13
Νοέ.
11

Ο εθνικισμός του χρεωμένου

Επέστρεψα πρόσφατα από την Αγγλία όπου έκανα μεταπτυχιακές σπουδές. Η προσαρμογή εδώ δύσκολη. Κάτι που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση τόσο στην blogόσφαιρα όσο και στα chain-mails και τα sites κοινωνικής δικτύωσης είναι ο εξαιρετικά ανώριμος τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν κάθε κριτική για τη σημερινή τους κατάσταση. Καταλαβαίνω την πίκρα και την απογοήτευση των Ελλήνων. Αλλά αυτόν τον φθηνό εθνικισμό που ξεπηδάει αυτές τις ημέρες δεν μπορώ να τον κατανοήσω με τίποτα. Αν και το εύρος των εθνικιστικών αυτών εκρήξεων είναι τεράστιο, θα περιοριστώ σε ένα παράδειγμα. Ένα post του blog pinnokio παραθέτει την επιστολή που έστειλε μια Ελληνίδα στους Άγγλους και υποτίθεται τους «ξεφτιλίζει» σχετικά με την εκπομπή του Channel 4 «Go Greek for a Week». Για όσους δε γνωρίζουν αυτή η εκπομπή σατιρίζει κάποια ευτράπελα της ελληνικής κοινωνίας που υποτίθεται ότι συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή της Ελλάδας. Το εάν αυτά στέκουν ή όχι είναι θέμα για άλλη συζήτηση. Η επιστολή όμως της «περήφανης» αυτής ελληνίδας δεν ήταν μια κριτική για τη συγκεκριμένη εκπομπή της συγκεκριμένης επιχείρησης που λέγεται Channel 4, όπως ίσως να περίμενε κανείς. Ήταν μία γενική επίθεση απέναντι σε όλο τον Αγγλικό λαό. Αυτή η τυπική εθνικιστική αντίδραση που θυμίζει γάτα που την έχουν στριμώξει στη γωνία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τελευταία. Δυστυχώς αυτού του τύπου οι αντιδράσεις σκιαγραφούν κάποιες απ’ τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι αντι να «ξεφτιλίσει» -όπως γράφει το Pinnokio- τους Άγγλους, η επιστολή τελικά εκθέτει τον τρόπο που σκέφτονται πολλοί Έλληνες.

Ας σας δώσω μερικά παραδείγματα και νομίζω θα αναγνωρίσετε αμέσως τον τυπικό ελληνικό τρόπο σκέψης σε πολλά από αυτά:
Κατηγορούνται οι Άγγλοι στο σύνολό τους μεταξύ άλλων για τα εξής:
1. Δεν έχουν προσφέρει τίποτα και τα έχουν πάρει όλα απ’ την Ελλάδα. Μάλιστα αναφέρεται ότι «αν δεν υπήρχαμε εμείς θα βρίσκονταν ακόμα σε καμιά σπηλιά ή σε δέντρα.»
2. Έχουν ανύπαρκτες οικογενειακές και ηθικές αξίες.
και το κερασάκι στην τούρτα:
3. έχουν «εμμονή με την συνεύρεση που έχουν αναγάγει σε «εθνικό σπορ» ανάμεσα στα άτομα του ιδίου φύλου» – το οποιο χαρακτηρίζεται και ως «εθνική ξεφτίλα παγκοσμίως».

Καταφέρνει λοιπόν η θυμωμένη αυτή επιστολή να συγκεντρώσει σε μια μονο σελίδα την ασχήμια της ελληνικής κοινωνίας:
Εθνικισμό, αμορφωσιά και ομοφοβία σε βαθμό ντροπιαστικό για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Σκεφτείτε πόσο πίσω είμαστε σα λαός, όταν ένα μέρος του θεωρεί αρνητικό στοιχείο μιας κοινωνίας την αποδοχή των ομοφυλοφίλων ως ισότιμων μελών της κοινωνίας.

Μόνο κάποιος φανατικός βέβαια με απόλυτη άγνοια του κόσμου που ζει μπορεί να κατηγορήσει τους Άγγλους για μηδενική προσφορά στην ανθρωπότητα*. Εδώ όμως έχουμε ένα ακόμα μοτίβο ελληνικής υπερηφάνειας που συναντώ πολύ συχνά. Θεωρώ πολύ ανόητο να είναι κάποιος περήφανος για πράγματα που δεν έχει κάνει ο ίδιος. Η γέννησή μας σε αυτή τη χώρα είναι ένα τυχαίο γεγονός για το οποίο κανείς μας δεν προσπάθησε καθόλου. Εάν εδώ που ζούμε έζησαν κάποτε άνθρωποι που προσέφεραν πολλά στην ανθρωπότητα το περισσότερο που έχουμε δικαίωμα να αισθανθούμε είναι: ευθύνη.  Ευθύνη να καταφέρουμε κάτι αντίστοιχο με εκείνα που κατάφεραν εκείνοι τότε. Ευθύνη να ηγηθεί η Ελλάδα στην παραγωγή επιστήμης και πολιτισμού.  Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να καμαρώνουμε και να περηφανευόμαστε για πράγματα που έκαναν άνθρωποι 25 αιώνες πριν. Και να τα χρησιμοποιούμε μάλιστα ως άμυνα σε κριτική που αφορά την οικονομική μας πολιτική.

