19
Μάι.
09

Η αλήθεια για την αστρολογία – μέρος 4ο (τελευταίο): Η πίστη στην Αστρολογία

Διαβάστε το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο μέρος.

Η πίστη στην ΑστρολογίαΚαθημερινά βομβαρδιζόμαστε απ’ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με εκατοντάδες μηνύματα που αφορούν την αστρολογία. Τα μηνύματα αυτά συνήθως έχουν είτε συμβουλευτικό είτε προφητικό χαρακτήρα. Το ερώτημα που προκύπτει και μας απασχολεί είναι το εξής: γιατί μία μερίδα του κόσμου τείνει να πιστέψει με τέτοια ευκολία σε κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τις θετικές επιστήμες και δεν έχει καμία λογική τεκμηρίωση;
Η απάντηση είναι αρκετά σύνθετη και κατά τη γνώμη μου αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες:

α)Οι άνθρωποι απ’ τα αρχαιότατα χρόνια είχαν την ανάγκη να γνωρίζουν και να εξουσιάζουν την μοίρα τους.
Αυτήν την ανάγκη εξυπηρετούσαν τα ιερατεία των αρχαίων πολιτισμών, οι μάντεις και οι οιωνοσκόποι. Η αναζήτηση λοιπών σημαδιών που μαρτυρούν τα μελλούμενα δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αποτελεί πανάρχαια δεισιδαιμονία. Είναι προφανές ότι ακόμα και σήμερα η ιδέα μίας φιλοσοφίας που σου επιτρέπει να μάθεις τα μελλούμενα είναι ιδιαίτερα δελεαστική και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

β)Η ιδέα ότι οι ουράνιες κινήσεις και τα ουράνια φαινόμενα επιδρούν άμεσα στον χαρακτήρα και την μοίρα μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό την ματαιοδοξία μας και δίνει στην ζωή μας τεράστια αξία.
Οι επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων αιώνων και η γνώση των συμπαντικών μεγεθών και αποστάσεων περιόρισαν αρκετά την σημασία του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Όπως άλλωστε έχει γράψει ο Carl Sagan «Οι σύγχρονες επιστήμες έχουν αποτελέσει ένα ταξίδι στο άγνωστο, με ένα μάθημα ταπεινότητας να περιμένει σε κάθε στάση. Πολλοί ταξιδιώτες θα προτιμούσαν να είχαν μείνει πίσω». Αυτή η νέα εικόνα του κόσμου που μας έχουν αποκαλύψει οι επιστήμες τους τελευταίους αιώνες έρχεται σε αντίθεση με το κοσμοείδωλο αρκετών θρησκειών που ήθελαν τον κόσμο να δημιουργείται για χάρη του ανθρώπου. Είναι επόμενο αρκετοί άνθρωποι να αναζητήσουν την παλιά ανθρωποκεντρική εικόνα του σύμπαντος μέσα στην μεταφυσική της Αστρολογίας.

γ)Οι μεταφυσικές ιδέες αποτελούν συχνά παρηγοριά και αποκούμπι για τον άνθρωπο καθώς αποτελούν τρόπο καταπολέμησης της ανασφάλειας και του άγχους που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.
Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι η αναζήτηση της αλήθειας δεν αποτελεί κοινό σκοπό των ανθρώπων. Αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι η ψυχική γαλήνη και η ευτυχία, ακόμα κι αν αυτή στηρίζεται σε ψεύτικες ελπίδες και ιδέες. Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη είναι κάτι που έχουν εκμεταλλευτεί κατ’ επανάληψιν οι περισσότερες θρησκείες. Έτσι και η Αστρολογία, ανεξάρτητα απ’ την ανυπαρξία επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων που να καταδεικνύουν μία τέτοια συσχέτιση των ουρανίων φαινομένων και της ανθρώπινης ύπαρξης, αποτελεί ένα συναισθηματικό αποκούμπι που οι άνθρωποι τείνουν να πιστέψουν. Δίνει μάλιστα άλλοθι για τις πράξεις μας αφού δεν εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από εμάς αλλά κι απ’ τους ουρανούς, ελαττώνοντας κάπως το βάρος και την ευθύνη των αποφάσεών μας.

Η αντιμετώπιση των αστρολόγων
Εάν η αστρολογία αντιμετωπιζόταν και παρουσιαζόταν απ’ τους αστρολόγους ως θρησκεία ή ως φιλοσοφία δεν θα μπορούσε κανείς να τους προσάψει τίποτα. Άλλωστε ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέγει την πίστη του και τις όποιες μεταφυσικές δοξασίες του. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όμως όταν η πραγματική ουσία της Αστρολογίας, δηλαδή η εσωτερική αστρολογία, αποκρύπτεται απ’ το ευρύ κοινό. Πράγματι, οι αστρολόγοι τείνουν να παρουσιάζουν μόνο το προφητικό-συμβουλευτικό μέρος της αστρολογίας, δηλαδή την εξωτερική αστρολογία. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πληθώρα επιστημονικών όρων που χρησιμοποιούνται απ’ τους αστρολόγους δίνει πολλές την λανθασμένη εντύπωση ότι η αστρολογία είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης.
Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Εάν κανείς δοκιμάσει να διαβάσει ή να ακούσει τις λεγόμενες προβλέψεις των αστρολόγων ακόμα και σε σοβαρά αστρολογικά περιοδικά ή άλλα μέσα ενημέρωσης θα διαπιστώσει δύο πολύ σημαντικά πράγματα:

α)Ασάφεια στην διατύπωση
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι λεγόμενες «προβλέψεις» στην ουσία αποτελούν γενικότατες προφητείες που μπορούν να προσαρμοστούν σε πλήθος διαφορετικών καταστάσεων. Αυτές οι προφητείες συνήθως είτε είναι υπερβολικά ασαφείς, είτε τόσο γενικές και προφανείς που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν πρόβλεψη. Για παράδειγμα, το να «προβλέψει» κανείς ότι τον Γενάρη θα βρέξει ή ότι το έτος 2008 θα αποβιώσει κάποιο σημαντικό πρόσωπο δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόλογη πρόβλεψη. Κι όμως πάρα πολύς κόσμος πείθεται από τέτοιες γενικόλογες διατυπώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τεχνική του αστρολόγου συνίσταται στο να παρουσιάσει το γενικό ή το ασαφές ως κάτι το ειδικό και συγκεκριμένο.

Τζέιμς ΡάντιΣε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να περιγράψουμε ένα σχετικό πείραμα που είχε κάνει ο σπουδαίος ταχυδακτυλουργός και σκεπτικιστής James Randi ο οποίος έκανε πολλές έρευνες γύρω απ’ τον χώρο της ψευδοεπιστήμης. O Randi κάποτε σε μία διάλεξη ενημέρωσε τους φοιτητές ότι ένας επαγγελματίας αστρολόγος είχε κατασκευάσει για κάθε φοιτητή ξεχωριστά μια αστρολογική ανάλυση βασισμένη στα προσωπικά του στοιχεία γέννησης. Στην συνέχεια τούς μοίρασε αυτά τα προσωπικά ωροσκόπια και οι φοιτητές τα διάβασαν με προσοχή. Η αντίδρασή τους ήταν πιο θετική απ’ ότι αναμενόταν. Σχεδόν όλοι θεώρησαν ότι το ωροσκόπιό τους ήταν ακριβές και ότι περιέγραφε πράγματι την δική τους ζωή. Προς μεγάλη τους έκπληξη, όταν ο Randi τους είπε να ανταλλάξουν τα ωροσκόπια μεταξύ τους ανακάλυψαν ότι όλοι είχαν λάβει ακριβώς την ίδια ζωδιακή ανάλυση! Κι όμως η περιγραφή έμοιαζε τόσο ειδική που ο κάθε φοιτητής θεωρούσε ότι το κείμενο ήταν γραμμένο για τον ίδιο. Για παράδειγμα, στην αστρολογική ανάλυση που μοιράστηκε στους φοιτητές αναφερόταν κάποιο τραυματικό γεγονός που συνέβη κατά την παιδική ηλικία. Αυτό αν και μοιάζει συγκεκριμένο, στην πραγματικότητα αποτελεί γενικότητα μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βρουν κάποιο γεγονός στην παιδική τους ηλικία που να τους σημάδεψε. Το λάθος που γίνεται είναι ότι ο νους μας τείνει να συνδέει τo γενικό με το ειδικό. Διαβάζοντας λοιπόν ο φοιτητής για τραυματικό γεγονός κατά την παιδική ηλικία, ταυτίζει απόλυτα την προσωπική του εμπειρία με την γενικόλογη διατύπωση του κειμένου με αποτέλεσμα να νομίζει ότι τελικά το ωροσκόπιο που του μοιράστηκε περιγράφει το δικό του προσωπικό βίωμα.
Σε αυτό το τέχνασμα βασίζονται τα περισσότερα ωροσκόπια που διαβάζουμε στις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Πέρα απ’ τις γενικότητες, οι αστρολογικές προβλέψεις είναι γεμάτες λάθη και ανακρίβειες. Η συντριπτική πλειοψηφία των γεγονότων που προφητεύονται δεν συμβαίνουν ποτέ. Καθημερινά σε εφημερίδες και περιοδικά γράφονται χιλιάδες προβλέψεις που ποτέ δεν εκπληρώνονται. Ωστόσο το μυαλό μας συνήθως συγκρατά μόνο εκείνες τις προβλέψεις που επαληθεύονται ή που νομίζουμε ότι επαληθεύονται. Γι’ αυτό και ο Francesco Guicciardini (1483-1540), Ιταλός ιστορικός, είχε γράψει «Πόσο χαρούμενοι είναι οι αστρολόγοι αν πούνε μια αλήθεια ανάμεσα σε εκατό ψέματα, ενώ οι άλλοι άνθρωποι χάνουν όλη την αξιοπιστία τους εάν πούνε ένα ψέμα ανάμεσα σε εκατό αλήθειες!»

