18
Μαρ.
12

Εντυπώσεις απ’ το βιβλίο «The magic of reality» (Η μαγεία της πραγματικότητας)

Πριν από λίγο καιρό διάβασα το νέο βιβλίο του Ντόκινς «The magic of reality». Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε μικρότερες, θα έλεγα εφηβικές ηλικίες. Αλλά μην αφήσετε αυτό το γεγονός να σας εμποδίσει να το διαβάσετε. Ο αναγνώστης μπορεί να μάθει πάρα πολλά πράγματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει και την σχέση του ανθρώπου με αυτόν.

Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με μια ερώτηση, για παράδειγμα «Τί είναι το ουράνιο τόξο;«,  «Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη ζώων;» ή «Γιατί έχουμε μέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα;»  Στην αρχή κάθε τέτοιου κεφαλαίου ο Ντόκινς παραθέτει μια σειρά από αρχαίους μύθους διαφόρων λαών που προσπάθησαν να δώσουν ευφάνταστες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται η επιστημονική αλήθεια για τα φαινόμενα αυτά, η οποία -κι αυτός είναι ο σκοπός του βιβλίου- σε καμιά περίπτωση δε μειώνει το δέος και το θαυμασμό που αισθάνεται κανείς για τον φυσικό μας κόσμο. Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που άλλωστε φαίνεται κι από τον τίτλο: η πραγματικότητα είναι πιο «μαγική» απ’ ότι οι απλοποιημένοι μύθοι και θρησκείες που δημιουργεί η πεπερασμένη φαντασία μας. Ο Ντόκινς ξεχωρίζει την ποιητική έννοια της μαγείας -όπως για παράδειγμα στην φράση «μαγευτικό ηλιοβασίλεμα»- από την υπερφυσική μαγεία ενός θρησκευτικού θαύματος. Ο φυσικός κόσμος που αποκαλύπτεται μέσα από τη λογική και την επιστημονική έρευνα μπορεί πράγματι να αποτελέσει στοιχείο έμπνευσης και συγκίνησης ακριβώς επειδή είναι αληθινός («magic because real», όπως γράφει ποιητικά ο Ντόκινς).  Αυτό είναι κάτι που έχει επιχειρήσει και παλιότερα να δείξει ο συγγραφέας με το βιβλίο του «Unweaving the rainbow» (ξεϋφαίνοντας το ουράνιο τόξο). Στο νέο βιβλίο όμως η εξήγηση που δίνεται στα διάφορα φαινόμενα είναι προσβάσιμη από ένα ευρύτερο κοινό, ανεξαρτήτως μόρφωσης ή ηλικίας. Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ η εξαιρετική εικονογράφηση του Dave McKean η οποία ξεδιπλώνει ανάγλυφα τα γραπτά νοήματα και βοηθά πολύ στην κατανόηση.

Πρέπει να σημειώσω ότι δεν μιλούμε ακριβώς για παιδικό βιβλίο. Οι αναλύσεις δεν είναι τόσο επιφανειακές όσο θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες. Νομίζω ότι ο Ντόκινς καταφέρνει να βρει μια χρυσή τομή ανάμεσα στην εκλαΐκευση της επιστήμης χωρίς όμως να απλοποιεί υπερβολικά την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, σε ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στη διαστολή του σύμπαντος ο συγγραφέας εξηγεί την μετατόπιση προς το ερυθρό των γαλαξιών (redshift) και για το σκοπό αυτό μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει το φαινόμενο Doppler και μάλιστα με αρκετά καλό τρόπο. Συχνά σκεφτόμουν ότι ένα παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να καταλάβει κάθε κεφάλαιο του βιβλίου. Πάντως θα το συνιστούσα σίγουρα ως ένα εξαιρετικό βιβλίο για εφήβους άνω των 14 ετών που έχουν μια έμφυτη δίψα για να μάθουν και να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Στα πολύ θετικά η πολύ χαμηλή τιμή του βιβλίου. Είναι τέτοια η ποιότητα του βιβλίου και η εικονογράφηση που ένιωθα σχεδόν ότι το …έκλεβα όταν το παρήγγεια online μόνο για 10 λίρες (αγγλική έκδοση). Πάντως απ’ όσο γνωρίζω η ελληνική έκδοση έχει τη διπλάσια τιμή.

Αν και λόγω του γενικού του χαρακτήρα δε με ενθουσίασε όσο το «The greatest show on Earth«, νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα το απολαύσει κάθε λάτρης της επιστήμης και φυσικά …τα παιδιά του!


0 Responses to “Εντυπώσεις απ’ το βιβλίο «The magic of reality» (Η μαγεία της πραγματικότητας)”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.