16
Μαρ.
09

Άθεη ετών 83

ΕπίκουροςΌταν τον Ιανουάριο  στο Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας δημοσιεύτηκε ένα άρθρο σχετικό με την αθεΐα στην Ελλάδα στο οποίο συμμετείχα κι εγώ, ενημερώθηκα ότι μία κυρία 83 ετών ήθελε να μιλήσει μαζί μας.

Πρόκειται για την κυρία Ελισάβετ Ματλή, 83 ετών απ’ το Χαλάνδρι η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως άθεη. 
Επικοινώνησα, λοιπόν, μαζί της και μου παραχώρησε τηλεφωνικά μία σύντομη συνέντευξη καθώς η ίδια δεν έχει πρόσβαση στο internet ώστε να μπορεί να εκφράσει δημοσίως τις απόψεις της. Νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία γιατί όπως λέει και η ίδια, «ήθελα να δώσω το παρόν και να δείξω ότι υπάρχουν και μεγάλοι άνθρωποι που σκέφτονται λογικά

Πρέπει να πω ότι ήταν συμπαθέστατη και ότι απόλαυσα ιδιαίτερα την κουβέντα μας. Καλή ανάγνωση!

———
-Πώς οδηγηθήκατε στην αθεΐα;

Με τη λογική. Αν και ποτέ μου δεν πίστεψα, ούτε από παιδάκι. Η μητέρα μου πίστευε. Ο πατέρας μου ήταν άθεος αλλά ποτέ δεν είχαμε συζητήσεις για τέτοια πράγματα. Δεν θεωρούσαν πρέπον για μια κοπέλα να εκφράζει τέτοιες απόψεις δημόσια. Μόνη μου κατέληξα ότι δεν είναι λογικά αυτά τα πράγματα.

-Τι εννοείτε;

Δεν είναι δυνατόν να ‘χουν γίνει όλα αυτά τα θαύματα. Δεν είναι δυνατόν η Παναγία να γέννησε και να ήταν παρθένος, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει βασκανία. Μετά, αν δεις τις πολυτέλειες της εκκλησίας και τους δεσποτάδες με τις κοιλιές σου έρχεται αηδία.

-Νιώσατε την ανάγκη κάποια στιγμή να πιστέψετε;

Ποτέ.

-Δε ζηλέψατε ποτέ αυτούς που πιστεύουν; Δε χρειαστήκατε ένα αποκούμπι;

Όχι, ποτέ. Το να πιστεύεις σε κάτι, σε οτιδήποτε, σημαίνει ότι δε θες να στηριχτείς στον εαυτό σου.

-Το θάνατο πώς τον αντιμετωπίζετε;

Όταν ήμουν πιο νέα τον αντιμετώπιζα πιο δύσκολα. Τώρα που μεγάλωσα δεν τον αντιμετωπίζω καθόλου δύσκολα, απλά δε θέλω να υποφέρω πριν πεθάνω.

-Δηλαδή δε φοβάστε το θάνατο;

Όχι, γιατί κλείνεις τα μάτια σου και τελείωσε. Δεν υπάρχει τίποτα μετά.

-Πολλοί λένε ότι μεγαλώνοντας ο άνθρωπος τείνει προς τη θρησκεία.

Όχι, αντιθέτως! Εγώ νεότερη φοβόμουν το θάνατο αλλά τώρα καθόλου. Μα και η θρησκεία η ίδια δε λέει «χους ει και εις χουν απελεύσει»; Τι μας λένε λοιπόν τώρα…

-Πολύς κόσμος όμως πιστεύει σε κάποια μορφή μεταθανάτιας ζωής.

Κολοκύθια. Δηλαδή δισεκατομμύρια ζωές των ανθρώπων που πέθαναν είναι στον ουρανό και περιφέρονται; Και ύστερα γιατί εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε σημαντικοί ενώ τα ζώα όχι; Και γιατί οι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ο περιούσιος λαός του θεού; Οι βουδιστές δεν είναι; Οι ισλαμιστές δεν είναι; Όλοι είναι! Αν υπήρχε Θεός δε φαντάζομαι ότι θα έκανε διακρίσεις, θα κοιτούσε μόνο αν είσαι καλός ή κακός. Αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει. Θα πεις «πώς έγινε το σύμπαν, ο κόσμος», αναπάντητο ερώτημα!

-Εσείς τι απάντηση δίνετε σε αυτό;

Τίποτα. Λέω «δεν ξέρω». Είμαι περισσότερο αγνωστικίστρια. Αγνοώ γιατί δεν μπορώ να ξέρω.

-Πολλές φορές λέγεται ότι και να μην υπάρχει Θεός είναι καλό να πιστεύει ο άνθρωπος κάπου.

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο κακό. Σε αυτό μόνο πιστεύω. Σημειωτέον, ο πατέρας μου που ήταν άθεος είχε τις καλύτερες σχέσεις με την εκκλησία και την καθολική και την ορθόδοξη, γιατί σα γιατρός που ήταν τον έστελνε ο αρχιμανδρίτης της ενορίας μας σε φτωχούς και όχι μόνο τους κοίταζε τζάμπα αλλά τους έδινε χρήματα να πάρουν και φάρμακα.

-Πιστεύετε σε οποιαδήποτε άλλη μεταφυσική, όπως για παράδειγμα στην αστρολογία η σε κάτι άλλο;

Όχι, όχι… η λογική λέει όχι.