β)Ο αστρολόγος ως ψυχολόγος
Πολλές φορές οι αστρολόγοι πέρα απ’ τον προφητικό τους ρόλο αναλαμβάνουν κι έναν ρόλο συμβουλευτικό. Βλέπουμε λοιπόν συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πολλούς αστρολόγους να αναπτύσσουν μια ρητορική που δεν θα περίμενε κανείς από κάποιον που ανήκει σε μία μεταφυσική φιλοσοφία ή θρησκεία όπως είναι η Αστρολογία. Αντιθέτως μιλούν ως ψυχολόγοι ή σύμβουλοι και δίνουν ποικίλες συμβουλές σχετικά με τα συναισθηματικά, την υγεία, τα οικονομικά, τα επαγγελματικά και όποιο άλλο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζει ο συνομιλητής τους. Όμως είναι γνωστό ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις ιατρική εάν δεν είσαι γιατρός, και φυσικά δεν μπορείς να ασκήσεις την ψυχολογία εάν δεν είσαι Ψυχολόγος. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι κατά πόσο νομιμοποιείται ο Αστρολόγος να εμφανίζεται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και να συμβουλεύει ως ειδήμων ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια, όταν -όπως επισημάναμε νωρίτερα- η αστρολογία δεν είναι επιστήμη αλλά μεταφυσική δοξασία; Όπως κάποιος που πουλάει βότανα για να θεραπεύσει τον καρκίνο χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει κάποια σχετική έρευνα κατηγορείται ως τσαρλατάνος, δεν θα ‘πρεπε και ο Αστρολόγος που δίνει συμβουλές σε ανθρώπους με ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα να χαρακτηριστεί με τον ίδιο τρόπο; Η επιστήμη είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, και δεν αποκλείεται το βότανο πράγματι να θεραπεύει τον καρκίνο, αλλά μέχρι να αποδειχτεί κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό να το χορηγήσουμε σε ασθενή. Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να ισχύει και με την αστρολογία. Δίχως κάποια αποδεδειγμένη ιδιότητα της, δεν γίνεται να χρησιμοποιείται ως συμβουλευτική μέθοδος προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη ψυχολογικής στήριξης.

Άλλωστε είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποια διαπιστωμένη ικανότητα που να έχει ο αστρολόγος ώστε να δικαιούται να συμβουλεύει επί πληρωμή ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση. Η ψυχική υγεία είναι ύψιστο αγαθό και δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτό για λόγους κερδοσκοπικούς. Πρόκειται λοιπόν για ανθρώπινη εκμετάλλευση του χειρίστου είδους. Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε την σπάνια εκείνη περίπτωση όπου ο αστρολόγος δεν το κάνει για λόγους κερδοσκοπικούς, δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να παριστάνει τον ψυχολόγο στην θέση του ψυχολόγου ή τον ιατρό στην θέση του ιατρού.

—-

Παρακολουθήστε μία διάλεξη η οποία απομυθοποιεί την αστρολογία και συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω επιχειρήματα και πολλά ακόμα κάνοντας κλικ εδώ.


25 Responses to “Η αλήθεια για την αστρολογία – μέρος 4ο (τελευταίο): Η πίστη στην Αστρολογία”


 1. 1 danae
  22 Ιουνίου, 2009 στο 8:08 μμ

  poli kalo to arthro sas…pragmati, ayth einai i olh alithia ..ala to thema einai pote oi anthropoi telika tha stamathsoun na pisteyoun se ayta?? isos kai pote…

 2. 22 Αυγούστου, 2009 στο 12:44 πμ

  Καλα, μακραν απο τις καλυτερες σειρές άρθρων που έχω διαβάσει ποτέ όσον αφορά τον αιώνιο και μεγαλύτερο τσαρλατανισμό στην ιστορία που αυτοβαφτίστηκε αστρολογία και ο οποίος δυστυχώς οχι μόνο καλά κρατει, αλλά βασιλεύει!
  Αριστα! Ευγε!
  Μακάρι να δημοσιευόταν και σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας ολόκληρο το άρθρο μπας και άνοιγαν τα μάτια αθώου κοσμου, που ταξιδεύοντας όπως όλοι μέσα στο γνωστό-άγνωστο, καταλήγουν πάντα να τους κλέβουν όχι μόνο τα λεφτά αλλά και την ψυχή τους την ίδια, οι αρχιτσαρλατάναροι και οι αρχιεκμεταλευτες του ανθρώπινου ψυχικού πόνου! (δηλαδή, οι αστρολόγοι εξευγενισμένα).
  Κάποια περίοδο είχα φάει κόλλημα και προσπαθούσα να πω την αντίθετη άποψη μου σε αστρολογικά φορουμ αλλά πραγματικά βαρέθηκα να με πετάνε έξω σχεδόν με τις κλωτσιές! Φυσικό και επομενο ήταν. Κατα κάποιο τρόπο έβαζα φωτιά στο σπίτι τους. Το τι «κουλά» άκουσα σε αυτά τα φορουμ… κόντεψα να χάσω τα μαλλιά μου. Μέχρι που απηύδησα.

  Μου αρέσει πολύ το φινάλε στο 4ο μέρος… το βρίσκω ιδανικό.
  και ιδιαίτερα αυτο:
  «Άλλωστε είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποια διαπιστωμένη ικανότητα που να έχει ο αστρολόγος ώστε να δικαιούται να συμβουλεύει επί πληρωμή ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση».
  Αλίμονο! Ο μαστρο-Λόγος διαθέτει την ξεχωριστή ικανότητα του τσαρλατάνου και είναι μάστορας στον λόγο προκειμένου να πάρει τα ζεστά και ρευστά λεφτάκια του κοσμου.

  και πάλι ευγε

  • 29 Αυγούστου, 2009 στο 3:31 μμ

   Σ’ ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσε.
   Σε αστρολογικά forum δύσκολο να τα δεχτούν αυτά. Άλλωστε η πίστη στην αστρολογία όπως βλέπεις δε διαφέρει σε τίποτα απ’ την πίστη στη θρησκεία. Αποτελούν και τα δύο ευσεβείς πόθους!

