12
Απρ.
10

Κριτική στο Ισλάμ απ’ την Σύρια ψυχίατρο Wafa Sultan

Με αφορμή τη συζήτηση στο προηγούμενο post, νομίζω ότι θα είχε ιδιαίτερη αξία να ακούσουμε την κριτική που ασκεί στο Ισλάμ κάποιος που το έζησε από κοντά.
Η Wafa Sultan έζησε τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής της στη Συρία και γνωρίζει πολύ καλά τί θα πει Ισλάμ. Δραπέτευσε το 1989 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όπως λέει και η ίδια, η ιδέα της άστεγης ζωής στους δρόμους των ΗΠΑ της φαινόταν πολύ πιο ελκυστική από την κόλαση που ζούσε στη Συρία. Στο παρακάτω βίντεο ασκεί σκληρή κριτική στο Ισλάμ. Η Sultan μιλάει στα αραβικά και το βίντεο έχει αγγλικούς υπότιτλους. Για εκείνους που δε γνωρίζουν Αγγλικά ή δεν επιθυμούν να δουν το βίντεο, μπορείτε να διαβάσετε τη μετάφραση στα ελληνικά παρακάτω.

Wafa Sultan:
Η σύγκρουση της οποίας γινόμαστε μάρτυρες σε όλο τον κόσμο δεν είναι μία σύγκρουση θρησκειών ή μία σύγκρουση πολιτισμών. Είναι μία σύγκρουση μεταξύ δύο αντιθέτων, μεταξύ δύο εποχών. Είναι μία σύγκρουση μεταξύ ενός τρόπου σκέψης που ανήκει στο μεσαίωνα κι ενός άλλου τρόπου σκέψης που ανήκει στον 21ο αιώνα. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στον πολιτισμό και την οπισθοδρόμηση, ανάμεσα στο πολιτισμένο και το πρωτόγονο, ανάμεσα στην βαρβαρότητα και τη λογική. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση, ανάμεσα στη δημοκρατία και τη δικτατορία. Είναι μία σύγκρουση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα απ’ τη μία και την παραβίασή τους απ’ την άλλη. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σ’ εκείνους που φέρονται στις γυναίκες σα να ‘ναι κτήνη και σε εκείνους που τις αντιμετωπίζουν ως ανθρώπινα όντα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι σύγκρουση πολιτισμών. Οι πολιτισμοί δεν συγκρούονται, οι πολιτισμοί συναγωνίζονται.

