19
Απρ.
12

Τί να ψηφίσω; 5 νέα κόμματα

[Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στις εκλογές του Μαΐου 2012]
Οι επερχόμενες εκλογές ίσως είναι οι πιο σημαντικές μετά το 1974. Η αποχή και το άκυρο είναι κατά τη γνώμη μου οι χειρότερες επιλογές διότι μεταφέρουν την ευθύνη για το μέλλον μας σε κάποιους άλλους. Επειδή όμως συχνά ακούγεται ότι «όλοι είναι ίδιοι» και ότι δεν υπάρχουν επιλογές, θέλω να σας ενημερώσω για κάποια φρέσκα κόμματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών αντιλήψεων από τον κομμουνισμό μέχρι το φιλελευθερισμό.
Ακολουθούν 5 νέα κόμματα σε αλφαβητική σειρά:


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (http://www.antarsya.gr)
Σοσιαλιστικο-κομμουνιστικό κόμμα με βάση την εξωκοινοβουλευτική αριστερά (ΣΕΚ, ΝΑΡ κ.α.) που είναι σίγουρα γνωστή σε όσους φοίτησαν σε δημόσιο ίδρυμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ενδεικτικές θέσεις:
-Αντικαπιταλισμός/αντικαπιταλιστική επανάσταση.
-Προώθηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής προοπτικής της χώρας.
-Αποδέσμευση απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, έξοδος από ευρώ.
-Εθνικοποίηση των βασικών τομέων της παραγωγής και του τραπεζικού συστήματος και λειτουργία τους υπό εργατικό έλεγχο.
-Ακύρωση του μνημονίου, διαγραφή του χρέους.
-Αυξήσεις στους μισθούς, απαγόρευση απολύσεων.
-Μείωση των ωρών δουλειάς και των χρόνων συνταξιοδότησης. Απαλλοτρίωση των εκατοντάδων κλειστών εργοστασίων και λειτουργία τους από τους ίδιους τους εργαζομένους.
-Φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα από τους ίδιους τους συνεταιρισμένους, φτωχομεσαίους αγρότες με κατάργηση των μεσαζόντων, των μεγαλοβιομήχανων.
-Η εξουσία και ο πλούτος στο χέρια των εργαζομένων.
-Παλλαϊκός ξεσηκωμός, ρήξη του καπιταλιστικού συστήματος.
Όπως φαίνεται απ’ τις επίσημες θέσεις τους, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α επιθυμεί τη ριζική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο θεωρεί ότι ευθύνεται και για την κρίση στην Ελλάδα και προτείνει την αντικατάστασή του από ένα σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό σύστημα.
Εκτός απ’ το κεντρικό site υπάρχουν κι άλλα μικρότερα sites όπως: http://antarsyalesvou.blogspot.com/ , http://antarsyamagnisias.blogspot.com/ που μπορούν να σας δώσουν μια εικόνα.
Ενδεικτικό βίντεο:

———

Δημιουργία Ξανά (http://www.dimiourgiaxana.gr)