 3. 4 mariaaaa
  17 Οκτωβρίου, 2009 στο 10:46 πμ

  Επεξεργασία από Astron: Διεγράφη διότι αποτελεί διαφήμιση.

  http://WWW.χχχχχχχχχχχχχχ.COM
  TON EMPISTEBOME POLI
  MARIA

 4. 5 ΜΑΡΙΑ
  27 Απριλίου, 2010 στο 3:37 μμ

  giasas pistebo stin astrologia kai tin taro eimai 19 xronon me lene maria meno larisa kai ua iuela na mauo ton oroskopomoy
  empistebome poli ton ko @@@@@ (διεγράφη το όνομα από Astron)

  @@@@@@ (διεγράφη το link)

  =============================
  ============================
  MARIA FILAKIA

 5. 4 Μαΐου, 2010 στο 7:55 μμ

  Μαρία, ρώτα τον κύριο που εμπιστεύεσαι. Και κάνε ένα κόπο να διαβάσεις και το άρθρο στο οποίο σχολιάζεις…

 6. 7 Nerta
  11 Ιανουαρίου, 2012 στο 1:20 πμ

  Έχω εντυπωσιαστεί, συγχαρητήρια για την έρευνά σου…ο δικός μου λόγος που πιστεύω (πίστευα) στην αστρολογία ήταν η ανάγκη μου να μάθω τον ευτό μου και τους άλλους. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση της περιγραφής χαρακτήρων έχω διαπιστώσει πως όλοι οι άνθρωποι είναι όλα τα ζώδια σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Συμφωνώ μαζί σου πως πρόκειται για μια δεισιδαιμονία που εξυπηρετεί την ματαιοδοξία και την ανασφάλεια για τα μελλούμενα.

  Βέβαια δεν υπάρχουν πολλά σχετικά κείμενα ή άρθρα στο διαδίκτυο για την αφύπνηση του κόσμου (εννοώ που θα τεκμηριώνουν την θέση τους με βάση την έρευνα κ όχι τίποτα κολλημένους με τον χριστιανισμό που επιτίθενται ούτος η άλλος σε ότι δεν συμφωνεί με την ορθοδοξία).

  Η άποψή μου είναι πως ούτε την επιστήμη πρέπει να πιστεύουμε με κλειστά τα μάτια γιατί δεν εξηγούνται όλα επιστημονικά, αλλά να ήμαστε ανοιχτοί στον κόσμο και να κρίνουμε σύμφωνα με την αντίληψή μας και όσο το δυνατόν πιο ορθά και να μην παύουμε ποτέ να αμφισβητούμε.

 7. 12 Ιανουαρίου, 2012 στο 11:46 μμ

  Αγαπητέ Nerta σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Χαίρομαι που βρήκες χρήσιμα τα όσα έγραψα εδώ. Η βασική διαφορά μεταξύ επιστήμης και ψευδοεπιστήμης είναι ότι η επιστήμη σου δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσεις σε βάθος αλλά και να επαναλάβεις ο ίδιος την μέθοδο με την οποία φτάνει στα συμπεράσματά της. Τίποτα δεν είναι κρυφό. Η ψευδοεπιστήμη από την άλλη χρησιμοποιεί μια επιστημονικοφανή ορολογία ενώ στην πραγματικότητα υποκρύπτεται κάποιο μεταφυσικό δόγμα.

  Σίγουρα η επιστήμη δεν μπορεί να τα εξηγήσει όλα, αλλά μέχρι στιγμής είναι σίγουρα το καλύτερο εργαλείο που έχουμε εφεύρει για την εξήγηση του κόσμου. Σκέψου μέσα στον προηγούμενο μόνο αιώνα πόσα μάθαμε για τον κόσμο και πόσο αναπτύχθηκε η τεχνολογία χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης. Στον αντίποδα, εάν κοιτάξουμε τις κοινωνίες όπου η επιστημονική σκέψη απουσίαζε, η γνώση έμενε στάσιμη.

  Θα συμφωνήσω ότι η αμφισβήτηση είναι το κλειδί για τη γνώση.

 8. 9 Thomas
  13 Ιανουαρίου, 2012 στο 6:17 μμ

  Συμφωνώ γενικά με όσα λέτε. Πολλά μπορούν να εξηγηθούν με την επιστήμη όμως θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε φαινόμενα που είναι όντως παράξενα. Μπορεί να μην ισχύει η αστρολογία αλλά υπάρχουν στοιχεία ότι συμβαίνουν συμπτώσεις που είναι πέρα από αυτά που προβλέπουν οι πιθανότητες και εκεί ίσως κάτι άλλο βαθύτερο συμβαίνει. Υπάρχει η αίσθηση ότι γι’ αυτά μιλούν πια μόνο τσαρλατάνοι και όντως το θέμα έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τέτοιους. Κι’ όμως πριν λίγες μέρες ανακάλυψα ένα βιβλίο του μεγάλου ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ «Συγχρονικότητα, μια μη αιτιακή συνεκτική αρχή» όπου αναφέρεται σε πλήθος παράξενων συμπτώσεων που ο ίδιος λέει ότι είναι εντελώς απίθανο να εξηγηθούν με βάση τη συμβατική λογική και τους νόμους των πιθανοτήτων οπότε θεωρεί ότι κάτι άλλο βαθύτερο συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ τα παραδείγματα που παραθέτει γιατί με έχει πείσει το συνολικότερο έργο του ότι μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ψυχολόγο. Εξάλλου έχω και προσωπικές εμπειρίες με κάποιες εντελώς παράξενες συμπτώσεις που όσο και αν έβαλα κάτω τις πιθανότητες δεν μπορούν να εξηγηθούν αλλά αυτό όποιος θέλει το πιστεύει. Δεν μπορώ να τον πείσω 🙂 . Αυτό όμως απέχει πολύ από τα διάφορα συστήματα αστρολογίας κλπ. Θέλει πολύ προσοχή πως κρατάμε τις ισορροπίες μεταξύ αυτού που εξηγείται λογικά στην καθημερινή μας ζωή που είναι ο κανόνας και αυτού που δεν εξηγείται που είναι η εξαίρεση αλλά αυτή η εξαίρεση μπορεί να ανοίξει τους ορίζοντες σε απίστευτο πλούτο νέων γνώσεων σε βαθύτερα επίπεδα της πραγματικότητας που όλα λειτουργούν διαφορετικά.

 9. 13 Ιανουαρίου, 2012 στο 9:54 μμ

  Γράφεις «πολλά μπορούν να εξηγηθούν με την επιστήμη ΟΜΩΣ θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε φαινόμενα που είναι όντως παράξενα.» [τονίζω το ΟΜΩΣ]
  Γιατί «όμως»; Γιατί όχι «και»;

  Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο και το όχημα που μας αποκάλυψε τον «παράξενο» κόσμο πιο καλά από κάθε τι άλλο; Βέβαια αυτό παραπέμπει στη συζήτηση που έχουμε στο «Αλήθεια ή ευτυχία» οπότε ας συνεχίσουμε εκεί.

 10. 11 Thomas
  14 Ιανουαρίου, 2012 στο 3:24 πμ

  To ‘όμως’ το έβαλα εννοώντας την περίπτωση που συμβαίνει νομίζω πολύ συχνά στις μέρες μας από πολλούς επιστήμονες να αντιμετωπίζουν με προκατάληψη φαινόμενα τα οποία είναι παράξενα και να μην ερευνώνται με την απαραίτητη προσοχή και αντικειμενικότητα ούτε και τα απαραίτητα οικονομικά κονδύλια. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους με το που συμβεί κάτι παράξενο να το αγνοούν και να λένε ‘ήταν σύμπτωση’ γιατί φοβούνται ότι θα τους περάσουν για τρελούς, σκοταδιστές κλπ. Εγώ να φανταστείς μόνο τώρα τελευταία παίρνω στα σοβαρά κάτι απίθανες συμπτώσεις που μου έχουν συμβεί και προσπαθώ να δω τι συμβαίνει και ότι ίσως να μην είναι απλώς συμπτώσεις όπως θεωρούσα παλιότερα.

 11. 12 Evan T
  17 Ιανουαρίου, 2012 στο 4:07 μμ

  Μια και γύρισε η συζήτηση στα περί συμπτώσεων και συγχρονικότητας, να αναφέρω πως ο Jung διατύπωσε τη θεωρία του περί συγχρονικότητας το ’20, ο ίδιος πέθανε το 1961 και το εν λόγω βιβλίο («Synchronicity — An Acausal Connecting Principle») εκδόθηκε μετά θάνατον το ’70. Για σύγκριση, η έρευνα γύρω από το επιβεβαιωμένο πλέον φαινόμενο του confirmation bias εντάθηκε τη δεκαετία του ’80 και μετά, ενώ το 1986 διατυπώθηκε και ο «νόμος του Littlewood» (ψάξε το τελευταίο, Thomas, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον). Βάσει των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν έκτοτε, μάλλον και ο Jung θα είχε αναθεωρήσει τις απόψεις του περί συγχρονικότητας. Ελπίζω να μη βγήκα πολύ εκτός συζήτησης, Astron.

