30
Σεπτ.
12

Ο νόμος περί βλασφημίας και η ιστορία με τον γέροντα παστίτσιο

O νόμος περί βλασφημίας στο Πακιστάν

Φαντάζομαι οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε μάθει για την απίστευτη ιστορία με τη σύλληψη του «Γέροντα Παστίτσιου». Τη σύλληψη δηλαδή του ανθρώπου που είχε φτιάξει μια σατιρική σελίδα στο Facebook και διακωμώδησε τα «θαύματα» και τις «προφητείες» του γέροντα Παΐσιου. Εάν δεν γνωρίζετε την υπόθεση επιτρέψτε μου να κάνω μία σύνοψη:

Τα τελευταία χρόνια είχαν ενταθεί οι φήμες περί θαυμάτων και προφητειών ενός μοναχού που πέθανε το 1994, του γέροντα Παΐσιου. Ο μοναχός αυτός μεταξύ άλλων είχε προβλέψει ότι η Τουρκία θα καταστραφεί, ότι θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη (χωρίς προσπάθεια) με τη βοήθεια του ξανθού γένους και πολλά άλλα τέτοια Λιακοπουλικά. Από στόμα σε στόμα διαδόθηκαν θαύματα και λέγονταν διάφορες ιστορίες για το χαρακτήρα και τις πράξεις του γέροντα που στο μυαλό πολλών πιστών τον αγιοποίησαν. Από τη ματιά όμως ενός σκεπτικιστή όχι μόνο δε μοιάζει άγιος ο γέροντας Παΐσιος αλλά εκφράζει κάποιες απόψεις ιδιαίτερα σκοταδιστικές:

-Καταρχήν οι αντιλήψεις του είναι εθνικιστικές και μισαλλόδοξες. Πίστευε ότι όλοι οι Τούρκοι στο σύνολό τους είναι ένας «βρώμικος» λαός που δεν έχει την «ευλογία του Θεού», ενώ είχε έντονα στοιχεία αλυτρωτισμού και πίστευε ότι οπωσδήποτε θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη.
-Πίστευε ότι στα παιδιά πρέπει να διδάσκουμε τον φόβο του Θεού από πολύ μικρή ηλικία, γιατί ό,τι εντυπώνεται στο παιδικό μυαλό δεν ξεχνιέται ποτέ. Και μάλιστα, αν χρειαστεί -και το παιδί δεν καταλαβαίνει επειδή είναι μικρό- μπορεί να χρειαστεί και κανένα «σκαμπίλι» κατά τα λόγια του γέροντα.
-Σύμφωνα με μαρτυρίες ο γέροντας μιλούσε με σαύρες, οι οποίες μάλιστα του απαντούσαν. Σε ένα περιστατικό ρώτησε τη σαύρα «Υπάρχει Θεός»; Και εκείνη απάντησε με ψιλή φωνή τρεις φορές «Υπάρχει Θεός!»
-Σε άλλη μαρτυρία ο Γέροντας Παΐσιος πάλεψε με έναν Σαολίν, τον Γιωργάκη(!), ο οποίος είχε μεγαλώσει στο Θιβέτ. Οι δυνάμεις του Γιωργάκη -επειδή δεν ήταν χριστιανός- ήταν από το Σατανά σύμφωνα με τον γέροντα Παΐσιο. Ο Σαολίν Γιωργάκης λοιπόν σε κάποια στιγμή προσπάθησε να ρίξει ιπτάμενη κλωτσιά στον γέροντα Παΐσιο αλλά το πόδι του σταμάτησε μπροστά στο πρόσωπο του γέροντα, λόγω μιας αόρατης ασπίδας που δημιούργησε ο (χριστιανικός) Θεός. Απέτυχε λοιπόν να τον νικήσει και για αυτό μετά τον βασάνιζαν οι δαίμονες. Με αυτό το παράδειγμα ο Παΐσιος ήθελε να δείξει την ανωτερότητα της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης σε σχέση με όλες τις άλλες θρησκείες. Όλα αυτά τα απίστευτα περιγράφονται σε βιβλίο που τυπώθηκε από το Τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ στις σελίδες 46 και 47: http://www.scribd.com/doc/31115834/paisios
-Ο γέροντας πίστευε επίσης κατά λέξη, ότι το χρώμα του δέρματος των μαύρων «θα διορθωθεί λίγο» όταν βρεθούν σε σκιερά μέρη.
-Άλλες ιστορίες μιλάνε για θαυματουργή θεραπεία καρκίνου και άλλων ασθενειών. Ο ίδιος ο γέροντας Παΐσιος πέθανε από καρκίνο.
-Τέλος, πίστευε ότι οι ασθένειες οφείλονται σε δαιμόνια και επίσης πίστευε σε δαιμονικά μάγια.