Δημοσιογράφος:
Σύμφωνα με αυτά που λες  αυτό που συμβαίνει σήμερα  είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην κουλτούρα της δύσης και την οπισθοδρόμηση και άγνοια των μουσουλμάνων;
Wafa Sultan:
Ναι, αυτό ακριβώς εννοώ.
Δημοσιογράφος:
Ποιος πρωτοσκέφτηκε την ιδέα της «σύγκρουσης των πολιτισμών»; Δεν ήταν ο Samuel Huntington; Δεν ήταν ο Bin Laden. Θα ‘θελα να το συζητήσουμε αυτό εάν θες.
Wafa Sultan:
Οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που πρωτοχρησιμοποίησαν αυτή την έκφραση. Ο προφήτης του Ισλάμ είπε «Διατάχθηκα να πολεμήσω τους ανθρώπους μέχρι να πιστέψουν στον Αλλάχ και τον απεσταλμένο Του.» Όταν οι μουσουλμάνοι χώρισαν τον κόσμο σε μουσουλμάνους και μη-μουσουλμάνους και ζήτησαν να πολεμήσουν τους άλλους μέχρι να πιστέψουν σε αυτά που πιστεύουν οι ίδιοι, τότε ξεκίνησαν αυτή τη σύγκρουση. Για να σταματήσει αυτός ο «πόλεμος» πρέπει να επανεξετάσουν τα Ισλαμικά βιβλία και τις γραφές οι οποίες είναι γεμάτες από καλέσματα σε μάχες κατά των απίστων. Ο συνάδελφός μου (στο πάνελ;) είπε ότι ποτέ δεν προσβάλλει τα πιστεύω των άλλων. Ποιος πολιτισμός πάνω στη Γη του επιτρέπει να αποκαλεί τους άλλους ανθρώπους με ονόματα που δε διάλεξαν οι ίδιοι; Τους αποκαλεί «Ahl Al-Dhimma» (υποτελείς στο Ισλαμικό κράτος), τους αποκαλεί «Ανθρώπους του Βιβλίου» (έτσι αναφέρονται τα ισλαμικά κείμενα στους χριστιανούς  και τους εβραίους) και άλλες φορές τους συγκρίνει με πιθήκους και γουρούνια ή αποκαλεί τους χριστιανούς «αυτούς που θα επιφέρουν την οργή του Αλλάχ». Ποιος σας είπε ότι είναι «Ανθρωποι του βιβλίου»;  Δεν είναι «Ανθρωποι του Βιβλίου», είναι άνθρωποι πολλών βιβλίων. Όλα τα χρήσιμα επιστημονικά βιβλία που έχετε σήμερα είναι δικά τους, οι καρποί της ελεύθερης και δημιουργικής σκέψης τους. Τί σας δίνει το δικαίωμα να τους αποκαλείτε «εκείνους που θα επιφέρουν την οργή του Αλλάχ», ή εκείνους «που έχουν πάρει στραβό δρόμο» και μετά έρχεστε και λέτε ότι η θρησκεία σας σάς λέει να μην προσβάλλεται τα πιστεύω των άλλων;
Δεν είμαι χριστιανή, μουσουλμάνα ή εβραία. Είμαι ένας άθρησκος άνθρωπος. Δεν πιστεύω στο υπερφυσικό, αλλά σέβομαι το δικαίωμα των άλλων να πιστέψουν σ’ αυτό.
Μουσουλμάνος κληρικός:
Είσαι αιρετική;
Wafa Sultan:
Μπορείς να πεις ό,τι θέλεις. Είμαι ένας άθρησκος άνθρωπος που δεν πιστεύει στο υπερφυσικό…
Μουσουλμάνος κληρικός:
Εάν είσαι αιρετική τότε δεν έχει νόημα να σε αντικρούσω αφού έχεις βλασφημήσει κατά του Ισλάμ, του Προφήτη και του Κορανίου
Wafa Sultan:
Αυτά (η πίστη) είναι προσωπικά ζητήματα που δε σε αφορούν.
Αδερφέ, μπορείς να πιστεύεις στις πέτρες αρκεί να μη τις πετάς πάνω μου. Είσαι ελεύθερος να λατρέψεις όποιον θες αλλά η πίστη των άλλων ανθρώπων δεν είναι δικό σου θέμα. Είτε πιστεύω ότι ο Μεσσίας είναι Ο Θεός, ο γιος της Μαρίας, είτε οτι Σατανάς είναι ο Θεός, ο γιος της Μαρίας. Άσε τους ανθρώπους να έχουν τα πιστεύω τους.
Οι Εβραίοι έχουν βγει απ’ την τραγωδία (του ολοκαυτώματος) και ανάγκασαν τον κόσμο να τους σεβαστεί, με τη γνώση τους, όχι με την τρομοκρατία, με τη δουλειά τους, όχι με τις φωνές και τις διαμαρτυρίες. Η ανθρωπότητα οφείλει το μεγαλύτερο μέρος των ανακαλύψεων και των επιστημών του 19ου και 20ου αιώνα σε Εβραίους επιστήμονες.  Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν και κέρδισαν τα δικαιώματά τους μέσα απ’ τη δουλειά και τη γνώση. Δεν έχουμε δει ούτε έναν Εβραίο να ανατινάσσεται μέσα σε Γερμανικό εστιατόριο. Δεν έχουμε δει ούτε έναν Εβραίο να καταστρέφει εκκλησία.  Δεν έχουμε δει ούτε έναν Εβραίο να διαμαρτύρεται σκοτώνοντας ανθρώπους. Οι μουσουλμάνοι έχουν μετατρέψει τρία Βουδιστικά αγάλματα σε ερείπια. Δεν έχουμε δει ούτε έναν βουδιστή να καίει ένα τζαμί, να σκοτώνει ένα μουσουλμάνο ή να καίει μια πρεσβεία. Μόνο οι μουσουλμάνοι αμύνονται των πεποιθήσεών τους καίγοντας εκκλησίες, σκοτώνοντας ανθρώπους και καταστρέφοντας πρεσβείες. Αυτός ο τρόπος δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι μουσουλμάνοι πρέπει να αναρωτηθούν τί μπορούν να κάνουν για την ανθρωπότητα προτού απαιτήσουν απ’ την ανθρωπότητα να τους σεβαστεί.


