20
Σεπτ.
10

Η ομιλία του Dawkins στη διαδήλωση κατά του Πάπα

Απ’ τις 16 εώς και τις 18 Σεπτεμβρίου ο πάπας επισκέφθηκε την Βρετανία. Μεταξύ των διάφορων προκλητικών που είπε ήταν ή σύνδεση του Χίτλερ με την αθεΐα και η υποτιθέμενη υπερβολική προώθηση της α-θρησκείας (κοσμικότητας/secularism) στην Αγγλία η οποία κατά των Πάπα είναι βλαβερή για την ανθρωπότητα. Μεταξύ των 15000 διαδηλωτών κατά του Πάπα στο Λονδίνο ήταν και ο Richard Dawkins που έβγαλε ένα σύντομο 8-λεπτο λόγο τον οποίο μεταφράζω παρακάτω.


Στην αρχή ήμουν εξοργισμένος όπως και ο καθένας απ’ τα πρώτα λόγια του Πάπα όταν έφτασε στο Εδιμβούργο όπου κατηγόρησε τους αθέους για τις φρικαλεότητες του Χίτλερ και άλλων του εικοστού αιώνα. Αλλά μετά με παρηγόρησε αυτό το γεγονός, γιατί έδειχνε ότι τους είχαμε ταρακουνήσει τόσο πολύ που ήταν αναγκασμένος να μας επιτεθεί ώστε να αποπροσανατολίσει την προσοχή απ’ τα πραγματικά εγκλήματα που είχαν γίνει στο όνομα της καθολικής εκκλησίας. Μπορώ τώρα να φανταστώ τις συζητήσεις στους διαδρόμους του Βατικανού «πώς θα τους αποπροσανατολίσουμε απ’ τον βιασμό (σοδομισμό) παιδιών;» και η απάντηση ήρθε «ας επιτεθούμε στους αθρήσκους, στους αθέους, ας τους κατηγορήσουμε για τον Χιτλερισμό».

Ο Χίτλερ ήταν ρωμαιοκαθολικός. Βαπτίστηκε και ποτέ δεν απαρνήθηκε την βάπτισή του. Ο αριθμός των 5 εκατομμυρίων Βρετανών καθολικών βασίζεται στους αριθμούς των βαπτισμένων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί Βρετανοί καθολικοί, ίσως να είναι τόσοι οι βαπτισμένοι. Αλλά εάν η εκκλησία θέλει να τους θεωρήσει όλους αυτούς καθολικούς, τότε πρέπει να θεωρήσει και τον Χίτλερ.

Ο Χίτλερ πίστευε -το λιγότερο- σε μία προσωποποιημένη θεία πρόνοια, συχνά μιλούσε γι’ αυτήν, και ήταν η ίδια που επικαλέστηκε ο καρδινάλιος-αρχιεπίσκοπος του Μονάχου όταν ο Χίτλερ γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας του το 1939. Τότε ο καρδινάλιος έδωσε εντολή να γίνει ειδική δέηση για να ευχαριστηθεί η θεία πρόνοια για το γεγονός αυτό.

Θα σας διαβάσω μία ομιλία που δόθηκε το 1922 στο Μόναχο την καρδιά της καθολικής Βαβαρίας και θα σας αφήσω να μαντέψετε ποιανού είναι:
<<Το αίσθημά μου ως χριστιανού, μου δείχνει τον Κύριο και σωτήρα μου ως μαχητή, μου δείχνει έναν άνθρωπο που κάποτε μες τη μοναξιά περιτριγυρισμένος από λίγους ακόλουθους, είδε τους Εβραίους ως αυτό που πραγματικά ήταν, και μάζεψε ανθρώπους να πολεμήσουν εναντίον τους και που -μα το Θεό- ήταν σπουδαιότερος όχι ως μάρτυρας αλλά ως μαχητής. Με άπειρη αγάπη ως χριστιανός και ως άνθρωπος διάβασα το κείμενο που λέει πώς ο Κύριος με τη δύναμή του άρπαξε το μαστίγιο για να διώξει απ’ το ναό το τσούρμο των οχιών. Πόσο υπέροχος ήταν ο αγώνας του κατά του εβραϊκού δηλητηρίου! Σήμερα, ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια με βαθιά συγκίνηση αναγνωρίζω περισσότερο παρά ποτέ ότι ήταν για αυτό το λόγο που έχυσε το αίμα του πάνω στο σταυρό.>>