Το πιο καινούριο κόμμα (ιδρύθηκε προ 4 μηνών), του οποίου ηγείται ο Θάνος Τζήμερος.  Στην ιστοσελίδα του κόμματος θα βρείτε αναλυτικά τις θέσεις τους για πάρα πολλούς τομείς, από την οικονομία μέχρι το χωρισμό κράτους-εκκλησιών. Κυρίαρχες είναι οι έννοιες της «κοινής λογικής», της κατάργησης του πελατειακού συστήματος που έχει αλώσει το κράτος και της ενίσχυσης της παραγωγικής οικονομίας με απλούστευση του φορολογικού συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες θέσεις.
-Ελεύθερη οικονομία με το κράτος σε ρόλο ρυθμιστή.
-Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Μικρό ευέλικτο κράτος που θα ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, δεν θα εχθρεύεται την έννοια του κέρδους, ενώ, ταυτόχρονα θα αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο προστατεύοντας τις πραγματικά ασθενέστερες τάξεις και όχι το κομματικό της πελατολόγιο.
-Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση: Ο υπουργός δε θα μπορεί να είναι βουλευτής. Ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας μέσω πρωτοβουλιών για δημοψηφίσματα και ανάδειξη του ρόλου των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση πολιτικής.
-Ενιαίο, απλό φορολογικό σύστημα. Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με σκοπό την ελάφρυνση των πολιτών και την προσέλκυση επενδύσεων.
-Πληροφορική σε όλη τη δημόσια διοίκηση, για διαγραφή «με μία κίνηση» της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς συγχρόνως, καθώς ο πολίτης δεν θα έρχεται σε προσωπική επαφή με τον υπάλληλο – όλα θα γίνονται με υποβολή στοιχείων ηλεκτρονικά.
-Ανάπτυξη με έμφαση στους εξής πυλώνες: ναυτιλία, τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πολιτισμός κ.α.
-Ευελιξία στην αγορά εργασίας.
-Καταργείται ο Κώδικας βιβλίων και στοιχείων με τις 18.000 σελίδες και συνδέονται τα  φορολογικά στοιχείων των επιχειρήσεων on line με το υπουργείο Οικονομικών.
-Δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
-Αναμόρφωση της στρατιωτική θητείας. Οι στρατευμένοι θα αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν και στην πολιτική τους ζωή, όπως διαβίωση στη φύση, αντιμετώπιση θεομηνιών, ικανότητες επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες, παροχή πρώτων βοηθειών, ατομική εκγύμναση κλπ.  Η θητεία θα είναι ουσιαστική χωρίς πάρεργα και εξοντωτικές υπηρεσίες
-Αντικατάσταση του αναδιανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος (όπου οι νέοι εργαζόμενοι πληρώνουν την σύνταξη των παλαιότερων) απ’ το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σα «προσωπικός κουμπαράς» για κάθε εργαζόμενο.
-Ο συνδικαλισμός δεν πριμοδοτείται: Απαγορεύεται κάθε κρατική ενίσχυση σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, oι συνδικαλιστικές δραστηριότητες (συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κ.λπ.) λαμβάνουν χώρα πάντα εκτός ωραρίου εργασίας. Κόβονται όλες οι συντάξεις που έχουν δοθεί για συνδικαλιστική δράση.
-Δημιουργείται ειδικό δικαστήριο από ανώτατους δικαστικούς, για την εκδίκαση, με ταχείς ρυθμούς, υποθέσεων διαφθοράς.
-Θα εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία, που απαγορεύει την κατάληψη δια της βίας δημόσιου ή ιδιωτικού χώρου.
-Δημιουργούνται δύο είδη φυλακών: οι σωφρονιστικές, για όσους έχουν παραπέσει σε παράπτωμα για πρώτη φορά και οι ποινικές, για τους κατ’ εξακολούθηση εγκληματίες κατά της ζωής και της περιουσίας.
-Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας.
-Διαχωρισμός Κράτους-εκκλησιών.

Μία σύντομη αντιπροσωπευτική ομιλία του Θάνου Τζήμερου:

———

Δράση (http://www.drassi.gr)

