25
Μαρ.
09

Ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Δωρεάν ενοχές για όλους

25η Μαρτίου: Η μέρα που ορίστηκε η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, η επανάσταση δεν ξεκίνησε εκείνη την ημέρα αλλά τελικά καθιερώθηκε έτσι ώστε να συμπίπτει με μία χριστιανική παράδοση: τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

To Άγιο Πνεύμα

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την παράδοση, οι χριστιανοί γιορτάζουν ένα σπουδαίο «γεγονός»:  την επίσκεψη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Παναγία και την αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης ότι θα μείνει έγγυος δια του Αγίου Πνεύματος και ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. Όμως όπως γνωρίζουμε η αγία τριάδα του χριστιανισμού είναι στην ουσία ένα και το αυτό πρόσωπο, ο Θεός, που απλά έχει τρεις εκφάνσεις. Θα μπορούσαμε λοιπόν να ανακεφαλαιώσουμε ως εξής: 
Η χαρούμενη είδηση είναι ότι ο Θεός θα καταστήσει έγγυο την παρθένο Μαρία ώστε μέσω αυτής να γεννηθεί …ο υιός  του, δηλαδή ο εαυτός του!  

Είναι να μη το γιορτάζει κανείς; Καταρχήν όσο τερατώδη φαντασία και να είχε ένας άνθρωπος δε θα κατάφερνε να σκαρφιστεί μία τέτοια ιστορία!
 
Στην πραγματικότητα η εξήγηση είναι πιο απλή. Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια όπου δεν είχε πάρει σαφή μορφή το δόγμα του χριστιανισμού, υπήρχαν δεκάδες διαφορετικές ερμηνείες για το τί ήταν και τί έκανε τελικά ο Χριστός. Η ιδέα του «θεανθρώπου» υιοθετήθηκε για να αντικρούσει κάποια απ’ τα σοβαρά φιλοσοφικά προβλήματα που προέκυπταν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εάν ήταν μόνο Θεός, τότε όλη η ζωή και το μαρτύριό του θα ήταν ένα καλοστημένο θέατρο. Αν απ’ την άλλη ήταν μόνο άνθρωπος τότε  στην ουσία δεν θα μιλούσαμε για καινούρια θρησκεία αλλά για την ήδη υπάρχουσα εβραϊκή με τον αριθμό των προφητών να αυξάνει κατά έναν. 
Τελικά η ιδέα που επικράτησε ήταν ότι ο Χριστός τα συνδύαζε όλα: Ήταν και άνθρωπος, ήταν και Θεός. Έτσι μπορούσαν άνετα οι χριστιανοί να νιώθουν άπειρες ενοχές που βασανίστηκε για αυτούς ένας αθώος άνθρωπος ο οποίος ένιωσε με κάθε λεπτομέρεια κάθε βασανιστήριο που υπέστη και ταυτόχρονα να νιώθουν άπειρο φόβο σε περίπτωση που τον αμφισβητήσουν. 
Οι υπόλοιπες ιδέες χαρακτηρίστηκαν όλες «αιρέσεις».

Ας επιστρέψω όμως στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η ιδέα μίας παρθένου που γεννάει τον Θεό είναι από μόνη της ενοχοποιητική για την ανθρώπινη φύση. Εάν ο Θεός ήθελε πράγματι να αποκτήσει την ανθρώπινη φύση, τότε γιατί δεν το έκανε με  φυσιολογικό τρόπο; Γιατί δηλαδή να προτιμήσει αυτά τα μαγικά τρικ της γονιμοποίησης μιας παρθένας εξ αποστάσεως και να μην της επιτρέψει να απολαύσει τον έρωτα και να γεννήσει φυσιολογικά; Για ποιο λόγο πρέπει η σεξουαλική πράξη να απέχει τόσο πολύ απ’ το θείο;  

Αυτά ίσως στους περισσότερους σκεπτόμενους ανθρώπους να φαίνονται αστεία. Σκεφτείτε όμως ότι λόγω αυτής της ιστορίας δημιουργήθηκε και επικράτησε μία διεστραμμένη ηθική η οποία οδήγησε στην καταπίεση της γυναικείας σεξουαλικότητας σχεδόν επί 2000 χρόνια. Η παρθενία ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιοχές θεωρείται αρετή. Η δε Παναγία αναφέρεται και ως «αμόλυντος» (!) ακριβώς επειδή απείχε απ’ τον έρωτα. 
Είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι παίρνουν ακόμα τη θρησκεία στα σοβαρά. 

Υ.Γ.1. Περισσότερα και πολύ ενδιαφέροντα σχετικά με την «αξία» της Παρθενίας μπορείτε να διαβάσετε και στο blog του αθεόφοβου εδώ.
Υ.Γ.2. Η εικόνα είναι απ’ το site The Brick Testament που με χρήση …lego αναπαριστά πιστά τα γεγονότα της Αγίας Γραφής.


7 Responses to “Ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Δωρεάν ενοχές για όλους”


 1. 26 Μαρτίου, 2009 στο 7:47 μμ

  Με τέτοιους προφανείς λογισμούς μπορεί να καταλήξει κανείς σε συναρπαστικά συμπεράσματα, απαντώντας σε ερωτήματα που αιώνες βασανίζουν τον άνθρωπο και υποτίθεται δεν μπορεί να βρει απάντηση.
  Κουραφέξαλα!
  Όταν τεθεί η ερώτηση σωστά, και η απάντηση δοθεί με παρρησία και χωρίς περιστροφές, όλα είναι τόσο απλά και αληθινά!
  Ευχαριστώ και για τον σύνδεσμο!