Αυτή ήταν μία απ’ τις πολλές ομιλίες και αποσπάσματα απ’ τον «Αγώνα μου» του Χίτλερ όπου ο ίδιος επικαλείται την ρωμαιοκαθολική χριστιανικότητά του. Γι’ αυτό και δέχθηκε την ζεστή υποστήριξη της καθολικής ιεραρχίας της Γερμανίας. Ακόμα κι αν ήταν άθεος όμως, όπως ήταν ο Στάλιν, πώς τολμάει ο Ρατζίνγκερ (ο Πάπας) να υποστηρίζει ότι η αθεΐα έχει οποιαδήποτε σύνδεση με τις φρικτές πράξεις τους; Όπως η μη πίστη του Στάλιν και του Χίτλερ στα ξωτικά και τους μονόκερους, ή το γεγονός ότι έχουν μουστάκι όπως ο Φράνκο και ο Σαντάμ Χουσεΐν, έτσι ακριβώς καμία λογική σχέση δεν υπάρχει μεταξύ αθεΐας και μοχθηρίας.
Εκτός, βέβαια, εάν είσαι βυθισμένος στον άγριο παραλογισμό που βρίσκεται στην καρδιά του καθολικισμού: την ιδέα του προπατορικού αμαρτήματος. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν-και το διδάσκουν αυτό σε μικρά παιδιά όπως τους διδάσκουν και το τρομακτικό ψέμα της κόλασης- ότι κάθε μωρό γεννιέται αμαρτωλό. Αυτή, στο μεταξύ, είναι η αμαρτία του Αδάμ που -όπως παραδέχονται και οι ίδιοι πλέον- δεν υπήρξε ποτέ. Το προπατορικό αμάρτημα σημαίνει ότι απ’ τη στιγμή της γέννησής μας είμαστε κακοί, διεφθαρμένοι και καταραμένοι εκτός και εάν πιστέψουμε στο θεό τους, ή αν πιστέψουμε στο καρότο του παραδείσου και το μαστίγιο της κόλασης. Αυτή είναι η αηδιαστική θεωρία που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αθεΐα ήταν που μετέτρεψε τον Χίτλερ και τον Στάλιν στα τέρατα που ήταν. Είμαστε όλοι τέρατα εκτός εάν εξαγνιστούμε απ’ τον Ιησού. Τί αποκρουστική και εξεφτελιστική θεωρία για να βασίσει κανείς τη ζωή του!

