15
Φεβ.
12

Αποσπάσματα και ρητά από το «Έτσι μίλησεν ο Ζαρατούστρα» – Μέρος 1ο

Νίτσε - αποφθέγματα απ' το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα
Το «Έτσι μίλησεν ο Ζαρατούστρα» (Also Sprach Zarathustra) του Νίτσε είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που έχουν γραφτεί στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Παρακάτω θα παραθέσω μερικά σημαντικά αποφθέγματα και σημειώσεις από το βιβλίο. Το πρόσωπο το οποίο μιλάει είναι ο Ζαρατούστρα, ο φανταστικός προφήτης του Νίτσε που κατεβαίνει από το βουνό για να μοιραστεί τη σοφία του με τους ανθρώπους.


Μέρος Πρώτο

1. Μια καινούρια υπερηφάνεια μου δίδαξε το Εγώ μου που τη διδάσκω στους ανθρώπους:να μη χώνω το κεφάλι μου στην άμμο των ουρανίων πραγμάτων, παρά να το κρατώ ψηλά, ελεύθερο, ένα κεφάλι γη που δημιουργεί το νόημα της γης!

2. Όργανο του κορμιού σου είναι και το πνεύμα. Λες «Εγώ» και είσαι περήφανος γι’ αυτή τη λέξη, μα το σώμα σου δεν λέει Εγώ, είναι Εγώ. (…)Να καταστραφεί θέλει ο εαυτός σας, γι’ αυτό καταντήσατε σε περιφρονητές του κορμιού.

3. Σας εξορκίζω αδερφοί μου, μείνετε πιστοί στη γη και μη δίνετε πίστη σ’ αυτούς που σας μιλούν για υπεργήινες ελπίδες.

4. Αγαπούμε τη ζωή όχι γιατί συνηθίσαμε τη ζωή παρά γιατί συνηθίσαμε την αγάπη.

5. Έμαθα να περπατώ:από τότε άρχισα να τρέχω. Έμαθα να πετώ: από τότε δε θέλω να με σπρώχνουν για ν’ αλλάζω θέση. Τώρα είμαι ελαφρός, τώρα πετώ, τώρα βλέπω τον εαυτό μου από κάτω μου, τώρα χορεύει ένας Θεός μέσα μου.

6. «Η ζωή είναι μόνο πόνος» έτσι λένε άλλοι και δεν λένε ψέματα: φροντίστε λοιπόν να πάψετε να πονάτε! Φροντίστε να σταματήσει η ζωή που είναι πόνος.

7. Βλέπω πολλούς στρατιώτες: θέλω να δω πολλούς πολεμιστές! Ομοιόμορφη είναι η στολή που φοράνε: ας μην ήταν ομοιόμορφο ό,τι κρύβουν μ’ αυτήν!

8. Πρέπει να ‘στε περήφανοι για τους εχθρούς σας: τότε οι επιτυχίες του εχθρού σας θα ‘ναι και δικές σας επιτυχίες.

9. Πρέπει να ζητάτε τον εχθρό σας, και πρέπει να αρχίσετε τον πόλεμό* σας και τον πόλεμο για τις ιδέες σας! Κι αν νικηθεί η ιδέα σας, η τιμιότητά σας πρέπει να καλεί ακόμα τον θρίαμβο! Ν’ αγαπάτε την ειρήνη σαν μέσον για καινούριους πολέμους.

10. Κράτος λέγεται το πιο παγερό απ’ όλα τα παγερά τέρατα. Κι επίσης παγερά ψεύδεται και τα ψέματα αυτά έρπουν από το στόμα του:’εγώ το κράτος είμαι ο λαός’.

11. Αποχτούν πλούτη κι όλο και γίνονται φτωχότεροι(…) Αλήθεια, όποιος λίγα κατέχει, από λίγα κατέχεται.

12. Να ήσασταν τουλάχιστον σα ζώα τέλειοι! Μα η αγνότητα ανήκει στα ζώα.

13. Είσαι σκλάβος; Τότε δεν μπορείς να ‘σαι φίλος. Είσαι τύραννος; Τότε δεν μπορείς να ‘χεις φίλο.

14. Προσκολλάστε στον πλησίον σας κι αυτό το εκφράζετε με όμορφα λόγια. Μα εγώ σας λέγω: η αγάπη σας προς τον πλησίον σας είναι η κακή αγάπη για τον εαυτό σας. Πηγαίνετε προς τον πλησίον σας για να ξεφύγετε απ’ τον εαυτό σας κι αυτό θέλετε να το υψώσετε σαν αρετή. Μα εγώ διακρίνω την αυταπάρνησή σας.

15. Ονομάζεσαι ελεύθερος; Θέλω να ακούσω την κυρίαρχη σκέψη σου κι όχι πώς ξέφυγες από έναν ζυγό. Είσαι τέτοιος που να ‘χεις το δικαίωμα να ξεφύγεις από έναν ζυγό; Υπάρχουνε μερικοί που πετούνε την τελευταία αξία τους, όταν πετάξουνε από πάνω τους τη σκλαβιά τους. Ελεύθερος από τι; Τί τον νοιάζει τον Ζαρατούστρα! Μα το μάτι σου πρέπει φωτεινό να σου αναγγείλει: ελεύθερος προς τι;

16. Τους ξεπέρασες: μα όσο ψηλότερα ανεβαίνεις, τόσο μικρότερο σε βλέπει το μάτι του φθόνου.