Τέλος ποιες είναι αυτές οι ελληνικές οικογενειακές και ηθικές αξίες που δεν έχουν οι Άγγλοι αλλά έχουν οι Έλληνες σε αφθονία; Σίγουρα η έννοια της μίζας και του ρουσφετιού ή το βόλεμα του συγγενή είναι έννοιες που τους ακούγονται πολύ πιο ξένες απ’ ότι σε εμάς. Όπως ξένη τους είναι και αυτή η παθολογική εξάρτηση των ανθρώπων απ’ τους γονείς τους σε βαθμό που ακυρώνεται κάθε έννοια «ενηλικίωσης». Με τους πατεράδες ενήλικων γυναικών να αντιμετωπίζουν τους επίδοξους γαμπρούς σχεδόν ως αντίζηλους. Ή τις μητέρες να αναπτύσσουν σχέσεις εξάρτησης με τους γιους τους και να τους προειδοποιούν ότι η κοπέλα τους θα …»τους τυλίξει». Ή το ξύλο, που ακόμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θεωρείται μέθοδος διαπαιδαγώγησης. Κι όμως, αυτά και άλλα πρόβληματα ονομάζονται ευφημιστικά «ελληνική οικογένεια», «δεμένη οικογένεια» ή «παραδοσιακή οικογένεια».

Η αφορμή όπως είπα μπορεί να είναι οι αντιδράσεις για την εκπομπή του Channel 4, αλλά αντίστοιχα πράγματα λέγονται για τους Γερμανούς. Σχεδόν 70 χρόνια μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο δε διαστάζουν κάποιοι να εξομοιώσουν τους σύγχρονους Γερμανούς με …Ναζί! Αν αύριο μας κάνει κριτική η Γαλλία, η Ολλανδία ή η Ιαπωνία είμαι σίγουρος ότι τα εθνικιστικά αντανακλαστικά θα είναι πάλι παρόντα για να μας υπενθυμίζουν πόσο μπροστά είμαστε σα λαός.

——————————————————–
*Βέβαια δεν περιμένω να γνωρίζουν οι σύχρονοι Έλληνες τους Faraday, Hooke, Dalton και Dirac, αλλά μια στοιχειώδης γνώση των ονομάτων του Δαρβίνου και του Νεύτωνα που έθεσαν τα θεμέλια της σύγχρονης Βιολογίας και της Φυσικής νομίζω είναι αναγκαία. Ή έστω από πιο πρόσφατους, τον Crick που ανακάλυψε το DNA ή τον Hawking για τη συνεισφορά του στη μελέτη των μελανών οπών. Έχω όμως την υποψία ότι αυτές οι εθνικιστικές κραυγές είναι εντελώς κενές περιεχομένου και ότι συνοδεύονται από άγνοια των ίδιων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και επιστημόνων τους οποίους επικαλούνται.

Advertisements

10 Responses to “Ο εθνικισμός του χρεωμένου”


 1. Νοέμβριος 23, 2011 στο 4:55 μμ

  ΚΥΡΙΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΜΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΧΕΙ 2 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ 4 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ,,,ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΒΛΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ,ΜΗΛΩΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ,ΠΧ ΣΤΟΥΣ 500 ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΥΣ ΕΙΧΕ 10 ΤΡΑΒ,,ΕΝΩ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ,ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΗΤΑΝ 100,,ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Η ΚΥΡΙΑ ΧΡΩΣΤΑ ,ΟΣΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.ΠΟΥ ΜΕ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ,,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ,,ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΠΡΟΝΟΜΟΙΟΥΧΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ [ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΟΣ ΑΠΟ ΣΚΟΥΦΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΑΤΕ ΔΩΡΕΑΝ] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΞΕΧΟΡΙΣΤΑ,ΠΧ ΟΙ ΛΟΝΔΡΕΖΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΗΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΙΓΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΝΤΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ[ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ],ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΛΟΝΔΡΕΖΟΣ ΝΑ ΧΕΙ ΤΖΑΜΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ 0 ΜΕΧΡΙ 19 ΚΑΙ ΑΠΟ 60 ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ,,ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ,,ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΕΕΕΕ ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ,ΜΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ,ΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ,ΜΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ..ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ,,ΤΙΠΟΤΑ ΔΗΛΑΔΗ,

 2. Δεκέμβριος 6, 2011 στο 11:14 πμ

  @PANOS
  Μήπως είσαι χριστιανός; Το κατάλαβα από τον τρόπο γραφής σου!