 12. 13 Ειρήνη
  18 Ιανουαρίου, 2012 στο 10:46 μμ

  Συγχαρητήρια Astron και για τα 4 άρθρα σου! Συμφωνώ με όλα όσα έχεις αναφέρει. Από προσωπική μου εμπειρία κατάλαβα πως η αστρολογία είναι η μεγαλύτερη απάτη όλης της ανθρώπινης ιστορίας. Είχα πέσει στην παγίδα της η οποία θα την παρομοίαζα με έναν ατέρμονο βρόχο σε κώδικα προγραμματισμού αλλά τελικά πάτησα ESC ή καλύτερα έκοψα την παροχή ρεύματος και έτσι κατάφερα να ξεφύγω…
  Θα αναφέρω τους λόγους που κάποιος δεν πρέπει να ασχολείται αλλά ούτε και να πιστεύει στην αστρολογία.
  Πρώτος λόγος: Όταν ασχολείσαι με τις προβλέψεις των αστρολόγων χάνεις πολύ σημαντικές στιγμές του παρόντος, δεν ζεις το σήμερα. Περιμένεις πότε θα σου έρθει το καλό που σου υπόσχεται η πρόβλεψη και έτσι χάνεις ευκαιρίες να μάθεις μέσα από τα λάθη σου.
  Δεύτερος λόγος: Σου λέει πράγματα για τον εαυτό σου προσπαθώντας να σε πείσει πως συμβάλει στην αυτογνωσία σου. Ένα σου λέω όμως, πως μαθαίνεις τον εαυτό σου μέσα από τη ζωή και τα λάθη που έχεις κάνει και όχι από τις «αμπελοφιλοσοφίες» των αστρολόγων. Τον εαυτό σου τον ξέρεις καλύτερα μόνο εσύ και κανείς άλλος.
  Τρίτος λόγος: Άν πράγματι η αστρολογία μπορούσε να προβλέψει τότε γιατί δεν μπορεί να προβλέψει τον θάνατο; Επειδή αυτό που κάνει δεν είναι να προβλέπει αλλά να σε πείθει πως εσύ δεν μπορείς να προχωρήσεις τη ζωή σου χωρίς τις οδηγίες της. Με λίγα λόγια η αστρολογία ή καλύτερα οι αστρολόγοι κατευθύνουν τη ζωή σου όπως θέλουν αυτοί και όχι όπως θέλεις εσύ πραγματικά.
  Τέταρτος λόγος: Οι αστρολόγοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες σου για να πλουτίσουν και όχι να σε βοηθήσουν. Δεν τους νοιάζει…
  Συμπέρασμα, η αστρολογία καταργεί την ελεύθερη βούληση σου και την κριτική ικανότητα σου. Σε κάνει συνεχώς να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και να μην έχεις εμπιστοσύνη στις επιλογές σου. Σε σκλαβώνει…

  Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως όλα βρίσκονται στο μυαλό. Μόνο όταν οι επιστήμονες(ιατροί) κατανοήσουν ακριβώς πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μόνο τότε θα μπορούν να βρουν τις παγίδες που πέφτουν οι άνθρωποι και να βρουν λύση για την πλύση εγκεφάλου που γίνεται κατά καιρούς σε πολλούς τομείς της ζωής του ανθρώπου για κάποιο λόγο κυρίως συμφεροντολογικό.

  Μακάρι να ξυπνήσουν κάποιοι από το λήθαργο που έχει προκαλέσει η μουσική των Σειρήνων.

  • 19 Ιανουαρίου, 2012 στο 12:50 πμ

   Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου Ειρήνη! Συμφωνώ απολύτως και στα τέσσερα σημεία που ανέφερες. Είναι πράγματι μια απάτη που δε στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο. Και δυστυχώς χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο πέφτουν θύματα αυτών των δεισιδαιμονιών.

   Πολύ εύστοχο το σημείο σχετικά με το θάνατο. Εάν μπορούν να προβλέψουν όλες αυτές τις ανούσιες λεπτομέρειες για τα καθημερινά οικονομικά και συναισθηματικά θέματα θα έπρεπε η πρόβλεψη για το θάνατο κάποιου να είναι απολύτως βέβαιη. Κι εδώ, πάλι το παράδοξο των διδύμων δείχνει το σφάλμα της αστρολογίας: υπάρχουν περιπτώσεις που ένας από δύο δίδυμους αδερφούς πεθαίνει, ο άλλος όμως εξακολουθεί να είναι υγιής και να ζει. Έχουν ίδιο ζώδιο, ίδιο ωροσκόπο και παρ’ όλα αυτά εντελώς διαφορετικά πεπρωμένα.
   Το παραμύθι της αστρολογίας «μπάζει» από παντού!

   • 15 Ειρήνη
    19 Ιανουαρίου, 2012 στο 1:28 μμ

    Σχετικά με το παράδοξο των διδύμων επειδή το έχω ψάξει, οι αστρολόγοι υποστηρίζουν πως ο πρώτος από τα δίδυμα που γεννιέται έχει ωροσκόπο αντίθετο από αυτό που του δείχνει η ώρα και ο δεύτερος τον κανονικό ωροσκόπο. Οπότε αλλάζουν τα δεδομένα. Επίσης υποστηρίζουν πως για να έχουν δύο άνθρωποι ίδια μοίρα πρέπει να γεννηθούν την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος. Ακόμη και ένα λεπτό διαφοράς αλλάζει πολλά. Έτσι τουλάχιστον μου είπαν… Οπότε για αυτό δεν το ανάφερα στα αρνητικά της αστρολογίας.
    Να σου πω την αλήθεια, εμένα δε με πειράζει η γνώση της αστρολογίας αλλά πώς αυτή τη γνώση τη χρησιμοποιούν οι άνθρωποι (αστρολόγοι κ.α.). Επειδή η αστρολογία είναι ένα μαχαίρι της φαντασίας με το οποίο μπορεί να κάνει κάποιος καλό αλλά και κακό.
    Επίσης έχω παρατηρήσει πως οι γνώσεις που δίνουν κατά καιρούς σε διάφορα websites για την αστρολογία είναι αρκετά διφορούμενες. Για παράδειγμα λένε πως οι όψεις τετράγωνο, αντίθεση και σύνοδο είναι αρνητικές και ότι οι όψεις τρίγωνο και εξάγωνο θετικές. Και μετά σου λένε πως αν έχεις πολλά τρίγωνα ή εξάγωνα υπάρχουν πολλές ευκολίες στη ζωή σου και η ζωή σου είναι ανιαρή ή βαρετή ή ότι δεν έχει εξελίξεις. Ενώ με τις αρνητικές όψεις η ζωή σου έχει πολλές προκλήσεις και ενδιαφέρον και μπορεί να υπάρξει είτε πρόοδος είτε παρακμή. Δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη για το τι προκαλούν οι όψεις.
    Ένα άλλο αρνητικό που δεν το ανάφερα είναι πως ακόμη και αν ξέρουν τον αστρολογικό σου χάρτη δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια. Δηλαδή βλέπουν σύννεφα στον ουρανό και σου λένε ότι θα βρέξει ενώ μετά δεν βρέχει. Υπάρχουν αρκετές ασάφειες και ανακρίβειες. Χάνουν και στην ακρίβεια αλλά και στην αξιοπιστία.