7 Responses to “Κριτική στο Ισλάμ απ’ την Σύρια ψυχίατρο Wafa Sultan”


 1. 12 Απριλίου, 2010 στο 9:21 μμ

  αυτό το βίντεο το είχα δει παλιά. είναι απ’τα πιο memorable.
  χαράς το κουράγιο και το θάρρος της.

 2. 12 Απριλίου, 2010 στο 10:56 μμ

  Ναι με εντυπωσίασε κι εμένα πολύ. Την ανακάλυψα απ’ τα favourites του Pat Condell. Καθώς τα μετέφραζα συνειδητοποίησα ότι κάλλιστα θα μπορούσε να είναι γραπτό κείμενο.

 3. 3 Θωμάς Λέκκας
  13 Απριλίου, 2010 στο 12:03 πμ

  Είναι προφανές ότι η Sultan δεχόμενη μια μεγάλη καταπίεση από τον ισλαμισμό έφτασε από αντίδραση στο άλλο άκρο. Οι θέσεις της περί σύγκρουσης πολιτισμών αυτή τη στιγμή και ότι συγκρούεται η δημοκρατία και ένας σύγχρονος τρόπος σκέψης με το σκοταδισμό είναι εντελώς απαράδεκτες. Μπορεί να την καταλάβω από ψυχολογική άποψη που έφτασε σε αυτά τα επιεικώς απαράδεκτα επιχειρήματα αλλά μέχρι εκεί. Δε θέλω να επεκταθώ ιδιαίτερα. Ο κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι οι πόλεμοι των Δυτικών ενάντια στο Ιράκ, Αφγανιστάν δεν έχουν τίποτα το προοδευτικό. Ήταν κτηνωδεις πόλεμοι για το πετρέλαιο και τον έλεγο αυτών των χωρών που φυσικά δε στόχευαν να φερουν καμιά δημοκρατία και δικαιώματα σε αυτές τις χώρες. Τα αποτελέσματα εξάλλου τα βλέπουμε τώρα με το χάλι που επικρατεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν όπου καμιά πρόοδος, δικαιώματα και δημοκρατία δεν επήλθε. Ίσα ίσα τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα και οι Δυτικοί δεν είχαν φυσικά κανένα πρόβλημα τοποθετήσουν στις κυβερνήσεις αυτών των χωρών ισλαμιστές που έγιναν σύμμαχοι τους.
  Όσο γι’ αυτά που λέει για τους Εβραίους που υποτίθεται δε χρησιμοποίησαν ποτέ τρομοκρατία και όλα τα έκαναν με τη γνώση και την πειθώ τι να πω. Μάλλον δεν έχει ακούσει ποτέ της ή δε θέλει να ακούσει για το τι ακριβώς έχει διαπράξει ο Σιωνισμός και τι συνεχίζει να κάνει ακόμα και τώρα στην Παλαιστίνη με τις κατοχικές του δυνάμεις. Δηλ. ένα έγκλημα ασσύληπτων διαστάσεων με καθαρά φασιστικές μεθόδους. Μπορώ να κατανοήσω όπως είπα το γιατί έφτασε να τα λέει όλα αυτά. Γυναίκα στο Ισλάμ ήταν που αντέδρασε. Αλίμονο όμως αν πιστέψουν πολλοί αυτά τα αστεία αλλά και επικίνδυνα επιχειρήματα. Και δυστυχώς είναι τέτοια η προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ ( καθόλου δημοκρατικά ελεγχόμενων ) που τα πιστεύουν πολλοί που δεν έχουν γνώση της ιστορίας. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν πιστεύει στο υπερφυσικό κάτι καθόλου εύκολο για μια γυναίκα που μεγάλωσε στο Ισλάμ. Αλλά φαίνεται τελικά ότι μπορεί κάποιος να είναι ανοιχτόμυαλος σε ένα τομέα και την ίδια στιγμή καθόλου αντικειμενικός και ανοιχτόμυαλος σε άλλους.