Ιδρύθηκε το 2009 και ηγέτης του κόμματος είναι ο Στέφανος Μάνος. Στο site τους θα βρείτε αναλυτικές θέσεις για πληθώρα θεμάτων. Σε γενικές γραμμές είναι κόμμα που έχει ως βάση την φιλελεύθερη οικονομία αλλά και τον κοινωνικό-πολιτικό φιλελευθερισμό και προτάσσει ως βασικό σύνθημα τη φράση «Πολίτες όχι πελάτες».
Ενδεικτικές θέσεις:
-Σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα που είναι το θεμέλιο της Ελευθερίας. Ανάδειξη του Περιβάλλοντος, της Παιδείας και του Πολιτισμού ως συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Οικονομική και κοινωνική αξιοκρατία.
-Επιδιώκεται η δημοσιονομική υπευθυνότητα. Να πάψουμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Να πάψουν οι κρατικές δαπάνες να ενισχύουν την κομματική προώθηση και τις πελατειακές σχέσεις.
-Νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζυγαριών.
-Αποποινικοποίηση της χρήσης και της εμπορίας όλων ανεξαιρέτως των τοξικοεξαρτητικών ουσιών
-Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, ώστε η εναλλακτική θητεία να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.
-Απαλοιφή της ανάπτυξης εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης από τους σκοπούς της εκπαίδευσης (άρθρο 16, παρ. 2 Συντάγματος), του δικαιώματος σε δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες (άρθρο 16, παρ. 4 Συντάγματος), του κρατικού μονοπωλίου στην παιδεία, του άρθρου 106 του Συντάγματος για τις κρατικές επεμβάσεις στην οικονομία.
-Στην οικονομία: αγώνας για μια Ελλάδα που στηρίζεται στα αναπαλλοτρίωτα συγκριτικά της πλεονεκτήματά, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Παιδεία. Τα 3Π. Μια Ελλάδα ελκυστική σε όλους για επένδυση, αναψυχή και κατοικία.
-Δημιουργία ενός μικρότερου, καλύτερου και πιό εύελικτου κράτους μέσω της δραματικής μείωσης των περιτών δαπανών του Δημοσίου. Ουσιαστική μείωση τού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με στοχευμένες καταργήσεις άχρηστων δομών,  σπάταλων φορέων και απόλυση του προσωπικού τους.  Καταργήσεις κάθε είδους επιδοτήσεων (σε ταμεία ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ, αναπτυξιακό νόμο κλπ),  και  δραστικό εξορθολογισμό του κόστους τού συστήματος  περίθαλψης.
-Ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα, όχι υποχρέωση. Το συνδικαλιστικό δικαίωμα δεν είναι ανώτερο από άλλα δικαιώματα, και οπωσδήποτε δεν δικαιολογεί παραβίαση των νόμων ή κατάλυση του Συντάγματος.
-Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας.
-Ριζικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά  για την άνθηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και των εξαγωγών.  Πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις.
-Μαζική αξιοποίηση/εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
-Κανένας κάτοικος της Ελλάδας, έστω και προσωρινός, δεν μπορεί να εξαιρείται από την πλήρη και ενεργητική φροντίδα του εκπαιδευτικού συστήματος.
-Διοικητική αυτονομία των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων (από Νηπιαγωγείο μέχρι Πανεπιστήμιο) με αξιολόγηση και του παιδαγωγικού/εκπαιδευτικού έργου και της διαχειριστικής ευστοχίας της μονάδας. Νομιμοποίηση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
-Η Δράση κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία (βλ. παρακάτω).

Ενδεικτική σύντομη συνέντευξη του Στέφανου Μάνου:

———

Οικολόγοι Πράσινοι (http://www.ecogreens.gr)

Οι οικολόγοι πράσινοι είναι ένα κόμμα που έχοντας την οικολογική συνείδηση στο επίκεντρο, στηρίζει ένα κοινωνικό κράτος βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το κόμμα  «Αμφισβητεί την κοινωνία του κέρδους – Τονίζει την ανάγκη ριζικών αλλαγών στις αξίες των ανθρώπων αλλά και στον τρόπο ζωής και παραγωγής– Επιδιώκει να προωθήσει μια συνολική αντίληψη για το περιβάλλον και την αειφορία – Στηρίζει κάθε προσπάθεια χειραφέτησης του ανθρώπου, ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και καλλιεργώντας την ατομική και κοινωνική ευθύνη – Προωθεί μια συνεργατική, οικολογική κοινωνία αυτόνομων κοινοτήτων και ελληλέγγυων, ενεργών πολιτών.»
Ενδεικτικές θέσεις:
-Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική και κοινωνική τους συνεισφορά.
-Στήριξη και ανάπτυξη μορφών «κοινωνικής οικονομίας» που εξυπηρετούν ταυτόχρονα κοινωνικούς (άρση κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργία θέσεων απασχόλησης) και περιβαλλοντικούς στόχους.
-Αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την κατοχύρωση ελάχιστου εγγυημένου  «εισοδήματος του πολίτη», την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα πράσινων δραστηριοτήτων έντασης εργασίας, την ενίσχυση της επιστροφής στην ύπαιθρο, την μείωση του χρόνου εργασίας και την προστασία ειδικών κατηγοριών πολιτών.
-Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος προς κοινωνική και περιβαλλοντική κατεύθυνση.
-Ελάχιστο Εισόδημα Αξιοπρεπούς Διαβίωσης για όλους τους πολίτες: άνευ όρων παροχή από την Πολιτεία ενός εισοδήματος σε κάθε πολίτη το οποίο θα εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση και το οποίο θα αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των διάφορων κοινωνικών επιδομάτων.
-Υιοθέτηση του 35ωρου κι ανακατανομή του χρόνου εργασίας σ’ όλους
-Κατοχύρωση του δικαιώματος άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης.
-Κύρωση και εφαρμογή των Ευρωπαϊκών συνθηκών για τις μειονότητες και τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.
-Ισότιμη ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και ανάδειξη του πλούτου που αποτελούν.
-Nομοθετική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου ή της συγκατοίκησης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
-Διατήρηση της αυτονομίας του πανεπιστημίου και του δημόσιου χαρακτήρα του.
-Χωρισμό κράτους-εκκλησίας για θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.
-Αλλαγή νομοθεσίας και πολιτικής περί ναρκωτικών με κριτήριο την ελαχιστοποίηση της βλάβης και όχι την καταστολή.
-Επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.
-Δραστική μείωση των εξοπλισμών, συμφωνία αποκλεισμού υποθαλάσσιων ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο.
-Αναγνώριση της πολυεθνικής ιστορίας της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας, πως καμιά εθνότητα δεν είναι «πιο Μακεδόνες» από τις υπόλοιπες αλλά και πως κάθε χώρα έχει η ίδια τον τελικό λόγο για το όνομά της και αυτό των περιφερειών της.
-Ενίσχυση-κατοχύρωση του ποδηλάτου, της πεζής κίνησης και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μείωση της χρήσης ΙΧ στις αστικές περιοχές.