17. Αν έχετε έναν εχθρό, μην του ανταποδίδετε το κακό με καλό: γιατί θα τον ντροπιάζατε. Παρά να του αποδείξετε πως σας έκανε κάτι καλό. (…) Καλύτερα να οργίζετε παρά να ντροπιάζετε. Ευγενέστερο είναι να δίνεις το άδικο στον εαυτό σου παρά το δίκιο, και προπαντός όταν έχεις δίκιο. Μόνο που πρέπει να ‘ναι αρκετά πλούσιος κανένας γι’ αυτό.

18. Κάποτε πρέπει ν’ αγαπήσετε πέρα από τον εαυτό σας! Μάθετε πρώτα, λοιπόν, ν’ αγαπάτε.

19. Σας δείχνω τον τελεσιουργό θάνατο, που γίνεται κεντρί και τάξιμο στους ζωντανούς. Τον θάνατό του πεθαίνει ο τελεσιουργός, νικητής, κυκλωμένος από ανθρώπους γιομάτους ελπίδα κι υποσχέσεις. (…) Το να πεθαίνει κανείς έτσι είναι το καλύτερο. Μα το δεύτερο είναι: να πεθαίνεις αγωνιζόμενος και να παραδίδεις μια μεγάλη ψυχή.

20. Αχ, κηρύσσετε την υπομονή με τα γήινα; Μα το γήινο είναι αυτό που έχει πάρα πολλή υπομονή μαζί σας, βλασφημόστομοι.

21. Αληθινά, πάρα πολύ νωρίς πέθανε εκείνος ο Εβραίος, που τιμούν οι κήρυκες του αργού θανάτου.

22. Μόνο τα δάκρυα και τη βαριοκαρδιοσύνη του Εβραίου γνώρισε, καθώς και το μίσος των καλών και των δικαίων, – ο Εβραίος Ιησούς: γι’ αυτό πόθησε ξαφνικά να πεθάνει. Ας έμενε στην έρημο και μακριά από τους καλούς και τους δίκαιους! Ίσως έτσι να μάθαινε να ζει και να μάθαινε να αγαπά την γη – και το γέλιο μαζί. Πιστέψτε με αδελφοί μου! Πέθανε πολύ νωρίς: ο ίδιος αυτός θ’ απαρνιότανε τη διδασκαλία του, αν έφτανε στην ηλικία μου! Ήταν αρκετά ευγενής ώστε να φτάσει σ’ αυτή την απάρνηση! Μα δεν είχε ακόμα ωριμάσει.

23. Το πνεύμα σας και η αρετή σας πρέπει να λάμπουν και στον θάνατό σας ακόμα, σαν το βραδινό κοκκίνισμα γύρω από τη γη: διαφορετικά ο θάνατός σας θα ‘ναι κακός. Έτσι θέλω να πεθάνω κι ο ίδιος, για ν’ αγαπήσετε περισσότερο τη γη για χάρη μου. Και θέλω να ξαναγίνω γη, για να βρω ανάπαυση σ’ Αυτήν που με γέννησε.

24. Δύσκολα συγχωρεί κανείς στον δάσκαλο τ’ ότι μένει πάντα ένας μαθητής. Είστε οι πιστοί μου: μα τί σημασία έχουν όλοι οι πιστοί! Ακόμη δεν αναζητήσατε τον εαυτό σας: τότε με βρήκατε. Έτσι κάνουν όλοι οι πιστοί. Γι’ αυτό έχει τόσο λίγη σημασία κάθε πίστη. Τώρα σας καλώ να με χάσετε και να βρείτε τον εαυτό σας. Και μόνο όταν θα μ’ έχετε όλοι απαρνηθεί, θα ξαναγυρίσω πάλι κοντά σας.

25. Ο Θεός είναι μια εικασία, μα θέλω η εικασία σας να μη φτάνει μακρύτερα από τη δημιουργική θέλησή σας. (…) Αληθινά, περιστρεφόμενη αρρώστια ονομάζω τις εικασίες. Την ονομάζω κακή και απάνθρωπη: όλη τούτη η θεωρία για τον Έναν και τέλειον και ακίνητον και αυτάρκην και αιώνιον! Κάθε αιώνιο – αυτό δεν είναι παρά μόνο ένα σύμβολο!

(Διαβάστε το δεύτερο μέρος…)
——-
*Στις σημειώσεις του ο Νίτσε σημειώνει για τον πόλεμο «μα όχι το μπαρούτι…». Επομένως η έννοια του πολέμου αφορά τον πόλεμο των ιδεών και τον αγώνα να υπερβούμε τον εαυτό μας.


2 Responses to “Αποσπάσματα και ρητά από το «Έτσι μίλησεν ο Ζαρατούστρα» – Μέρος 1ο”


  1. 1 Δήμητρα Κρεκούκια
    1 Αυγούστου, 2016 στο 7:10 μμ

    Πόσο απέχουν αλήθεια αυτές οι απόψεις από τη θεωρία του ναζισμού! Και πόσο αλήθεια είναι φοβερό όλα τα πραγματικά ωραία να διαστρέφονται, να εκφυλίζονται και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις» δυνάμεις του σκότους»!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.