24
Μάι.
09

Η διαφορά επιστήμης και θρησκευτικής πίστης

Ένα εξαιρετικό απόσπασμα από μία ομιλία του Richard Dawkins, όπου ο γνωστός βιολόγος εξηγεί με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διαφορά επιστήμης και πίστης.  Το βίντεο έχει ελληνικούς υπότιτλους.


2 Responses to “Η διαφορά επιστήμης και θρησκευτικής πίστης”


  1. 24 Μαΐου, 2009 στο 8:07 μμ

    χαίρομαι που βλέπω μετάφραση ελληνική σ’αυτό.

  2. 2 tomas
    27 Μαΐου, 2009 στο 3:30 μμ

    Τα επιχειρήματα του Dawkins για το θέμα είναι πολύ σημαντικά όπως και γενικότερα το έργο του. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αντίθεση με άλλους ‘επιστήμονες’ που συνδιάζουν πίστη και επιστήμη, προκειμένου φυσικά να είναι ωφελημένοι απο το κατεστημένο, ο Dawkins είναι ξεκάθαρος και αυτό είναι κάτι που σπανίζει στις μέρες μας σε όλους τους τομείς. Πάντως θεωρώ ότι το να αντιμετωπιστεί η πίστη είναι μεν αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της ζωής όμως δεν είναι καθόλου επαρκής τη στιγμή που η βαρβαρότητα που διαρκώς βλέπουμε να επεκτείνεται γύρω μας έχει βασικά σήμερα οικονομικά και πολιτικά αίτια και δευτερευόντος θρησκευτικά. Επομένως η μονομερής σύγκρουση με την πίστη είναι μεν αξιοσέβαστη, όταν γίνεται με συνέπεια, αλλά αν μας απασχολεί η συνολική πρόοδος της ανθρωπότητας, και νομίζω ότι αυτό είναι πάντα το ζητούμενο, δε φτάνει στις σημερινές συνθήκες. Θεωρώ επομένως ότι καλό είναι να γίνουν συνθέσεις και με άλλους τομείς προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνολική αντίληψη που θα αντιμετωπίσει τα άσχημα της σημερινής κοινωνίας που δυστυχώς είναι πολλά και άνθρωποι τόσο ειλικρινείς και συνεπείς σαν τον Dawkins μπορούν να προσφέρουν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.