  @Astron
  Θα συμφωνήσω γενικά στο πνεύμα σου, απλά θα κάνω κι εγώ τον συνήγορο του διαβόλου σε ένα θέμα. Λες:
  «Σχεδόν 70 χρόνια μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο δε διαστάζουν κάποιοι να εξομοιώσουν τους σύγχρονους Γερμανούς με …Ναζί!»
  Συμφωνώ ότι είναι παράλογο να χρεώνεις έναν λαό σήμερα για τις πρακτικές που υιοθέτησαν οι πρόγονοι του κάποτε. Με ποια λογική λοιπόν αποδεχόμαστε ότι ένα παιδάκι που γεννιέται σήμερα στην Ελλάδα, γεννιέται χρεωμένο;;; Επειδή χρεώθηκαν οι πρόγονοι του και είχαν άθλια οικονομική πολιτική; Πρέπει να εφαρμόζουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους!

  • Δεκέμβριος 13, 2011 στο 5:10 μμ

   Μα συμφωνώ μαζί σου ότι το παιδάκι που γεννιέται σήμερα δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση της χώρας. Όπως και οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για τα όσα έκαναν οι παππούδες τους. Δυστυχώς όμως, στην περίπτωση τη δική μας, τα παιδιά καλούνται να ξεπληρώσουν τις αμαρτίες των γονιών και των παππούδων τους.

 3. 5 Mapo
  Ιανουαρίου 23, 2012 στο 9:02 μμ

  Δεν καταλαβα και γιατι να θεωρησω ανωτερους τους Αγγλους στην προσφορά τους στην ανθρωποτητα οταν καποιος Νευτωνας πριν 150 και βαλε χρονια βρηκε την βαρυτητα . Εχουν καμμια σχεση οι σημερινοι Αγγλοι με αυτους πριν 200 -300 χρονια.

  Μηπως εγινες gay ρε μεγαλε ?

  • Ιανουαρίου 23, 2012 στο 9:32 μμ

   Μα εγώ ποτέ δε μιλώ με όρους ανώτερου/κατώτερου ανθρώπου. Αυτό ήταν απάντηση σε εκείνο το post που εξέφραζε την ιδέα ότι οι Έλληνες είναι ανώτεροι απ’ τους Άγγλους επειδή οι δεύτεροι έχουν υποτίθεται μηδενική προσφορά.

   Σε επίπεδο πάντως επιστημονικής έρευνας αυτή τη στιγμή οι Άγγλοι είναι οι δεύτεροι καλύτεροι στον κόσμο μετά τους Αμερικανούς.

   Όσο για το αν «έγινα» gay (λες και είναι κάτι που αποφασίζεις και γίνεσαι), όχι, είμαι ετεροφυλόφιλος. Εάν όμως ήμουν ομοφυλόφιλος θα το εξέφραζα με την ίδια άνεση που εκφράζω την αθεΐα μου.

 4. Φεβρουαρίου 24, 2012 στο 3:43 πμ

  Όταν διάβασα το post σκεφτόμουν, καλά δεν μπορεί να είναι τόσο γενικευμένο το πρόβλημα, απλά κάποιοι αμόρφωτοι όπως η συγκεκριμένη κάνουν ότι τους καπνίσει. Πιθανότατα η τύπισσα δεν θα μπόρεσε καν να συμπληρώσει σωστά τη δ/νση στο φάκελο.
  Μετά διάβασα τα σχόλια που σου άφησαν κάποιοι και διαπίστωσα με τρομερή απογοήτευση ότι έχεις δίκιο, για το ότι είναι …ευρύτερο το πρόβλημα. Δεν ξέρω τι φταίει, μπορώ να σκεφτώ το σύστημα παιδείας για αρχή που ίσως καλλιεργεί αυτόν τον εθνικισμό. Δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθια η πλειοψηφία! (ελπίδες που έχω, ε;)