Είναι πραγματικά μεγάλη διανοητική πρόκληση να διαδίδονται τέτοιες ιστορίες στο έτος 2012, την ώρα που το Curiosity Rover εξερευνά την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Η σάτιρα είναι σαφέστατα ένα από τα βασικά εργαλεία με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το τραγικό παζάρι δεισιδαιμονίας.

Ο χρήστης λοιπόν που είναι πλέον γνωστός ως «Γέροντας Παστίτσιος» δημιούργησε την ομώνυμη σελίδα στην οποία σατίριζε όλα αυτά τα θαύματα και κυρίως το αδίστακτο εμπόριο που είχε στηθεί γύρω από το πρόσωπο του Παΐσιου. (Είχαν βγει μέχρι και βιβλία διαιτολογίας βασισμένα στις διατροφικές συνήθειες του γέροντα!)

Τα σχόλια από χριστιανούς επισκέπτες της σατιρικής σελίδας ήταν ιδιαίτερα έντονα, ενώ δεν έλειπαν οι ύβρεις μεταξύ των αθέων και των χριστιανών. Κάποια στιγμή στη βουλή ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής έθιξε το θέμα μιλώντας για γελοιοποίηση μιας σημαντικής φιγούρας της ορθοδοξίας. Εντός ολίγων ημερών ο δημιουργός της σελίδας συνελήφθη και κατασχέθηκε το laptop του με την κατηγορία της βλασφημίας και της εξύβρισης των θείων. Σύμφωνα με την αστυνομία, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος είχε λάβει χιλιάδες μηνύματα από φανατικούς χριστιανούς που ζητούσαν τη σύλληψη του δημιουργού της σατιρικής σελίδας.

Εξύβριση των θείων από τον ίδιο τον δημιουργό της σελίδας ουδέποτε συνέβη. Επίσης ο νόμος τον απαλλάσσει από ευθύνες για τα σχόλια των επισκεπτών. Επομένως όλοι αναρωτιούνται ποιες θα είναι τελικά οι κατηγορίες σε βάρος του συμπολίτη μας. Το δικαστήριο θα είναι σίγουρα ένα φιάσκο και τόσο φωνές της αριστεράς και του σοσιαλισμού (Δημ. Αρ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) όσο και του φιλελευθερισμού (ΔΡΑΣΗ, Φιλελεύθερη Συμμαχία) έχουν καταδικάσει το γεγονός και έχουν προτάξει ως ανώτερη αξία την ελευθερία του λόγου.  Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια συντηρητική δήλωση του τύπου «θα μπορούσε να καταλάβει μόνος του ο νέος αυτός ότι προσβάλλει κάποιους ανθρώπους και να κατεβάσει τη σελίδα, αλλά όχι και να συλληφθεί».

Νόμος περί βλασφημίας πράγματι υπάρχει και είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου που προσπαθούν να εφαρμόσουν ακόμα τέτοιους σκοταδιστικούς νόμους. Όπως έχει πει και ο Richard Dawkins «η βλασφημία είναι ένα έγκλημα χωρίς θύμα». Πράγματι, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει Θεός, η βλασφημία είναι μία έννοια κενή νοήματος. Εάν δεν υπάρχει Θεός τότε γελοιοποιείς/αμφισβητείς κάτι που δεν υπάρχει. Εάν υπάρχει, τότε αμφιβάλλω εάν μπορεί να προσβληθεί ο δημιουργός του σύμπαντος επειδή μια ελάχιστη μορφή ζωής όπως είναι ο άνθρωπος αστειεύτηκε σχετικά με την ύπαρξή του. Κι ακόμα και εάν ο Θεός είναι ένα τόσο «ατελές» ον όπως ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης ώστε να ενοχλείται από τις πράξεις μας, τότε και πάλι είμαι σίγουρος ότι μπορεί να «αμυνθεί» και μόνος του απέναντι σε αυτά που τον εκνευρίζουν (όπως έκανε στην Παλαιά Διαθήκη που αφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους με πλημμύρες, καταστροφές και κατά παραγγελία φόνους).