  • 13 Απριλίου, 2010 στο 3:09 μμ

   Καταρχήν το θέμα της συζήτησης στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι συνθήκες στις οποίες ζουν εκείνοι που ζουν μέσα σε μια ισλαμική κοινωνία. Όταν η Sultan μιλά για σύγκρουση ανάμεσα στη βαρβαρότητα και τη λογική αναφέρεται στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θεοκρατία που μαστίζει τα ισλαμικά κράτη σε αντίθεση με την ελευθερία του λόγου και της σκέψης και την ισότητα των φύλων που υπάρχει στα δυτικά κράτη.

   Το γεγονός ότι κάποια δυτικά κράτη έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά των μουσουλμάνων, δεν καθιστά τους μουσουλμάνους παραδείγματα προς μίμηση. Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό.
   Μπορούμε κάλλιστα να κατακρίνουμε τόσο την εξωτερική πολιτική κάποιων δυτικών εθνών, όσο και την καταδυνάστευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ισλαμικές κοινωνίες. Είναι δύο διαφορετικά και ανεξάρτητα θέματα.

   Από εκεί και πέρα, επειδή διακρίνω έναν πάρα πολύ έντονο «αντι-δυτικισμό», πρέπει να σου πω ότι η πλειοψηφία των δυτικών κρατών ήταν ΚΑΤΑ της εισβολής του Ιράκ. Και ακόμα και στο κράτος που εισέβαλε στο Ιράκ (οι ΗΠΑ) η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη για το κατά πόσο έπρεπε να γίνει αυτός ο πόλεμος. Δεν είναι λοιπόν όλοι οι «δυτικοί» το ίδιο γιατί προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες, ιδεολογίες, έθνη κλπ. Το Ισλάμ όμως βασίζεται σε ΕΝΑ βιβλίο απ’ το οποίο αντλεί την ηθική και την πολιτική του.

   Όσο για το Ισραήλ, πράγματι εφαρμόζει επιθετική πολιτική. Αλλά απ’ την άλλη δε βοηθάει το απύθμενο μίσος που υπάρχει ανάμεσα στον εβραϊκό και τον παλαιστινιακό λαό και οι ακραίες πράξεις βίας που γίνονται και απ’ τις δύο πλευρές. Αυτό που βλέπουμε τόσα χρόνια είναι να μποϊκοτάρονται οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες από ακραίους εκπροσώπους και των δύο πλευρών.