Στο youtube θα βρείτε πολλά μικρά σποτάκια των οικολόγων.

———

Φιλελεύθερη Συμμαχία (http://www.greekliberals.net)
Το κόμμα της φιλελεύθερης συμμαχίας ιδρύθηκε το 2007 απο πολίτες που δεν είχαν προηγουμένως κάποια σχέση με την πολιτική. Πρόσφατα εξελέγη πρόεδρός της ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος. Είναι το κόμμα του φιλελευθερισμού (κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού), και ως εκ τούτου είναι ίσως από τα πιο προοδευτικά κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, ειδικά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως είναι επόμενο, οι θέσεις του στην οικονομία ενισχύουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελεύθερη αγορά και δίνουν στο κράτος αποκλειστικά ρόλο ρυθμιστή. Το σύνθημά τους είναι «ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Ενδεικτικές θέσεις:
-Η Φιλελεύθερη Συμμαχία τοποθετεί στον ιδεολογικό πυρήνα της το «πρωτείο του ατόμου», τα ατομικά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, την αναγνώριση και προστασία της διαφορετικότητας και την ισότητα των πολιτών έναντι των νόμων ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, θρησκεύματος και κοινωνικής προέλευσης
-Περιορισμός του δημόσιου τομέα. Απόσυρση του Κράτους από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
-Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.
-Μείωση της φορολογίας, χρήση ενιαίου φορολογικού συντελεστή. Απλοποίηση και γενίκευση του φορολογικού κώδικα και των σχετικών διατάξεων.
-Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για σύσταση νέων επιχειρήσεων. Όλες οι διαδικασίες να πραγματοποιούνται από έναν και μόνο φορέα.
-Κατάργηση υποχρεωτικής στράτευσης. Μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό συνεπικουρούμενο από μία εφεδρική ημιεπαγγελματική πολιτοφυλακή εθελοντών.
-Διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους.
-Αποποινικοποίηση χρήσης τοξικών ουσιών.
-Δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
-Άνοιγμα των μέσων μαζικής μεταφοράς στον ανταγωνισμό.
-Αποκρατικοποίηση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών και κατάργηση της εισφοράς.
-Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης από κερδοσκοπικούς ιδιωτικούς φορείς. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
-Καθιέρωση κουπονιών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και σπουδαστές τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς και στις οικογένειές τους να επιλέξουν ελεύθερα το εκπαιδευτικό ίδρυμα που επιθυμούν.
-Κοινωνική ασφάλιση: Υποχρεωτικό δημόσιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα με στόχο την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων σε συνδυασμό με υποχρεωτικό κεφαλαιοποητικό σύστημα.
-Καθιέρωση της απλής αναλογικής. Μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200.
-Κατάργηση της «παρά φύσιν ασέλγειας μεταξύ αρρένων», και τη θεσμοθέτηση ίδιας ηλικίας συναίνεσης για ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους.
-Αναγνώριση του δικαιώματος πολιτικού γάμου στα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Αναγνώριση και προστασία της οικογένειας με ομοφυλόφιλο γονέα ή ομοφυλόφιλους γονείς. Δικαίωμα στην τεχνητή γονιμοποίηση σε άγαμες γυναίκες οι οποίες ζουν σε ελεύθερη ένωση όχι μόνο με άντρα, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά και με άλλη γυναίκα.
-Τα εισοδήματα των θρησκευτικών οργανώσεων από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, να φορολογούνται. Οι κληρικοί να αποτελούν εργαζόμενους που θα υπάγονται και θα μισθοδοτούνται από τον θρησκευτικό οργανισμό που θα ανήκουν, θα φορολογούνται όπως ο κάθε εργαζόμενος Έλληνας πολίτης και θα συμμετέχουν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στο σύστημα συνταξιοδότησης που θα ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.
-Κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του θρησκευτικού όρκου και αντικατάστασή του με πολιτικό όρκο. Το θρήσκευμα αποτελεί προσωπικό δεδομένο του κάθε ατόμου και δεν αναγράφεται σε κανένα δημόσιο έγγραφο.
-Πλήρης απεξάρτηση των συνδικάτων από το κράτος σε κάθε επίπεδο.

