30
Απρ.
09

Η εντυπωσιακή ιστορία του Σάλμοξη

salmojesusΌταν πριν από χρόνια διάβασα την Ιστορία του Ηροδότου συνάντησα ένα απόσπασμα που μου έκανε φοβερή εντύπωση. Πρόκειται για την αναφορά του Ηροδότου στους Γέτες και τη θρησκεία τους, η οποία βρίσκεται στο 4ο βιβλίο, στην παράγραφο 93. Σας παραθέτω το κείμενο του Ηροδότου.

«Προτού φτάσει στον Ίστρο (ο Δαρείος), ο πρώτος λαός που υπέταξε ήταν οι Γέτες που πιστεύουν ότι δεν πεθαίνουν ποτέ(…) Να πώς εξηγούν την πίστη τους στην αθανασία τους. Όποιος δικος τους αφήνει την παρούσα ζωή, πηγαίνει, όπως πιστεύουν, να συναντήσει τον Σάλμοξη, μια θεότητα που μερικοί ονομάζουν επίσης Γεβελέιζη.
Πάντως, εγώ άκουσα μια πολύ διαφορετική ιστορία για τον Σάλμοξη από του Έλληνες του Ελλησπόντου και του Εύξεινου Πόντου. Σύμφωνα με αυτούς, (ο Σάλμοξης) ζούσε στη Σάμο κι ήταν σκλάβος του Πυθαγόρα, γιου του Μνήσαρχου. Κατάφερε όμως να ξανακερδίσει την ελευθερία του, συγκέντρωσε περιουσία και γύρισε στη γενέτειρά του, τη Θράκη όπου βρήκε το λαό βυθισμένο σε άθλια φτώχεια και αμάθεια.
Έχοντας σχηματίσει, στο διάστημα που έζησε ανάμεσα στους Έλληνες και μάλιστα κοντά σε έναν από τους πιο σημαντικούς σοφιστές, τον Πυθαγόρα, μια εικόνα της Ιωνικής νοοτροπίας και έναν πιο πολιτισμένο τρόπο ζωής από αυτόν που βρήκε στη Θράκη, έχτισε ένα μέγαρο στο οποίο καλούσε και περιποιόταν απλόχερα τους πιο διακεκριμένους συμπολίτες του και πάσχιζε να τους διδάξει ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι καλεσμένοι του ούτε κανείς από τους απογόνους τους θα πέθαιναν ποτέ, αλλά θα πήγαιναν σε έναν τόπο όπου θα απολάμβαναν αιωνίως καθετί που κάνει ευτυχισμένο έναν άνθρωπο.
Σ’ όλο το διάστημα που προσπαθούσε να διακηρύξει αυτό το νέο δόγμα, ήταν απασχολημένος με την κατασκευή ενός υπόγειου θαλάμου και όταν τελείωσε, κρύφτηκε εκεί κι εξαφανίστηκε.
Για τρία χρόνια έζησε σε αυτό το υπόγειο δωμάτιο, ενώ οι συμπατριώτες του θρηνούσαν τον χαμό του και τον έκλαιγαν σα να είχε πεθάνει. Όταν λοιπόν ξαναεμφανίστηκε τον τέταρτο χρόνο, οι Θράκες πείστηκαν ότι η διδασκαλία του ήταν πραγματική. Αυτά λένε ότι έκανε.
»


Επιγραμματικά έχουμε τα εξής στοιχεία:

-Λαός εξαθλιωμένος, αμόρφωτος και βουτηγμένος στην φτώχεια

-Σοφός «Μεσσίας» που έχει αναπτύξει το πνεύμα και τη σκέψη του σε άλλη περιοχή (Σάμος) επιστρέφει στον λαό αυτόν μετά από μακρόχρονη απουσία.

-Περιποιείται απλόχερα τους πολίτες σε έναν χώρο που έφτιαξε (γιατρεύει με τις ανώτερες γνώσεις ιατρικής που απέκτησε κατά την παραμονή του στην Ελλάδα)

-Διδάσκει ότι ο άνθρωπος δεν πεθαίνει ποτέ (αιώνιος ζωή), και ότι μετά θάνατον πηγαίνει σε κάποιου είδους παράδεισο κοντά στο Θεό.

-Για να αποδείξει ότι το δόγμα του είναι αληθινό παριστάνει τον νεκρό για τρία χρόνια και στη συνέχεια παρουσιάζεται στον λαό του αναστημένος.

-Ο λαός φυσικά τον πιστεύει και τον λατρεύει πια ως Θεό.

Κι όλα αυτά είναι γραμμένα απ’ τον Ηρόδοτο τον 5ο αιώνα π.Χ.