 13. 16 Thomas
  19 Ιανουαρίου, 2012 στο 3:17 μμ

  Ειρήνη ναι. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στα οργανωμένα συστήματα αστρολογίας που υποτίθεται σου λένε με κάθε λεπτομέρεια το μέλλον κλπ χωρίς να μας λένε πειστικά που στηρίζουν αυτές τους τις αναλύσεις. Γενικά και η αστρολογία σαν μέθοδος (πέρα δηλ. από το πως τη χρησιμοποιούν) έχει κατά τη γνώμη μου πολλά προβλήματα αλλά παρόλα αυτά είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβαίνουν παράδοξα φαινόμενα, περίεργες συμπτώσεις, ‘προφητικά όνειρα’, φαινόμενα τηλεπάθειας κλπ αλλά αυτά θα πρέπει να τα προσεγγίζει ο καθένας αν νομίζει ότι κάποια στιγμή του συμβούν προσεκτικά και διακριτικά και να προσπαθήσει να βρει ένα νόημα ο ίδιος αντί να τρέξει στους ‘γκουρού της αστρολογίας’ που πιθανότατα είναι απατεώνες. Πρώτα βέβαια καλό είναι να προσπαθούμε να εξηγούμε λογικά κάτι γιατί τα περισσότερα εξηγούνται έτσι, αλλά μάλλον υπάρχουν κάποια που δεν εξηγούνται με τους κανόνες της λογικής που έχουμε μάθει.

 14. 19 Ιανουαρίου, 2012 στο 3:34 μμ

  @Ειρήνη
  Για το παράδοξο των διδύμων, δε νομίζω να μπορεί κανείς να πειστεί με τα επιχειρήματα της αστρολογίας που ανέφερες. Καταρχήν ο ωροσκόπος εξαρτάται από το δίωρο μέσα στο οποίο γεννήθηκες (12 ζώδια για 24 ώρες), επομένως οι περισσότεροι δίδυμοι έχουν ακριβώς τον ίδιο ωροσκόπο. Γιατί ξαφνικά να θεωρήσουμε ότι ο ένας απ’ τους δύο διδύμους έχει άλλο ωροσκόπο;
  [Μα προφανώς για να …εξηγηθεί το παράδοξο των διδύμων!]

  Όσο για την ιδέα ότι και το ένα λεπτό παίζει τόσο μεγάλη διαφορά στις προβλέψεις…τότε τα ζώδια θα έπρεπε να αλλάζουν ανά λεπτό κι όχι ανά μήνα. Άρα η ζωδιακή αστρολογία είναι απάτη ούτως η άλλως.

  Μπορεί όμως να πάρει κανείς ακόμα και την υπόθεση περί λεπτού στα σοβαρά; Δηλαδή τα μωρά που γεννιούνται ίδια στιγμή σε ένα μαιευτήριο (και σε όλα τα μαιευτήρια του κόσμου) θα έχουν παρόμοιες ζωές; Αυτό θα είχε αποδειχτεί πάρα πολύ εύκολα μέσω της στατιστικής. Αλλά προφανώς τίποτα από όλα αυτά δε βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία…

  • 18 Ειρήνη
   19 Ιανουαρίου, 2012 στο 5:18 μμ

   @Thomas
   Συμφωνώ μαζί σου Thomas. Πρέπει να εξηγούμε τα πάντα όσο γίνεται με τη λογική και μόνο και να μην καταφεύγουμε στην αστρολογία και σε άλλες μεθόδους μεταφυσικής.

   @Astron
   Συμφωνώ με όσα λες Astron. Η αστρολογία δεν εξηγεί καμία από τις γνώσεις της και πώς καταλήγει σε ένα συμπέρασμα (π.χ. παράδοξο των διδύμων). Άρα είναι μία καλοστημένη απάτη και μόνο…

 15. 19 Thomas
  19 Ιανουαρίου, 2012 στο 6:53 μμ

  Ειρήνη για την ακρίβεια θα λεγα να εξηγούμε με τη λογική όσα μπορούν να εξηγηθούν έτσι, που μάλλον είναι τα περισσότερα, αλλά όπου εμφανίζεται κάτι πολύ παράξενο δεν αποκλείεται να συμβαίνει κάτι που δεν εξηγείται με τη συνηθισμένη λογική οπότε μπορούμε να το ψάξουμε σε πιο ‘περίεργα’ μονοπάτια αλλά όχι αναζητώντας έτοιμες δήθεν απαντήσεις από την αστρολογία. Υπάρχουν και κάποιες σοβαρές έρευνες και θεωρίες που αγγίζουν τα όρια της μεταφυσικής αλλά δεν έχουν να προσφέρουν εύκολες έτοιμες απαντήσεις όπως κάνει η αστρολογία. Γενικά με ότι ασχολούμαστε πιστεύω θα πρέπει να αναζητούμε τη σοβαρότητα. Και ειδικά σε τέτοια θέματα παίζει πολύ απάτη και σκοταδισμός.

 16. 20 Μελινα Καπ
  2 Μαΐου, 2013 στο 9:34 πμ

  πολυ καλο! αυτα ειναι που πρεπει να δημοσιευονται στα περιοδικα και οχι οι «προβλεψεις» των αστρολογων… οσοι πιστευουν στην αστρολογια απλα δεν εχουν λαβει την απαραιτητη μορφωση για να καταλαβουν οτι αυτα που τους σερβιρουν ειναι παραλογα, γιατι υπαρχουν πολλα παραλογα στην αστεολογια που πολλοι τα θεωρουν απολυτα λογικα. η αληθεια ειναι οτι κι εγω πιστευα κατα καποιο τροπο στα ζωδια επειδη δεν ηξερα τοσα ωστε να αναρωτηθω για απλα πραγματα οπως, πως γινεται τα ζωδια να ειναι εγκυρα ενω στην πραγματικοτητα ειναι 13 και ο ηλιος δεν περνα απο καθε αστερισμο σε ισα χρον. διαστηματα . αλλα το θεμα ειναι οτι εμμεσα η αστρολογια προσπαθει να προβαλλεθ μθα αλλη μορφη θρησκειελας, του πεπρωμενου. πολυ σωστα οσα ειπατε!!

 17. 21 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
  26 Ιανουαρίου, 2014 στο 9:48 μμ

  ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

  μια επιστήμη ή μια απάτη;;;

  Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε την Αστρολογία.
  Πώς όμως τη γνωρίζουμε;
  Σαν μια «διαδικασία» που ο Αστρολόγος θα μας «πει» το μέλλον μας;
  Πού θα πιάσουμε δουλειά, αν θα παντρευτούμε τον καλό μας ή την καλή μας;
  Αν θα έχουμε πολλά λεφτά στη ζωή μας, το πότε θα κάνουμε παιδιά, αν θα κάνουμε παιδιά, πότε θα πεθάνουμε…. και τόσα μα τόσα άλλα που αφορούν το πεπρωμένο μας και που θα θέλαμε να γνωρίζουμε, αλλά αδυνατούμε;;;

  Θεωρώ πως σύμφωνα με τη Σωκρατική Διαλεκτική, καλό είναι να δώσω κάποιους ορισμούς για την διευκόλυνση μας.

  Τι είναι η Αστρολογία;

  Είναι η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ επιστήμη που εξετάζει, αναλύει και ορίζει τις επιδράσεις των ουρανίων σωμάτων επάνω σε εγκόσμιες υποθέσεις, οι οποίες συχνά αποκαλούνται και ως πεπρωμένο.
  Τι είναι πεπρωμένο;
  Είναι η αλυσίδα της ΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ, που παράγει αντίστοιχες σειρές αποτελεσμάτων. Κάθε άνθρωπος (και όχι μόνο) είναι δημιουργός του εαυτού του. Η μελλοντική μας προσωπικότητα είναι αποτέλεσμα του τωρινού τρόπου ζωής μας.
  Αρα η τωρινή μας κατάσταση είναι το αποτέλεσμα παρελθόντων καταστάσεων μας, όπως ένα δέντρο αναπτύσσεται απο τον σπόρο που είχε πέσει στη γη, απο ένα άλλο (φαινομενικά) δέντρο.
  ΑΡΑ:

  Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ είναι η ΕΠΙΣΤΗΜΗ που μας διδάσκει ποιες συγκεκριμένες αιτίες παράγουν κάποιους συνδυασμούς.

  Αν λοιπόν κατανοήσουμε το πραγματικό της νόημα, ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΙ να μας παρέχει τα μέσα εκείνα για το πώς θα καθοδηγήσουμε τις μελλοντικές μας γεννήσεις!!!

  Η αρχαιότητά της είναι τόσο παλιά, που μπορούμε εύκολα να τη τοποθετήσουμε ανάμεσα στις ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ.