Το 2011 ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος ως δημοσιογράφος είχε πάρει μια μεγάλη συνέντευξη από μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας όπου εξηγούν τί είναι ο Φιλελευθερισμός. Την παραθέτω παρακάτω:

———————————————————————————
Θα παρατηρήσατε ότι ο χώρος που αφιέρωσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εμφανώς μικρότερος. Ο λόγος είναι ότι το site τους δεν περιέχει ξεκάθαρες θέσεις για τους διάφορους τομείς διακυβέρνησης όπως τα sites των άλλων κομμάτων. Τις θέσεις τους τις άντλησα μέσα από τη διακήρυξή τους, από σκόρπια κείμενα και δελτία τύπου.

Συνοπτικά θα μπορούσα να πω ότι αυτά τα 5 νέα κόμματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών από τον κομμουνισμό (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), τον φιλελευθερισμό (Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία), το κέντρο* με στοιχεία φιλελευθερισμού (Δημιουργία Ξανά) και την αριστερά (Οικολόγοι Πράσινοι). Είναι όλα νέα κόμματα, προοδευτικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρατώ μια επιφύλαξη όσον αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τους λόγους που προανέφερα αλλά και για τη Δημιουργία Ξανά διότι δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα στηρίζουν τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. Επειδή όμως όλα τα κόμματα μοιάζουν ωραία στη φάση των προγραμματικών δηλώσεων, καλό θα ήταν να αναζητήσετε στο Youtube συνεντεύξεις από αυτά τα κόμματα για να επιλέξετε και τα κατάλληλα πρόσωπα. Άλλωστε δεν έφταιγαν τα προγράμματα των κυβερνώντων κομμάτων για την κατάσταση που βρισκόμαστε, αλλά τα ανίκανα και διεφθαρμένα πρόσωπα που μας κυβέρνησαν επί δεκαετίες.

Απέφυγα να αναφερθώ στα κόμματα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Κοινωνικής Συμφωνίας διότι παρ’ όλο που είναι νέα κόμματα στην ουσία είναι τμήματα κομμάτων που αποσπάστηκαν. Δεδομένης της προβολής τους από τα ΜΜΕ θεωρώ ότι δεν έχουν καμιά ανάγκη προβολής μέσα από αυτό το blog.

——–
* Η κατάταξη της Δημιουργίας Ξανά στο «κέντρο με στοιχεία φιλελευθερισμού» δεν είναι η επίσημη γραμμή του κόμματος. Το κόμμα αποφεύγει να δώσει επίσημο ιδεολογικό στίγμα, αλλά από τις θέσεις τους φαίνεται ότι στον τομέα της οικονομίας στηρίζουν μία ελεύθερη παραγωγική οικονομία με μικρό κράτος και κυρίαρχη ιδιωτική πρωτοβουλία (οικονομικός φιλελευθερισμός). Ωστόσο, στα υπόλοιπα ζητήματα έχουν θέσεις που βρίσκονται ανάμεσα στην πρόοδο (χωρισμός κράτους εκκλησιών) και τη συντήρηση (διδασκαλία αρχαίων απ’ το δημοτικό, υποχρεωτική στράτευση) οπότε θεωρώ ότι ανήκουν σε έναν ευρύτερο κεντρώο χώρο στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.


9 Responses to “Τί να ψηφίσω; 5 νέα κόμματα”


 1. 1 Dimitris
  20 Απριλίου, 2012 στο 1:09 πμ

  Proswpika protimw markan tin Dimiourgia Ksana. Oi Oikologoi kai i Drasi mono kainourgia kommata den einai, i Fileleutheri summaxia enwthike me ti Drasi kai oson afora tin Antarsya, opoios pisteuei oti i lusi einai o kommounismos zei se allo aiwna. H Dimiourgia Ksana den exei oute enan epaggelmatia politiko ws stelexos, kai prsferei tis pio aksiologes kai sovares protaseis.