  • Φεβρουαρίου 25, 2012 στο 1:42 μμ

   Αγαπητέ φίλε, νομίζω ότι το πρόβλημα οφείλεται στο ότι ένας λαός πιεσμένος και στριμωγμένος βγάζει πολύ άγρια και σκοτεινά ένστικτα. Σκέψου: τώρα είμαστε στη φάση που δανειστήκαμε, υπερχρεωθήκαμε, ζητάμε κι άλλα δανεικά για να ξεχρεώσουμε τα πρώτα δανεικά και τους τόκους τους, και τελικά συνειδητοποιούμε όλοι ότι παρ’όλα αυτά, είμαστε σε τόσο τραγική κατάσταση που πάλι δε μπροούμε να αποπληρώσουμε τους δανειστές μας. Επομένως μας χαρίζουν μέρος του χρέους αλλά με εξαιρετικά σκληρούς όρους γιατί πλέον έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη σε εμάς, μπας και καταφέρουμε να τους επιστρέψουμε τίποτα.

   Για να χειριστεί κανείς αυτό τον εξευτελισμό χρειάζεται μεγάλη ωριμότητα, ώστε να αναζητήσει τα πραγματικά αίτια. Είναι δυστυχώς πολύ πιο εύκολο να στοχοποιείς άλλους για τα δικά σου λάθη και να διοχετεύεις την οργή σου σε τρίτα πρόσωπα (γερμανούς, άγγλους, τρόικα), όταν αυτό που χρειάζεται είναι αυτοκριτική.

 5. 9 Thomas
  Φεβρουαρίου 25, 2012 στο 7:46 μμ

  Η ευθύνη πάντως δε βαραίνει μόνο την Ελλάδα και το σάπιο μοντέλο της. Και οι δανειστές φέρουν ευθύνη όταν δάνειζαν τόσο εύκολα για τα δικά τους συμφέροντα οπότε πήραν μεγάλο ρίσκο και κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι αυτά θα τα πάρουν πίσω. Το όλο σύστημα του δανεισμού ήταν σάπιο. Δείτε τι έγινε στις ΗΠΑ. Επίσης είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε δάνεια που κανείς δεν κατάλαβε πώς ακριβώς τα πήραμε. Ακόμα και δάνεια της Χούντας ξεπληρώνουμε. Ακόμα αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ιδιαίτερο γιατί παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος παρόλο που εμείς είμαστε χειρότεροι. Υπάρχει δομικό πρόβλημα στην ίδια την ΕΕ δηλ. ότι είναι μια ένωση άνισων χωρών (Βόρειων, Νότιων) και το Ευρώ ευνόησε πολύ τη Γερμανία με άδικο τρόπο. Τέλος φαίνεται ότι το όλο ζήτημα δεν έχει να κάνει απλώς με τα δάνεια. Είναι φανερό ότι περνάει σταδιακά στην Ευρώπη ο νεοφιλελευθερισμός που καταργεί σε σημαντικό βαθμό τον κοινωνικό κράτος. Δηλ. με τη μεγάλη μείωση των μισθών και την κατάργηση συμβάσεων που προστάτευαν τους εργαζόμενους και που κατακτήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες και αίμα δεν αποδεικνύεται ότι θα ξεπληρώσουμε τα δάνεια καθώς έτσι χάνει έσοδα το κράτος από τη μεγαλύτερη ύφεση. Μπαίνουμε σε μια εποχή περισσότερο άγριου καπιταλισμού ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες απλώς στην Ελλάδα που είχε σάπιο μοντέλο θα είναι ακόμα πιο ακραίο αυτο και αυτό δεν έχει σχέση με τα δάνεια. Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και το να επικεντρώνουμε μόνο στις ευθύνες των Ευρωπαίων ή μόνο της Ελλάδας είναι λάθος.

 6. 10 Thomas
  Φεβρουαρίου 25, 2012 στο 7:50 μμ

  Εξάλλου το γεγονός ότι οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες είναι όντως πιο πολιτισμένες δε σημαίνει ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να επεκταθεί και στις χώρες του Νότου ή σε πιο φτωχές ακόμα και αν είμασταν πιο σωστοί. Απλώς θα είμασταν κάπως καλύτερα. Για παράδειγμα για να είναι έτσι ανεπτυγμένη η Γερμανία θα πρέπει η Ελλάδα να μην έχει καλές εξαγωγές ώστε να αναγκαζόμαστε να εισάγουμε τα Γερμανικά προϊόντα. Και αυτό το διασφάλισε και η ΕΕ και το Ευρώ εκτός από τη δική μας διαφθορά με πολλούς τρόπους. Δεν μπορούν εξάλλου και από οικολογική άποψη να αποκτήσουν όλες οι χώρες το βιοτικό επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών. Έχει αποδειχθεί ότι τότε θα είχαν εξαντληθεί οι φυσικοί πόροι κατά πολύ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.

Advertisements