   Όσο για τον σιωνισμό προφανώς κι έχουν γίνει εγκλήματα και σφαγές αμάχων από τους εθνικιστές ηγέτες του Ισραήλ. Όμως αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί ιστορικά, οι Εβραίοι έχουν ένα κράτος μόλις 60 χρόνων κι ότι έγκλημα διαπράχθηκε, συνέβη μέσα σε αυτά τα χρόνια. (Τις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής του απλά αγωνιζόταν να επιβιώσει αφού απ’ την πρώτη κι όλας μέρα ίδρυσής του τού επιτέθηκαν 5 ισλαμικά κράτη, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Συρία και η Ιορδανία.)
   Απ’ την άλλη πλευρά, οι άραβες ισλαμιστές (όπως και οι σταυροφόροι) έκαναν επεκτατικούς πολέμους απίστευτης σκληρότητας με αποτέλεσμα να φτάσουν μέχρι την Ισπανία και τη Βιέννη. Μόνο και μόνο το εύρος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τέτοιου είδους θρησκευτικούς πολέμους δε μπορούν να συγκριθούν με τα εγκλήματα των όποιων σιωνιστών.
   Νομίζω ότι ο αντι-εβραϊσμός στην Ελλάδα υπερβαίνει τα λογικά όρια και αγγίζει πολύ συχνά τον ρατσισμό.

   Κατά τη γνώμη μου ωστόσο, δεν έχει νόημα το ζύγισμα εγκλημάτων. Η αντιμετώπιση «ναι κάνουν εγκλήματα αυτοί, αλλά κάνουν και οι άλλοι» εμένα δε μου δημιουργεί ούτε αίσθηση ισορροπίας ούτε αίσθηση δικαιοσύνης. Μπορώ να καταδικάσω και τα δύο και να βοηθήσω στη διαμόρφωσης μιας πιο ειρηνικής και φιλελεύθερης κοινωνίας.

   Ναι, να είμαστε αντικειμενικοί, αλλά μη φτάσουμε δα και στο σημείο να αγνοούμε τις κραυγές απελπισίας των γυναικών του Ισλάμ οι οποίες βιάζονται καθημερινά σωματικά και ψυχικά.

 4. 13 Απριλίου, 2010 στο 7:29 μμ

  Έχω γράψει πριν λίγες ημέρες ένα άρθρο σχετικά με την «νομιμοποίηση» της βίας εναντίον της γυναίκας στον Ισλαμικό κόσμο:
  http://stardust30.wordpress.com/2010/04/11/η-υποδούλωση-των-γυναικών-από-το-ισλάμ/