Ο Τζόζεφ Ρατζίνγκερ είναι εχθρός της ανθρωπότητας. Είναι εχθρός των παιδιών που επέτρεψε να βιαστούν τα σώματά τους και να μολυνθεί το μυαλό τους με ενοχές. Είναι ντροπιαστικά προφανές ότι η εκκλησία νοιάζεται λιγότερο για να σώσει τα σώματα των παιδιών απ’ τους βιαστές παρά τις ψυχές των ιερέων απ’ την κόλαση, και νοιάζεται πολύ περισσότερο για να σώσει τη μακροπρόθεσμη φήμη της ίδιας της εκκλησίας. Είναι εχθρός των ομοφυλοφίλων, δείχνοντας τους το φανατισμό που έδειχνε η εκκλησία τους απέναντι στους Εβραίους πριν το 1962. Είναι εχθρός των γυναικών, απαγορεύοντάς τους την ιεροσύνη, λες και το πέος είναι απαραίτητο εργαλείο για τα ιερατικά καθήκοντα! Είναι εχθρός της αλήθειας προωθώντας τραγικά ψέματα ότι δήθεν τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν απ’ το AIDS, ειδικά στην Αφρική. Είναι εχθρός των φτωχότερων ανθρώπων του πλανήτη καταδικάζοντάς τους σε υπερπληθείς οικογένειες που δεν μπορούν να θρέψουν, κρατώντας τους έτσι δέσμιους μόνιμης φτώχειας. Μιας φτώχειας που ωχριά μπροστά στον απίστευτο πλούτο του Βατικανού. Είναι εχθρός της επιστήμης εμποδίζοντας την αναγκαία έρευνα στα βλαστοκύτταρα, βασισμένος όχι σε πραγματική ηθική, αλλά σε προ-επιστημονικές δεισιδαιμονίες. Ο Ρατζίνγκερ είναι εχθρός ακόμα και της εκκλησίας της βασίλισσας, εγωιστικά χαρακτηρίζοντας τις αγγλικανικές οδηγίες ως ανούσιες και άχρηστες. Ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να αρπάξει αγγλικανούς εφημέριους για να ενισχύσει το δικό του παρακμάζον ιερατείο. Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό για μένα, ο Ρατζίνγκερ είναι εχθρός της εκπαίδευσης. Εκτός απ’ την τεράστια και ισόβια ψυχολογική ζημιά βασισμένη στο φόβο και την ενοχή που έχει κάνει την καθολική εκπαίδευση γνωστή σε όλο τον κόσμο, αυτός και η εκκλησία του προωθούν το εκπαιδευτικά ολέθριο δόγμα ότι τα στοιχεία (οι αποδείξεις) είναι λιγότερο σημαντική βάση για να αποδεχτείς κάτι, απ’ ότι η πίστη, η παράδοση, η αποκάλυψη και η Αυθεντία – η δική του Αυθεντία.


11 Responses to “Η ομιλία του Dawkins στη διαδήλωση κατά του Πάπα”


 1. 20 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 8:34 μμ

  γουάου! μετάφραση!
  μπράβο σου..

 2. 25 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 11:23 μμ

  Ευχαριστούμε για την ανάρτηση και φυσικά για την μετάφραση.
  Μερικοί άθρησκοι και φυσικά άθεοι.

 3. 28 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:21 πμ

  Το θέμα των δηλώσεων του πάπα συζητιέται και στο φόρουμ Αθεϊα, στο σύνδεσμο
  http://forum.atheia.gr/viewtopic.php?f=36&t=2049&start=0
  Έχουν αναρτηθεί εκεί και κάποιες φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους για την αληθινή σχέση του καθολικισμού και του πάπα με τον ναζισμό και τον Χίτλερ. Λόγου χάρη:

  Για μένα το πιο σημαντικό σε όλα αυτά είναι η παρατήρηση του Ντώκινς ότι αν η Καθολική εκκλησία επιθυμεί να θεωρεί κάθε βαπτιζόμενο βρεφος ως μέλος της, τότε της ανήκει και ο Χιτλερ. Αν πάλι δεν θέλει τον Χίτλερ, ας βρει τρόπο να μετράει τα πραγματικά μέλη της, και να μην στηρίζεται σε πλασματικά νούμερα.

 4. 29 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 2:09 μμ

  Όχι πια φαντάρος αγαπητέ κόμη!
  Τώρα είμαι ελεύθερος πολίτης στη γηραιά Αλβιώνα και μελετώ τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν! 🙂
  Παραδόξως, η έννοια του Θεού δεν αναφέρεται πουθενά! :)))

 5. 29 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:06 μμ

  Διπλό εύγε, πρώην φαντάρε !!