  • 26 Μαρτίου, 2009 στο 9:35 μμ

   Να ‘σαι καλά άθεε, εγώ σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες!
   Ναι, είναι προφανές ότι όλα αυτά είναι παραμύθια. Είναι τέτοια όμως η προπαγάνδα από τη βρεφική ηλικία που βλέπεις πολλές φορές ακόμα και μορφωμένους και ευφυείς ανθρώπους να τα πιστεύουν.

   Υποψιάζομαι ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κατήχηση δεν εστιάζεται τόσο στην περιγραφή του δόγματος όσο στην ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ του δόγματος. Εστιάζεται δηλαδή στην αδρανοποίηση των μηχανισμών κριτικής σκέψης απέναντι στην θρησκεία.

   Όποιος όμως αντιμετωπίσει τις θρησκείες με στοιχειώδη λογική θα αντιληφθεί εύκολα ότι πρόκειται για παραμύθια και μάλιστα κακοφτιαγμένα.

 2. 3 Λουκρητία
  29 Μαρτίου, 2009 στο 12:44 μμ

  Xμ , όσον αφορά τον παραλογισμό της ιστορίας αυτής (του Ευαγγελισμού της «Θεοτόκου»), να προσθέσω πως κάτι που την καθιστά ακόμα πιο παράλογη και μη ιστορικά ορθή είναι το γεγονός πως το θέμα της γέννησης από παρθένο συναντάται και σε πολύ παλιότερες θρησκείες (ινδουϊσμός κτλ.)

  Και φυσικά, αυτό που ξεπερνάει και τα όρια της υπέρτατης βλακείας είναι οι εξαντλητικές λεπτομέρειες που έχουν επινοήσει οι χριστιανοί, όχι μόνο στον ευαγγελισμό της θεοτόκου, αλλά και σε όλη την Βίβλο xD

  Πραγματικά, δεν θέλει και πολύ μυαλό για να διαβάσει κάποιος τη Βίβλο, πόσο μάλλον για να καταλάβει ότι μέσα γράφει παραμύθια (για να μην πω μπούρδες xD). Kαι φυσικά αυτό είναι περίτρανη απόδειξη πως όλοι οι χριστιανοί (και οι θεϊστές γενικότερα) έχουν IQ φρυγανιάς.

 3. 29 Μαρτίου, 2009 στο 9:20 μμ

  Ναι Λουκρητία, σίγουρα υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και σε παλαιότερες θρησκείες, αλλά μια παράλογη πίστη ανθρώπων της εποχής του χαλκού ή ακόμα παλιότερων μπορώ να την κατανοήσω.
  Αυτό που με εκπλήσσει είναι το πώς μπορεί κανείς σήμερα στον 21ο αιώνα να εξακολουθεί να πιστεύει στα ίδια παραμύθια και μάλιστα να θεωρεί ότι …το δικό του παραμύθι είναι ανώτερο των άλλων.
  Είναι λίγο απλουστευτικό να πούμε ότι είναι θέμα IQ. Ακόμα κι ένας ευφυής άνθρωπος δύσκολα γλιτώνει από μια πλάνη εάν του επιβάλλεται απ’ την βρεφική ηλικία…
  Το θέμα είναι να ενεργοποιηθεί η κριτική σκέψη σε αυτούς τους συνανθρώπους μας που μεγάλωσαν θεωρώντας ότι η θρησκεία πρέπει να εξαιρείται απ’ τον λογικό έλεγχο.

  • 5 Λουκρητία
   1 Απριλίου, 2009 στο 12:23 μμ

   Xμ, αναφέρθηκα στο IQ περισσότερο μεταφορικά 😛 Φυσικά και δεν είναι θέμα IQ 😛
   Πραγματικά, ακόμα και σήμερα, που η επιστήμη κι η τεχνολογία έχουν προχωρήσει τόσο, ακόμα οι άνθρωποι πιστεύουν σε παραμύθια. Και αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι ότι προσαρμόζουν οποιαδήποτε επιστημονική ανακάλυψη στα πλαίσια της θρησκείας τους, ή, σε ακόμα χειρότερες περιπτώσεις, δεν τα συνδυάζουν καν, όπως έκανα εγώ λίγα χρόνια πριν.

   Νομίζω ότι η κατήχηση των παιδιών σε μικρή ηλικία είναι η πηγή του προβλήματος, και δυστυχώς η επαφή με τη θρησκεία είναι ένα απ’ τα πρώτα ερεθίσματα που δέχεται ένα παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

 4. 6 Εύα
  24 Μαρτίου, 2019 στο 3:56 μμ

  Ο όρος «αμόλυντη» θεωρώ ότι είναι λάθος. Ίσως από εδώ πηγάζουν και οι προσπάθειες χειραγώγησης. Σε κάποια πράγματα όμως θα πρέπει να διαφέρουν τα Θεία από τα ανθρώπινα. Οι σαρκικές απολαύσεις είναι για τους ανθρώπους. Έτσι μας έφτιαξε η φύση, ο Θεός, όπως θέλετε πείτε το. Η αποχή από τις σαρκικές απολαύσεις, ή η έλλειψη ανάγκης για σαρκικές απολαύσεις παραπέμπει σε άλλο πνευματικό επίπεδο, πχ. το Θείο. Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια και πάντα με διάθεση να επεξεργαστώ όλες τις απόψεις, σκέφτομαι το εξής: Γιατί όταν κάποιος θέλει να βρει τον εαυτό του απομονώνεται από τον κόσμο και κάθε τέτοιου είδους απόλαυση?
  Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Οι θρησκείες δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και όχι για να τους χειραγωγήσουν. Κάπου στο δρόμο χάθηκε το πραγματικό νόημά τους, όπως συμβαίνει συχνά με άλλες οργανώσεις, κόμματα, κοινότητες κτλ. λόγω των αδυναμιών της ανθρώπινης φύσης


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.