 5. 6 Θωμάς Λέκκας
  13 Απριλίου, 2010 στο 11:17 μμ

  H Sultan μιλάει για σύγκρουση πολιτισμών και δεν κάνει απλώς σύγκριση μεταξύ δυτικού πολιτισμού και ισλαμικού. Όταν όμως μιλάei κανείς για σύγκρουση όπως και ο Huntington στο δίασημο βιβλίο του περί σύγκρουσης πολιτισμών σαφώς εννοεί ότι ακόμα και οι πόλεμοι στο Ιράκ κλπ νομιμοποιούνται και ότι είναι πόλεμοι της Προόδου ενάντια στο σκοταδισμό.
  Το ερώτημα για όποιον υιοθετεί την άποψη περί σύγκρουσης πολιτισμών είναι αν έχουν πει κουβέντα οι δυτικές κυβερνήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία, στη Λιβύη, την Ιορδανία ή την Αίγυπτο που η καταπίεση των γυναικών κλπ είναι ίδια με αυτή στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ. Η απάντηση είναι ότι δεν έχουν πει κουβέντα γιατί ακριβώς αυτές οι χώρες αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ. Εκεί ακριβώς φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας των ΗΠΑ και των δυτικών κυβερνήσεων. Επίσης από το γεγονός ότι οι περισσότερες ισλαμιστικές χώρες είναι πια σύμμαχοι των ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν υπάρχει στην πράξη ένα Ισλάμ. Αν υπήρχε ένα Ισλάμ θα ήταν όλοι αντιδυτικοί αλλά στην πραγματικότητα όπως είπα δεν είναι έτσι τουλάχιστον όσο αφορά τις κυβερνήσεις των ισλαμιστικών χωρών που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
  Για το Ισρήλ θα ήθελα να πω ότι του κύρηξαν πόλεμο αρχικά αυτές οι χώρες που αναφέρεις γιατί από το πουθενά και σε εδάφη που η πλειοψηφία ήταν Άραβες ήρθαν κάποιοι με ξεκάθαρο στόχο να χτίσουν ένα καθαρό ισραηλινό κράτος κάτι που φυσικά ήταν λογικό να σημάνει τρομερές εθνοκαθάρσεις ενάντια σε άραβες. ( Που είχαν ήδη αρχίσει ακόμα πριν δημιουργηθεί το Ισραήλ ). Ήταν απόλυτα δικαιολογημένο που αυτές οι χώρες κύρηξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ. Έπρεπε φυσικά και οι ισραηλινοί μετά από τόσα χρόνια να αποκτήσουν τη δική τους πατρίδα αλλά θα έπρεπε να σεβαστούν τους υπόλοιπους λαούς που ζούσαν τόσους αιώνες εκεί και να πρότειναν τη λύση της συνομοσπονδίας που πρότειναν και κάποια φωτισμένα Εβραϊκά μυαλά. Συμφωνώ ότι οι ισλαμιστές έχουν κάνει στην ιστορία τεράστιους επεκτατικούς πολέμους αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους. Και είναι κάτι επίκαιρο γι’ αυτό ρίχνω το βάρος εκεί. Ο Αραφάτ ήταν αρκετά μετριοπαθής και με φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και άλλα κράτη και δεν ήταν φανατικός ισλαμιστής. Δεν είχε τη λογική της Χαμάς. Και παρόλα αυτά ο ηγέτης του Ισραήλ Σαρόν τον βάφτισε και αυτόν τρομοκράτη πριν κάποια χρόνια και ξεκίνησε νέο κύκλο αίματος. Δε νομίζω ότι οποιαδήποτε αντίδραση των Παλαιστινίων μπορεί να χαρακτηριστεί ακραία από τη στιγμή που στην ουσία βρίσκονται υπό κατοχή. Σαφώς και την πληρώνουν και αθώοι ισραηλινοί και αυτό είναι κρίμα αλλά πολλοί απλοί ισραηλινοί δεν είναι καθόλου αθώοι όσο φαίνονται όταν χτίζουν παράνομα σπίτια σε περιοχές της Παλαιστίνης που δεν τους ανήκουν καν. ( Ο λεγόμενος εποικισμός ).