 2. 2 Φωτεινή
  20 Απριλίου, 2012 στο 3:19 μμ

  Πολύ κατατοπιστικό το αρθρο σας. Ψάχνοντας συγκεκριμένα για ένα από τα 5 «νέα» κόμματα δυσκολεύτηκα, μέχρι που σας διάβασα. Φωτεινή

 3. 20 Απριλίου, 2012 στο 4:24 μμ

  Δηλαδή για το Κόμμα Πειρατών (http://www.pirateparty.gr) δεν έχεις ακούσει;

 4. 20 Απριλίου, 2012 στο 5:17 μμ

  Μάλλον ήθελε να πει «5 αξιοπρεπή κόμματα» ο άνθρωπος… διαφορετικά βέβαια υπάρχει και το κόμμα του Καμμένου.

 5. 22 Απριλίου, 2012 στο 3:43 μμ

  @Φωτεινή
  Χαίρομαι πολύ που σας βοήθησε το άρθρο, καλωσορίσατε στις Σπίθες!
  @Θάνο
  Η Αόρατη Μελάνη με κάλυψε, το «Κόμμα Πειρατών» δεν έχει μια πλήρη πολιτική πρόταση. Οι θέσεις της περιστρέφονται γύρω απ’ το θέμα της ελεύθερης διακίνησης λογισμικού, η οποία προφανώς δεν αποτελεί και την καλύτερη λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ελλάδα…

  • 22 Απριλίου, 2012 στο 5:03 μμ

   Σεβαστή η άποψή σου! Προσωπικά, πάντως, πιστεύω πως η πλήρης διαφάνεια στον δημόσιο τομέα, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο διαχωρισμός των εξουσιών, καθώς και η συμμετοχή των πολιτών από τις αποφάσεις μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Αν δεις τις αρχές του Κόμματος Πειρατών (http://www.pirateparty.gr/arxes-programma/) θα δεις ότι δε μιλάει μόνο για ελεύθερο λογισμικό και copyright!

 6. 7 nikos
  26 Απριλίου, 2012 στο 4:27 μμ

  Οικολόγους πράσινους με τίποτα διότι είναι εθνικοί προδότες στο ζήτημα της μακεδονίας…φιλελευθερη συμμαχία με τίποτα γιατί περιορίζει τους ψηφοφόρους της….(gay), ανταρσύα ακροαριστερό κόμμα…μια από τα ίδια, χιλιοπαιγμένο σενάριο….μάνος ίδιος με την φιλελευθερη συμμαχία…το δημιουργία ξανά είναι ένα κόμμα που μου φαίνεται το πιο λογικό από τα υπόλοιπα….γενικά μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης άρνησης και απαξίωσης του συνόλου του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες, θεωρώ ότι δεν είναι κακό να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα μικρό, πολύ μικρό κόμμα, της τάξης του 0,5 % να ακουστεί…αυτά…πολύ ωραίο άρθρο

  • 28 Απριλίου, 2012 στο 4:36 μμ

   Niko δίνεις την αίσθηση ότι η δημιουργία ξανά είναι ομοφοβικό κόμμα όταν λες ότι δε θα ψήφιζες με «τίποτα» ένα κόμμα επειδή είναι gay ο πρόεδρός του. Επειδή έχω παρακολουθήσει πολύ τον Τζήμερο και μου φαίνεται καλλιεργημένος άνθρωπος είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δε θα συμμεριζόταν αυτή την άποψή σου. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης ήταν αυτός που περιγράφεις: να ακουστούν οι απόψεις κάποιων κομμάτων που προβάλλονται ελάχιστα στα συμβατικά ΜΜΕ ώστε να τα μάθουν οι άνθρωποι που ψάχνουν κάτι νέο να ψηφίσουν.

 7. 9 lefteris
  30 Απριλίου, 2012 στο 5:01 μμ

  θα συμφωνησω με τον νικο – δημιουργια ξανα – σαφεις οι θεσεις τους, όχι γενικολογιες αλλα στοχευμενα στα σημεια που πονα το κρατος με προταση – λύση για το καθενα, καμία σχεση με κομματικη πολιτικη, άνθρωποι που εχουν δουλεψει για το ψωμι τους


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.