  Επί αιώνες παρέμεινε μια μυστική επιστήμη (ειδικά στην Ανατολή) και ακόμα και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η «τελική της έκφραση» ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ έτσι (μυστική δηλαδή). Στη Δύση, η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ έχει φτάσει σε μια «τελείωση», αλλά η ΕΞΩτερική της εφαρμογή, από την ΕΣΩτερική της απέχουν μακριά ακόμα και αυτό οφείλεται στο ότι οι νέο-Αστρολόγοι είναι ΑΜΥΗΤΟΙ ουσιαστικά, στα Ιερά Μυστήρια των Άστρων.

  Η Αστρολογία είναι η ΣΟΦΗ μητέρα και παιδί της είναι η Αστρονομία.

  Ο Αστρονόμος ήταν ο τίτλος του μεγάλου ιεροφάντη στα ιερά άδυτα της Αιγύπτου, της χώρας των Chemi (Αίγυπτος) όπου και η Ιερή αυτή Επιστήμη αποκαλυπτότανε στον υποψήφιο μυούμενο και αφού είχε πρώτα περάσει από τους εξής βαθμούς:

  του ΝΕΟΦΥΤΟΥ,

  του ΠΑΣΤΟΦΟΡΟΥ,
  του ΝΕΩΚΟΡΟΥ,
  του ΜΕΛΑΝΟΦΟΡΟΥ,
  του ΚΙΣΤΟΦΟΡΟΥ,
  του ΧΗΜΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ.

  Τότε μετά από τους έξι πρώτους μυητικούς βαθμούς, ο μυούμενος διδασκόταν τα μυστικά σημεία του Ζωδιακού, μάθαινε τον κυκλικό «χορό των πλανητών» και του απονεμόταν ο χρυσός ΣΤΑΥΡΟΣ!!! (Ταου ή Τατ)

  Η ονομασία που λάμβανε ήταν εκείνη του ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ ή ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ!!!

  Απο εκείνους τους μακρινούς χρόνους βλέπουμε την σχέση που είχε η ΧΗΜΕΙΑ με την ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ & την ΙΑΤΡΙΚΗ. Να γιατί ο μέγας και πολύς Ιπποκράτης λέγεται ότι είχε τέτοια πίστη για την ΑΜΕΣΗ σχέση των 2, που έλεγε ότι καλό θα ήταν για τον άρρωστο, να μην εμπιστεύεται Ιατρό που δε γνωρίζει ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ.

  Και ο Παράκελσος, την ίδια ακριβώς πίστη είχε.

  Σύμφωνα μάλιστα με τις κοσμογονικές θεωρίες και απόψεις του, πίστευε πως υπάρχει μια ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ, μια ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ, ανάμεσα στους πλανήτες, τα μέταλλα και τα ιατρικά παρασκευάσματα.
  Πίστευε πως οι πλανήτες, βρίσκονταν μέσα στον άνθρωπο, πως υπάρχει μια ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ. Αυτό που αποκαλούμε δηλαδή ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΟ και ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ.
  Αυτό κατ’ επέκταση στις θεωρίες του Παράκελσου, δημιουργούσε μια ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΔΙΟΡΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ανάμεσα στις κοσμικές (πλανητικές) θέσεις κάθε περιόδου και στην πορεία τόσο του ανθρώπου ΑΤΟΜΙΚΑ όσο και στο σύνολο της ανθρωπότητας γενικά.

  Ο Παράκελσος

  Ας δούμε τι λεει ο ίδιος για αυτή τη σχέση μεταξύ Μακρόκοσμου (Ουρανός) και Μικρόκοσμου (Ανθρώπου):

  «…Ο Ουρανός είναι ο Ανθρωπος και ο Ανθρωπος είναι ο Ουρανός. ΟΛΟΙ οι Ανθρωποι είναι ο Ενας Ουρανός και ο Ουρανός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

  ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ κάτι τέτοιο ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κατανοήσετε γιατί το ένα είναι έτσι και το άλλο αλλιώς…»

  Ο Ανθρώπινος Ουρανός κατά το Ρόμπερτ Φλούντ

  «…Εκείνο που μπορεί να ανακαλυφθεί είναι η κατανομή της ενεργητικής του επίδρασης…»

  «… Ο καθένας έχει ΕΝΑΝ ουρανό, πλήρη, ενοποιημένο και ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ προς την ιδιαιτερότητά του. Κάθε ζωή, λοιπόν, ακολουθεί το δικό της δρόμο, οπότε θάνατος και ασθένεια κατανέμονται άνισα σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη δράση των ουρανών.

  Αν διέθεταν όλοι μέσα τους τον ΙΔΙΟ ΟΥΡΑΝΟ, τότε θα έπρεπε να είναι εξίσου άρρωστοι ή υγιείς. Ομως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αυτό γιατί η ενότητα του Μεγάλου Ουρανού διασπάται στις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες μας, εξαιτίας των ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ στιγμών στις οποίες γεννηθήκαμε.
  Από τη στιγμή που συλλαμβάνεται το παιδί προσλαμβάνει και το δικό του ουρανό…»

  «…Επομένως, ο έναστρος ουρανός ΕΝΤΥΠΩΝΕΤΑΙ στον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα θαύμα δίχως όμοιό του! …»

  Ο Ουρανός – Μακρόκοσμος κατά τον Ρόμπερτ Φλούντ

  Αλλά ας προχωρήσουμε λίγο πιο κάτω. Ας αφήσουμε το Μέγιστο άνδρα του Μεσαίωνα και ας φτάσουμε στο σήμερα.

  Τελικά η επιστήμη ΜΠΟΡΕΙ να καταντήσει απάτη, ΜΟΝΑΧΑ αν ο επιστήμονας που τη μελετά και την εφαρμόζει την ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΤΗ. Επιστήμη απο μόνη της απάτη, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!

  Και επειδή υπάρχουν «αλμπάνηδες», δε σημαίνει ότι η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ είναι άχρηστη…
  Ας μη ξεχνάμε ότι για να υπάρχουν τα ΠΛΑΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, υπάρχουν ΣΙΓΟΥΡΑ και τα αληθινά, αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης τους!!!

  Υπάρχουν σήμερα όμως πολλοί, σχεδόν όλοι θα έλεγα, σύγχρονοι Αστρονόμοι που αρνούνται στην Αστρολογία το προσδιοριστικό της «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ».

  Ας δούμε λοιπόν μια ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΕΣΗ που υπάρχει ΜΕΤΑΞΥ της Αστρονομίας ΚΑΙ της Αστρολογίας.
  Η Αστρολογία σε σχέση με την Αστρονομία είναι ότι η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ σε σχέση με τη ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ! Δηλαδή στην Αστρολογία ΚΑΙ την Ψυχολογία οφείλει ο ερευνητής τους να προχωρήσει ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΡΑΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, (του απτού & φυσικοϋλικού) και να εισέλθει στην επικράτεια του υπερβατικού πνεύματος (του αοράτου και για πολλούς ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΟΣΜΟΥ). Αυτό ΕΙΔΙΚΑ για τους σύγχρονους «επιστήμονες» είναι κάτι που ΔΕΝ το κατανοούν και άρα ΔΕΝ το αποδέχονται και εννοώ την ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ…
  Να γιατί επίσης, οι σύγχρονοι «επιστήμονες» αρνούνται την ύπαρξη του Θεού, γιατί (κατ’ αυτούς) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ και έτσι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να τον εξετάσουν στα εργαστήριά τους…

  Η Αστρολογία είναι το πρώτο σκαλοπάτι, στη μεγάλη σκάλα της Εσωτερικής αναζήτησης του κλάδου που ονομάζεται ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ.

  Θα πρέπει λοιπόν για να ξεκινήσει κάποιος αναζητητής την αναζήτησή του, να περάσει απο αυτό το πρώτο σκαλί…. λογικό δεν είναι;;;

  Ετσι λοιπόν και εγώ, κάποτε μαζί με μια φίλη ξεκινήσαμε να ερευνούμε για τα ζώδια και το ζωδιακό τους κύκλο.

  Κάποια στιγμή η φίλη μου αναρωτήθηκε και μου είπε:
  «Σκέφτηκες ποτέ, ότι τα σύμβολα των ζωδίων που φαίνονται άσχετα με την ονομασία που φέρουν ίσως να κρύβουν κάποιο εσωτερικό νόημα ή κάποια εσωτερική ερμηνεία που με το πέρασμα των χρόνων να χάθηκε;»
  Αυτή η αναρώτηση με έβαλε σε σκέψη.