  Υπάρχει μια παραξήγηση πιστεύω. Δεν είμαι αντιδυτικός. Άλλο πράγμα ο δυτικός ουμανισμός, η ελευθερία του λόγου και τα ατομικά δικαιώματα που σαφώς και υπερτερούν του ισλαμισμού και αποτελούν κάτι πολύ σημαντικό και άλλο η δυτική επεκτατικότητα και το κηνύγι του χρήματος με την κυριαρχία σε όλο τον κόσμο με αφανισμό άλλων πολιτισμών ( π.χ. Ινδιάνων ) με τη δουλεία, και μετέπειτα με χούντες στη Λατινική Αμερική, ή ακόμα και στην Ελλάδα, με φασισμούς, πολέμους ενάντια σε φτωχές χώρες, οικολογική καταστροφή κλπ. Η Δύση είναι και αυτά. Δεν είναι μόνο ανθρωπισμός, δικαιώματα και σεβασμός των γυναικών και ελευθερία της σκέψης, ανάπτυξη των επιστημών κλπ παρόλο που και αυτά είναι φυσικά πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της και αυτό που αξίζει αν και πολλά βρίσκονται σε κρίση όλο και περισσότερο με την κυριαρχία τεράστιων οικονομικών συμφερόντων εντελώς αντιδημοκρατικών. Και μπορώ να αναφέρω πολλά στραβά της Δύσης ακόμα. Π.χ. την μοναξιά, το άγχος, τις ανισότητες, την εγκληματικότητα, τη μανία του χρήματος, την έλλειψη συλλογικότητας, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα τεράστια ψυχολογικά προβλήματα ( η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων είναι στα ύψη ). Δεν πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η Δύση παρά τα πολλά θετικά της στοιχεία ότι μπορεί και θέλει να φέρει την πραγματική απελευθέρωση στο Ισλάμ αν δεν αλλάξει πρώτα η ίδια και αν δεν κυριαρχήσει ο ουμανισμός που αποτελεί στοιχείο της. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο ανθρωπιστικό κίνημα ( παρόμοιο με το γνήσιο φιλελεύθερο και σοσιαλιστικό παλιότερα ) που καταρχήν θα αντισταθεί και θα καταργήσει τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των δυτικών χωρών και θα προσσεγγίσει με τέτοιο τρόπο το Ισλάμ που θα μπορεί να πείσει τους λαούς εκεί να ξεσηκωθούν ενάντια στις φονταμενταλιστικές κυβερνήσεις.
  Συγνώμη μάλλον ξέφυγα λίγο από το θέμα. Σεβομαι αυτά που λέει η Sultan. Είπα και στο προηγούμενο μήνυμα ότι την καταλαβαίνω αλλά θεωρώ πια ότι είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις ΗΠΑ στην εκστρατεία της ενάντια σε κάποιες ισλαμιστικές χώρες και ίσως και η ιδια να βολεύεται σε αυτό και δε νομίζω ότι αυτά τα επιχειρήματα της μπορούν να προσφέρουν κάτι καλό. Μάλλον το αντίθετο. Καλό θα ήταν όμως να ψάξουμε να βρούμε και τι πιστεύουν γυναίκες που δεν αντέδρασαν απέναντι στο Ισλάμ και νιώθουν ικανοποιημένες σε αυτό ώστε να καταλάβουμε καλύτερα αυτό τον πολιτισμό. Και έχω ακούσει απόψεις τέτοιων γυναικών που μου έδωσαν την εντύπωση ότι νιώθουν μια χαρά. Π.χ. δεν αποχωρίζονται τη μαντήλα ενώ ζουν σε δυτικές χώρες και θα μπορούσαν να το κάνουν. Αυτό δε δικαιολογεί φυσικά τον ισλαμισμό που σαφώς και είναι καταπιεστικός απλά δείχνει πως αυτό που θεωρούμε εμείς σαν καταπιεστικό μπορεί να μην είναι και τόσο γι’ αυτούς που το βιώνουν. Φυσικά θα υπάρχουν και πολλές γυναίκες που θα καταπιέζονται φρικτά και δε θα τολμούν να αντιδράσουν.

 6. 7 Sketo_john
  28 Μαρτίου, 2011 στο 4:50 μμ

  δεν νομιζω οτι παει στο αλλο ακρο…ειναι αγανακτησμενη οπως καθε αλλος θα επρεπε να ηταν οταν σου επιβαλουν τι να πιστευεις και τι οχι….ολα οσα λεει ειναι ακριβοδικαια….ειναι ψυχιατρος και μιαλει απο θεμα ψυχολογιας … κανενας εβραιος δεν θα παει να βαλει εκρηκτικα και να ανατιναξει τους απιστους [αλλο αν κανει πολυ χειροτερα παρασκηνιακα], δεν νομιζω οτι παιρνει θεση υπερ των εβραιων…… η αληθεια ειναι οτι ολη η προοδος εχει ερθει απο την ελευθερη σκεψη και αυτη ευδοκιμησε σε κρατη με χαμηλο φανατισμο[κυριως σε εβραιους και χριστιανους]

  μπραβο της , τετοια φωτεινα μυαλα θελουμε να βλεπουμε.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.