-Αντιμετωπίσατε κάποια αρνητική κριτική επειδή ήσασταν άθεη;

Από διάφορες φίλες και γνωστές ναι.

-Τι ήταν αυτό που σας έλεγαν συνήθως;

Ότι «έτσι τα βρήκαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.» Γιατί όταν τους πεις λογικά πώς έχουν τα πράγματα δεν έχουν τι άλλο να σου απαντήσουν.

-Εσείς παντρευτήκατε με θρησκευτικό γάμο;

Ναι, δεν υπήρχε πολιτικός γάμος όταν παντρεύτηκα εγώ. Αλλά εάν παντρευόμουν τώρα, θα παντρευόμουν με πολιτικό γάμο.

-Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη.

Εγώ ευχαριστώ! Ήθελα να δώσω το παρόν και να δείξω ότι υπάρχουν και μεγάλοι άνθρωποι που σκέφτονται λογικά.

 

Υ.Γ. Η συνέντευξη είχε δημοσιευτεί και σε άλλο blog, αλλά παρατέθηκε κι εδώ γιατί ταιριάζει στην θεματολογία των Σπιθών.


7 Responses to “Άθεη ετών 83”


 1. 20 Μαρτίου, 2009 στο 10:52 μμ

  Μπράβο στην Ελισάβετ! όχι μόνο που σκέφτεται έτσι, αλλά που βγαίνει και το λέει.

 2. 2 Λουκρητία
  21 Μαρτίου, 2009 στο 11:46 πμ

  Κκάτι τέτοιοι άνθρωποι αξίζει να ακούγονται. Είναι κάπως «παράξενο» βέβαια, ιδίως την εποχή που ήταν νεώτερη η κ. Ελισσάβετ ήταν πολύ πιο δύσκολο για έναν άνθρωπο να καταλήξει στην αθεΐα (αν κρίνω απ’ τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις που επικρατούσαν – μιλάμε για περίπου 2 γενεές πριν).
  Χμ, μ’αρέσει και ο τρόπος που απαντάει στις ερωτήσεις, πχ. «Μετά, αν δεις τις πολυτέλειες της εκκλησίας και τους δεσποτάδες με τις κοιλιές σου έρχεται αηδία.» ή «Μα και η θρησκεία η ίδια δε λέει «χους ει και εις χουν απελεύσει»; Τι μας λένε λοιπόν τώρα…» 😛
  Πραγματικά φαίνεται ότι είναι άνθρωπος που σκέφτεται, και χαίρομαι που αποτελεί μια εξαίρεση του κανόνα που ισχύει για όλους σχεδόν τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας σήμερα στην Ελλάδα (οι περισσότεροι ασπάζονται κάποια θρησκεία).

  παρεπιπτόντως, Astron, καλωσήρθες! 😛
  (*subscribing*)

  • 21 Μαρτίου, 2009 στο 10:05 μμ

   Γεια σου Λουκρητία κι ευχαριστώ για το καλωσόρισμα
   Πράγματι, κι εγώ για αυτό απόλαυσα την κουβέντα γιατί μία μεγάλη γυναίκα 83 χρονών μιλούσε με μία καθαρότητα και μία φρεσκάδα που θα τη ζήλευαν πολλοί νεότεροί της.

 3. 22 Μαρτίου, 2009 στο 7:34 πμ

  Απ’ ό,τι θυμάμαι, κανένας άθεος ή «άπιστος», γενικώς, δεν διέπραξε ανοσιουργήματα που τα θυμάται η ανθρωπότητα. ‘Οσοι μεγάλη εγκληματίες πέρασαν από τη ιστορία σε θεούς πίστευαν.

  • 22 Μαρτίου, 2009 στο 12:50 μμ

   Heliotypon πολλές φορές αποδίδονται «αθεϊστικά εγκλήματα» στον Στάλιν ή άλλους αθέους. Η διαφορά είναι ότι αυτοί δεν διέπραξαν τα εκγλήματά τους επειδή ήταν άθεοι.
   Σε αντίθεση, οι θρήσκοι και η εκκλησία διέπραξαν εγκλήματα ακριβώς επειδή είχαν την συγκεκριμένη πίστη.

   Άλλωστε πώς θα μπορούσε η αθεΐα να σε οδηγήσει στο έγκλημα όταν δεν συμπεριλαμβάνει κάποια ιδεολογία; Είναι απλά η απουσία πίστης σε θεούς.

 4. 31 Μαρτίου, 2018 στο 8:50 μμ

  Σήμερα 31/03 η νονά μου, αυτός ο υπέροχος άνθρωπος πέθανε έτσι όπως είχε πει παραπάνω, έκλεισε τα μάτια και «έφυγε» από τη ζωή. Να θυμούνται όλοι ότι είχε μόνο αγάπη μέσα της. Σας ευχαριστώ πολύ που ανεβάσατε τη συνέντευξή της.

  • 1 Απριλίου, 2018 στο 9:56 μμ

   Τα θερμότατά μου συλλυπητήρια για τη νονά σας…
   Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η ζωντάνια της, ο ενθουσιασμός της και η γενναιότητα της σκέψης της και πάντα θυμόμουν αυτή τη συνέντευξη με πολύ μεγάλη χαρά. Να είστε καλά να τη θυμάστε και μακάρι όλοι μας σε προχωρημένη ηλικία να καταφέρουμε να έχουμε ένα τόσο κοφτερό μυαλό.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.