  Θα σας παραθέσω κάποια «αποτελέσματα» της έρευνας μου για το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου, για το ζώδιο του Κριού και θέλω να πιστεύω ότι θα σας παρακινήσω και εσάς να ασχοληθείτε με τον ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ των συμβόλων του ζωδιακού κύκλου…

  Ο Κριός

  Στην μυθολογία αναφέρεται μια γιορτή, τα Κάρνεια, που είναι αφιερωμένη στον Κάρνειο (Κάρνος= κριός)

  Ο Απόλλων

  Αυτός πιθανολογείται, ότι ήταν ένας κριόμορφος Θεός, ο οποίος αργότερα ταυτίστηκε με τον Απόλλωνα. Μάλιστα πήρε και την επωνυμία Κάρνειος και οικειοποιήθηκε την λατρεία και τις γιορτές του προκατόχου του.

  Επίσης και ο Ερμής υπήρξε σε διάφορες παραστάσεις ως κριοφόρος…

  Ο Ερμής

  Η μυθολογία αναφέρει «τον κριό με το χροσόμαλλο δέρας», το κριάρι που γεννήθηκε απ’ τον γάμο του Ποσειδώνα (σε μορφή κριαριού) και της Θεοφάνης, δηλαδή εκείνης «που εμφανίζεται σαν Θεά» ή που «κάνει έναν Θεό να εμφανιστεί».

  Ο Ιάσων και το Χρυσόμαλλο Δέρας

  Ο Κριός ως ζώδιο στην πολυθεϊστική Αρχαία Ελλάδα αλλά και στη Ρώμη αντιστοιχούσε στη Θεά Αθηνά και στους Αιγύπτιους αντιστοιχούσε στον Κερασφόρο Θεό Άμμων που αναγραμματιζόμενο το όνομα του Θεού Αυτού, μας δείχνει μια ΑΙΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ (ΑΜΜΩΝ = ΜΟΝΑΣ αλλά και ΑΜΝΟΣ!)

  Η Πάνοπλος Θεά Αθηνά

  Εάν χωρίσουμε τον άνθρωπο σε 12 μέρη, ο Κριός αντιστοιχεί στην ΚΕΦΑΛΗ του άνθρώπου.

  Τώρα τι έχουμε συγκεντρώσει;;;;
  Έχουμε τον ΚΕΡΑΣΦΟΡΟ θεό της Σοφίας ΑΜΜΩΝ για τους Αιγυπτίους και την φέρουσα ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ θεά της Σοφίας ΑΘΗΝΑ για τους Έλληνες

  Οι ζωδιακές αντιστοιχίες στο Ανθρώπινο σώμα

  Ο Κερασφόρος Θεός Άμμων

  Αλήθεια, πώς εμφανίστηκε η θεά Αθηνά;;;

  Η μυθολογία λεει πως με ένα σφυρί ο Ήφαιστος, ΑΝΟΙΞΕ το ΚΕΦΑΛΙ του πατέρα της Αθηνάς, Δία και μέσα απο αυτό ( το κεφάλι), πάνοπλος ΦΑΝΕΡΩΘΗΚΕ η θεά της Σοφίας του Διός.

  Σχετικά με το Χρυσόμαλλο Κριάρι που μετέφερε τον Φρίξο και την Έλλη στη Κολχίδα, ένα στοιχείο του μύθου που είναι σημαντικό για να καταλάβουμε κάποια χαρακτηριστικά του ζωδίου είναι το γεγονός ότι εκεί στη Κολχίδα, ο Φρίξος ΕΘΥΣΙΑΣΕ το Κριάρι στον Δία. ‘Ενα ακόμα λοιπόν στοιχείο του Κριού είναι και η ΘΥΣΙΑ.

  Η γέννηση της Αθηνάς από τον Μιχαήλ Μάγιερ

  Αλλά ακόμα και στην Χριστιανική πίστη έχουμε να κάνουμε με έναν «Ποιμένα» με ένα «Ποίμνιο» και με τον «Αμνό τον Εσφαγμένο & Θυσιασμένο»…

  Αν ανατρέξουμε στην Εβραϊκή παράδοση θα δούμε τον ΙΑΚΩΒ με τα 12 παιδιά του.
  Ο Ιακώβ λοιπόν λεει για τον γιο του τον ΒΕΝΙΑΜΙΝ, όταν ευλογεί τα παιδιά του:
  «…Θα μαίνεται σαν ΛΥΚΟΣ την αυγή,
  θα καταβροχθίσει τη λεία του και το βράδυ
  θα μοιράζει τα λάφυρά του…»

  Το «παράδοξο» είναι πως το ζώο εκείνο που είναι πιο κοντά στον κυρίαρχο πλανήτη του κριού, τον ΑΡΗ, είναι ο ΛΥΚΟΣ!

  Οι Εβραϊκή παράδοση θέλησε να μας φανερώσει ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΑ την ΑΡΝΗΤΙΚΗ επίδραση που μπορεί να φέρει ο κυρίαρχος πλανήτης του Άρη στο ζώδιο του Κριού.
  Γι’ αυτό και στη Καινή Διαθήκη παραβολικά αναφέρεται η φράση: » Ο λύκος με ένδυμα προβάτου»
  Αυτό θα μπορούσε να είναι και το γνωστό μας «παραμύθι» της ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΤΟΝ ΛΥΚΟ!!!

  Η κοκκινοσκουφίτσα & ο κακός ο λύκος

  Ο Κυρίαρχος πλανήτης του Κριού, ο Άρης και είναι ΚΟΚΚΙΝΩΠΟΣ στο χρώμα.

  Ο Κοκκινωπός – Αιματώδης πλανήτης Άρης

  Ο λύκος όπως προείπα είναι η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ φύση του κριού που δεν σκέφτεται δεύτερη φορά την επίθεση. Κατεβάζει το κεφάλι και ορμά.

  Το αποτέλεσμα;;;
  Αφού πρώτα η ΗΡΕΜΗ φύση του κριού (ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ) εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, πέφτει θύμα του «κακού της» εαυτού, του λύκου.
  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ για να τον εξαλείψει (τον κακό της εαυτό);;;
  Ποιος ξέρει….
  Να γιατί μια φράση που θα μπορούσε να ισχύει για τους Κριούς είναι:

  » Ο θάνατός σου, η ζωή μου»

  Τα κέρατα λοιπόν έχουν να κάνουν με τον Κριό, αλλά και με τον Ταύρο και με τον Αιγόκερο.

  Στα Λατινικά το κέρατο είναι CORNU. Aυτό μας θυμίζει λίγο την επίσης Λατινική λέξη CORONA, που σημαίνει ΣΤΕΜΜΑ.
  Αν ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ τώρα τη λέξη,

  CORNUS θα βρούμε τη λέξη CRONUS.

  Και ποιός άλλος δεν είναι ο ΚΡΟΝΟΣ παρά ο ΧΡΟΝΟΣ.

  Να ποιός είναι ο ΠΡΩΤΟΣ αστερισμός του ζωδιακού, αυτός που ΔΗΛΩΝΕΙ την ΑΡΧΗ του νέου ΚΥΚΛΟΥ…

  Ο Κρόνος και η νέα ζωή

  Άλλωστε η φράση «νέος κύκλος» θα μπορούσε να σημαίνει το Νέο Κύκλο Γέννησης, δηλαδή να περικλείει εντός της την έννοια της ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΣ.

  Για να δούμε ευσταθεί η υπόθεση αυτή;

  Στα Γερμανικά η λέξη «Seelenwanderung» ορίζετε ως «Η Ψυχή που Οδοιπορεί».

  Και αυτή άλλωστε είναι η έννοια της ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗΣ:
  η Ψυχή που ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ (οδοιπορεί), μέσα σε ΝΕΟ σώμα.

  Στην Αγγλική απόδοση του όρου ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ, βρίσκουμε τη λέξη REINKARNATION της οποία λέξης η ανάλυση μας αποκαλύπτει τα εξής:

  REIN-KARNA-TION

  Η λέξη ΚΑΡΝΑΚ (CARNAC) είναι όνομα μιας περιοχής της Γαλλικής Βρετάνης, όπου έχει βρεθεί ένα μεγαλιθικό μνημείο, ναός κυκλώπειας κατασκευής, που ήταν αφιερωμένος στον ‘Ήλιο και στον ΔΡΑΚΟΝΤΑ!