5 Responses to “Η εντυπωσιακή ιστορία του Σάλμοξη”


 1. 2 Μαΐου, 2009 στο 10:32 πμ

  άλλος ένας απατεώνας ο Σάλμοξης. Ένας αγράμματος δούλος που θήτευσε ύπό τον Πυθαγόρα και η ημιμάθειά του τον έκανε να νομίζει πως είναι θεός. Το μοναδικό όμως που απέδειξε είναι πως κορόιδεψε τους αγράμματους. Αναρωτιέμαι, αυτή η ηθική ήταν μέρος της ζωής του Πυθαγόρα; Μήπως και αυτός κορόιδευε τον κόσμο; Το μόνο βέβαιο είναι πως η ίδια απατεωνιά συνεχίστηκε και με τον Τζόσουα. Κρύφτηκε στην σπηλιά (του Πλάτωνα;) και αναστήθηκε μετά τρεις μέρες.

 2. 2 EvanT
  6 Μαΐου, 2009 στο 10:49 πμ

  Όχι «Τζόσουα» ρε συ… Γεσουάχ τον λέγανε τον άνθρωπο. Τσκ. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάντως και μπράβο που το ξετρύπωσες το εν λόγω εδάφιο. Στο γυμνάσιο που κάναμε Ηρόδοτο δεν μας το έκαναν αυτό (surprise, surprise). Βέβαια δεν περιμένω ότι θα έχει κάποια επίδραση στους σκληροπυρηνικούς. Άλλωστε, όλα αυτά τα παρόμοια τα έκανε ο διάβολος για να μας μπερδέψει και να μας οδηγήσει στο δρόμο της απωλείας 😛

 3. 7 Μαΐου, 2009 στο 7:45 μμ

  Πράγματι Κλείτορα, άλλος ένας απατεώνας, αν και δε μπορώ να ξέρω τί κίνητρα είχε. Μπορεί να θεωρούσε ότι τα διδάγματά του θα έφερναν την ευτυχία στο λαό του και να χρησιμοποίησε αυτό το θαυματουργό τέχνασμα για να τους πείσει. Θα μου πεις, ένας σοφός, έντιμος άνθρωπος θα χρησιμοποιούσε ποτέ τέτοιες τακτικές για να πείσει; Όχι βέβαια…

  EvanT, αυτά αν μας τα μάθαιναν στο σχολείο μπορεί να οδηγούσαν κάποιους μαθητές στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για την …»ελληνορθόδοξη» θρησκεία! Άσε που θα είχαν και αυξημένες απορίες στο μάθημα των θρησκευτικών τα παιδιά και θα δημιουργούσαν πρόβλημα στους διδάσκοντες… 🙂

 4. 22 Μαΐου, 2009 στο 1:33 μμ

  Βρε κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία!! :p

  Πάντως δεν θέλω να βιαστώ αν κατηγορήσω τον Σάλμοξη ή και τον Ιησού ακόμα (αν υποθέσουμε πως υπήρξε πράγματι) ως απατεώνες. Μπορεί και να ήταν φυσικά. Στο μυαλό μου όμως υπάρχουν και άλλες εκδοχές που μου φαίνονται εξίσου πιθανές:

  1. Ήθελαν να μεταδώσουν κάποια μηνύματα τα οποία θεωρούσαν (και μπορεί και να ήταν) σωστά αλλά δεν έβρισκαν άλλο τρόπο να το κάνουν. Ο κόσμος καμιά φορά ζει στην άγνοια και του αρέσει, και θα ακούσει πιο εύκολα κάποιον «θεόσταλτο» παρά κάποιον απλά λογικό.

  2. Τα πίστευαν όλα, μα όλα όσα έλεγαν και δεν χρησιμοποίησαν κανένα τέχνασμα, ήταν απλά ειλικρινείς. Βέβαια αυτό σημαίνει πως πιθανότατα δεν έστεκαν και πολύ καλά.

  Δεν εννοώ πως κάποια από τις άλλες 2 εκδοχές δικαιολογεί τις πράξεις τους, απλά ήθελα να αναφέρω πως μπορεί να μην ήταν πρωταρχικός τους σκοπός να εξαπατήσουν τους άλλους.

  Η σημασία του άρθρου είναι πως η ιστορία του Χριστού είναι επαναλαμβανόμενη, είμαι σίγουρη πως υπάρχουν κι άλλοι εκτός από τον Σάλμοξη που έχουν παρόμοιες ζωές κι αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο παραμύθι είναι το παραμυθάκι τους…

 5. 23 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 9:25 μμ

  αυτο θεωρειται δεδομενο:
  παντα μια θρησκεια υιοθετει κατι απο μια αλλη θρησκεια,ειτε αυτο ειναι αποψεις,ειτε ειναι παραδοσεις,διαφορες παλιες ιστοριες,λαικες μπαρουφες-που περνανε για ιστορικα δεδομενα-κτλ.σας λεει κατι αυτο,ακομα και απο την χριστιανικη θρησκεια?ολα ειναι ανθρωπινα καμωματα και τπτ δεν ειναι θεικα πλασμενο!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.