 6. 29 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 9:17 μμ

  Αγαπητή Μελάνη θερμά συγχαρητήρια, για τη βαθιά πίστη στο φόρουμ, το γκρούπ και την Ένωση. Το αποδεικνύεις με τη πολλαπλότητα της δράσης και το ακούραστό σου. Βρίσκεσαι απανταχού παρούσα.
  Πριν από λίγο μιλούσα με το Σταύρο Βασδέκη, τον εκπαιδευτικό στη Τεχνική Εκπαίδευση των Σερρών και έξοχο διανοητή και μόνιμα στρατευμένο στο ανθρωπιστικό στρατόπεδο.
  Το έργο καιτη δράση του R.DAWKINS είχα τη τύχη να γνωρίζω από καιρό. Μ΄ενθουσίασαν οι τορπίλες που έρριξε στον πάπα, για τις δηλώσεις του με την εξομοίωση του Χίτλερ με τους αθεϊστές.

 7. 8 ΙΩΑΝΝΗΣ
  18 Ιανουαρίου, 2012 στο 5:52 μμ

  Και καλά:

  1. Ο Στάλιν, άντε και ο Τσαουσέσκου, όταν ήταν μικροί πήγαν στην εκκλησία με τη μάνα τους. Οι άθεοι Κινέζοι δολοφόνοι, κι αυτοί στην εκκλησία πήγαν; Και οι Καμποτζιανοί μακελλάρηδες στην εκκλησία πήγαν; Και οι Κορεάτες στην εκκλησία πήγαν όταν ήταν μικροί; Οι άθεοι εγκληματίες Μάο Τσε Τουνγκ, Πολ Ποτ, Κιμ Ιλ Σουνγκ και χιλιάδες άλλοι αρχηγοί τους, υπαρχηγοί τους, αξιωματούχοι, τσιράκια και ένοπλοι άθεοι εκτελεστές, μήπως θα μας πει ο Ντόκινς ότι έκαναν παρέα στο κατηχητικό;…

  2. Περιττό να πούμε ότι κανένα κόπο δεν καταβάλει ο Ντόκινς να ασχοληθεί με την εσωτερική κριτική του χριστιανισμού, ο οποίος ασφαλώς δεν περιέχει προτροπές για βία, το αντίθετο μάλιστα. Και από εκεί προκύπτει ότι η ευθύνη είναι των ανθρώπων, επειδή εκδηλώνουν τα πάθη τους με το πρόσχημα της πίστης τους. Ειδικά όμως στο σημείο αυτό, η χρήση δύο μέτρων σύγκρισης από τον Ντόκινς, γελοιοποιεί στο έπακρο την όλη υπόθεση του βιβλίου του: ενώ δεν χορταίνει διαρκώς να ταυτίζει ΚΑΘΕ βίαιο γεγονός, όχι με τον άνθρωπο και τα πάθη του, αλλά με την πίστη του (ειδικά στον Χριστιανισμό ή στο Ισλάμ), εντούτοις, όταν η βία προέρχεται από δηλωμένο ΑΘΕΟ, μας λέει ότι οι βίαιες πράξεις ΔΕΝ πηγάζουν από το γεγονός ότι είναι άθεος (!) και ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως ο αθεϊσμός στρέφει συστηματικά τους ανθρώπους προς το κακό!!!

  • 9 Ειρήνη
   21 Ιανουαρίου, 2012 στο 1:17 πμ

   @ΙΩΑΝΝΗΣ
   «Και από εκεί προκύπτει ότι η ευθύνη είναι των ανθρώπων, επειδή εκδηλώνουν τα πάθη τους με το πρόσχημα της πίστης τους.» Συμφωνώ με αυτό που λες ΙΩΑΝΝΗ. Δεν έχει σχέση που πιστεύεις ή τι πιστεύεις, αν έχεις σκοπό να κάνεις κακό θα το κάνεις…(είτε είσαι άθεος είτε θρήσκος). Ο Ντόκινς μάλλον ήθελα να πει κάτι τέτοιο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.