  Μια άποψη του Ηλιακού μνημείου του Carnac στη Βρετάνη

  Χτίστηκε από τους ιερείς του Ηλίου Δράκοντα.

  Και ο Δράκοντας είναι το σύμβολο του Θώθ – Ερμή.

  Οι Ιεροφάντες της Αιγύπτου, αποκαλούσαν τον εαυτό τους «Γιο του ‘Οφι Θεού, γιο του Δράκοντα».

  Οι ΔΡΥΙΔΕΣ των Κελτικοβρετανικών περιοχών, φώναζαν:
  «Είμαι ένας Όφις, είμαι ένας Δρυίδης».

  Το έλεγαν όλοι τους αυτό, γιατί ο ΟΦΙΣ και ο ΔΡΑΚΟΣ, είναι σύμβολα της ΣΟΦΙΑΣ (θυμηθείτε την θεά Αθηνά που προανέφερα), της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ και της ΕΠΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ.

  ‘Οπως το φίδι αποβάλλει το παλιό του δέρμα για να αποκτήσει νέο, έτσι και η Ψυχή του ανθρώπου, αποβάλλει το παλαιό σώμα που έχει φθαρεί, για να ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΘΕΙ (REIN-KARNA(Κ)-TION), σε ένα νέο σώμα!!!
  REINKARNATION όπου Rein = καθαρό, karna = όλα τα παραπάνω και tion = είναι η κατάληξη του ουσιαστικού….

  Ο Δράκος της Σοφίας

  Κλείνοντας, θα ήθελα να προβληματίσω λίγο την Χριστιανική δογματική πίστη που καταδικάζει τόσο τους Αστρολόγους όσο και την ίδια την Αστρολογία.

  Πριν λοιπόν καταδικάσει τους Αστρολόγους και την Ιερή Επιστήμη των Άστρων, οφείλει να αναθεωρήσει τον ίδιο της τον εαυτό…
  Γιατί είναι οξύμωρο το σχήμα να καταδικάζει την ιερή επιστήμη εκείνων που προσκύνησαν τον Ιησού όταν γεννήθηκε!!!
  Ήταν ή δεν ήταν ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ και αναφέρομαι φυσικά στους Μάγους με τα δώρα.
  Και πριν προλάβει να απαντήσει (η εκκλησία), να της υπενθυμίσω το απολυτίκιο των Χριστουγέννων που ψέλνεται ΚΑΘΕ Χριστούγεννα στους ιερούς ναούς μας:

  Η γέννησίς Σου, Χριστέ ο Θεός ημών,

  ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως
  εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες
  υπό αστέρος εδιδάσκοντο
  Σε προσκυνείν, τον ήλιον της δικαιοσύνης,
  , και Σε γιγνώσκειν εξ ύψους ανατολήν.
  Κύριε δόξα σοι.

  Το προσκύνημα των 3 Μάγων στον Μέγα Αρχιερέα, υπό το φως του Άστρου

  Τι θέλω να πώ με αυτό;

  Μα το προφανές, πώς η θρησκεία μας είναι μια ΗΛΙΟΛΑΤΡΙΚΗ θρησκεία που οι πρώτοι πατέρες της, κατείχαν την Ιερή Επιστήμη των Άστρων και σύμφωνα με αυτήν (την Αστρολογία) θέσπισαν ύμνους, εορτές κλπ μέσα στον ιερό της κανόνα.

  Ο Αγ. Θωμάς ο Ακινάτης

  Και ως επιστέγασμα της παραπάνω τοποθέτησής μου, επικαλούμαι απόσπασμα από τα ΑΠΑΝΤΑ, τομ. 3 του Αγ. Θωμά του Ακινάτη, εκείνου του μεγάλου ρωμαιοκαθολικού θεολόγου, που αναφέρει το εξής:

  «…Τα ουράνια σώματα είναι η αιτία όλων όσων συμβαίνουν σε αυτόν τον υποσεληνιακό κόσμο. Επιδρούν ΑΜΕΣΑ στις ανθρώπινες πράξεις, αλλά δεν είναι αναπόφευκτα όλα τα αποτελέσματα που προκαλούνται από αυτά…»

  Είναι πράγματι πολλά που θα μπορούσα να επικαλεστώ σχετικά με την αστρολογική επιστήμη και την χριστιανική δογματική πίστη. Όμως καλύτερα θα ήταν αυτό να είναι ένα θέμα για κάποιο επόμενο ίσως άρθρο του Mystica.gr

  Κλείνοντας θα ήθελα να θέσω απλά μια αναρώτηση, λόγω και των ημερών του Πάσχα που όλοι μας περάσαμε.

  Θανάτω θάνατον πατήσας

  Εκείνος που θα αμφισβητήσει τα παραπάνω και που με πολύ αφέλεια θα τα αποδώσει στη «τύχη», ας μας πει με ποιόν τρόπο ορίζεται η εορτή του Πάσχα, μια εορτή που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι «κινητή».

  Αλήθεια, γιατί είναι λοιπόν «κινητή» και από ποιες παραμέτρους ορίζεται;;;
  Ας ευχηθώ ότι επιτέλους κάποια στιγμή, θα εκλείψουν όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται την ευπιστία του κόσμου, τις ανασφάλειές του και που υπό το ένδυμα του αστρολόγου, θησαυρίζουν εις βάρος μιας πανάρχαιης και ιερής επιστήμης, της

  Ιερής Επιστήμης των Άστρων

  • 27 Ιανουαρίου, 2014 στο 12:41 πμ

   Αγαπητέ Γιώργο,

   διάβασα τα όσα έγραψες παραπάνω με προσοχή.
   Δυστυχώς, παρά το μέγεθος της ανάρτησής σου δεν βρήκα ούτε μισό επιχείρημα υπέρ της αστρολογίας.
   Πώς γίνεται να χρησιμοποιείς τη λέξη «επιστήμη» και να μην παρουσιάζεις ούτε μια στατιστική μελέτη, ούτε μία μαθηματική συσχέτιση (μιας και μίλησες για «μαθηματική» επιστήμη) ούτε ένα πείραμα ώστε να ελεγχθούν όσα γράφεις και πιστεύεις. Ο Γκοκελέν προσπάθησε τουλάχιστον να επιστημονικοποιήσει την αστρολογία διερευνώντας την υποτιθέμενη συσχέτιση ανάμεσα σε πλανήτες και ανθρώπους. Αντί για στοιχεία λοιπόν γράφεις η αστρολογία είναι αυτό, η αστρολογία είναι το δείνα…. Γιατί να σε πιστέψει ο αναγνώστης χωρίς στοιχεία;

   Όσο για την επίκληση στην αυθεντία κάποιων αρχαίων, πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι την εποχή εκείνη οι ίδιοι πίστευαν ότι η Γη ήταν το κέντρο του κόσμου, ότι ο ήλιος περιστρεφόταν γύρω της και ότι όλα τα ουράνια σώματα αποτελούνταν από τον αιθέρα. Σήμερα που προσγειωνόμαστε στον Άρη και που οι αποστολές Voyager έχουν φτάσει στα πέρατα του ηλιακού συστήματος είναι εντελώς αφελές να αποδίδουμε μαγικές και πνευματικές ιδιότητες στα σώματα αυτά. Ύλη είναι και ο Άρης, ύλη και τα άστρα. Αυτό το γνωρίζουμε. Εάν έχεις στοιχεία ότι είναι και κάτι παραπάνω οφείλεις να τα παρουσιάσεις.

   Επίσης όποτε χρησιμοποιείς την έννοια της «Επιστήμης» πρέπει ταυτόχρονα να είσαι συνεπής με την αρχή της διαψευσιμότητας: θα πρέπει να μας δώσεις μία πρόταση η οποία εάν ισχύει τότε η «επιστημονική» θεωρία της αστρολογίας θα καταρρέει. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε δε μιλούμε ούτε καν για επιστημονική εικασία.

   Εν κατακλείδι, δε διαφέρει καθόλου το παραπάνω -καλοπροαίρετο- κείμενο σε τίποτα από τα άγια βιβλία των διαφόρων θρησκειών που υποτίθεται είναι αληθή διότι …έτσι γράφουν!

 18. 23 karamela
  29 Νοεμβρίου, 2016 στο 3:18 μμ

  Μπορείτε να μου πείτε αρνητικά και θετικά του <>


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.