Αυτό που εξόργισε πραγματικά τους πιστούς στην υπόθεση παστίτσιου, ήταν η φάρσα που δημιούργησε η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα πλαστό θαύμα το οποίο βασίστηκε σε συρραφή άλλων θαυμάτων όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το «θαύμα» αυτό το πίστεψαν και το δημοσίευσαν πάρα πολλά ορθόδοξα blogs, το blog της Χρυσής Αυγής καθώς και η εφημερίδα «ελεύθερη ώρα». Έτσι αποδείχτηκε ότι οτιδήποτε παράλογο μπορεί να γίνει πιστευτό εάν υπάρχει ο αναγκαίος φανατισμός.
Στο παρακάτω βίντεο ο «Γέροντας Παστίτσιος» εξηγεί τους λόγους που δημιούργησε τη σελίδα καθώς και τα γεγονότα της σύλληψής του.


6 Responses to “Ο νόμος περί βλασφημίας και η ιστορία με τον γέροντα παστίτσιο”


 1. 6 Οκτωβρίου, 2012 στο 9:57 μμ

  Όλα τα είχαμε ένας ακόμα ψυχανόμαλος μας έλειπε .
  Θα πρέπει όμως εσαεί να τους ξεσκεπάζουμε

 2. 2 Evan T
  11 Οκτωβρίου, 2012 στο 9:39 πμ

  Το εντυπωσιακό είναι που γκρεμοτσακίστηκαν να τον προσαγάγουν και τον βρήκαν και στο πιτς φυτίλι! (αν και ο ίδιος λέει στο βίντεο πως οι αστυνομικοί του είπαν πως δέχτηκαν 100.000 email και πως απειλούσαν και τους ίδιους αν δεν τον μπουζουριάζανε). Τώρα, όπως είπες κι εσύ, προφανώς θα αθωωθεί και αν όχι στην Ελλάδα, θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα αθωωθεί εκεί και ως σύνολο οι Έλληνες θα πληρώνουμε πρόστιμο για τον κάλο κάποιων που… προσεβλήθησαν. Μη σου πω πως αυτή είναι και η πιθανή εξέλιξη. Έχω την εντύπωση πως η ελληνική δικαιοσύνη αρέσκεται να πετάει το μπαλάκι στην ευρωπαϊκή για να μην φαίνονται αυτοί οι κακοί…

  • 11 Οκτωβρίου, 2012 στο 9:52 μμ

   Θα πρέπει , και είναι καθήκον κάθε ανθρώπου που είναι λίγο σοβαρός να ξεσκεπάζει τις ανοησίες κάθε μικροαπατεώνα κατεργάρη . Και να φωνάζει ότι , όποιος εύχεται για κάθε έναν , που είναι αντίθετος στα πιστεύω του και στις ιδέες του , παντοτινή τιμωρία ? το λιγότερο που μπορείς να πείς ότι είναι μισάνθρωπος ψεύτης και κακός με όλη τη σημασία της λέξης και δεν έχει καμμία μα καμμία σχέση με την αγάπη την καλοσύνη και τα υψηλά ιδανικά που έχει κάθε επικούρειος άνθρωπος .

   • 4 Γιάννης Μιχελάκης
    4 Απριλίου, 2014 στο 4:20 μμ

    Ενω εσείς είστε οι καλοί και οι ενάρετοι που η καταλαλιά σας τρέχει σαν πικρό μέλι από το στόμα σας. Η διαστροφή παρουσιάσεων δεν χρειάζεται να εγείρει και αλλαζονεία ή βλασφημίες. Αφού ο Παϊσιος έγινε «ψεύτης» και «κακός» για σένα, υποθέτει κανείς την πνευματική σου αλλά και ψυχική γενναιοδωρία και μέγεθος.

 3. 5 Bolko
  28 Μαρτίου, 2017 στο 5:08 μμ

  Δείτε εδώ και για την αναβίωση του θαύματος με τη σαύρα:

  • 6 Γεώργιος Σταυρουλάκης
   30 Μαρτίου, 2017 στο 10:28 πμ

   Ετεροχρονισμενο Σχόλιο αλλά πάντα επίκαιρο αυτό πού αναφέρει. Όποιος ακολουθεί μια στείρα παράδοση «Των Προπατορων Υμών » ,χωρίς να μελετήσει τα θέματα που αναφέρει αλλά έτσι επειδή μας το είπαν και το είχαν επιβάλει διά της ωμής βίας και «δια πυρός και σιδήρου «,κάποιου ανεγκέφαλοι «πρόγονοι » μας καταργώντας όμως μια άλλη παράδοση αυτή των «αρχαίων Υμών προγόνων» , χωρίς να θέλω να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου ,ταπιο επιεικά κοσμητικά επιθετα που μπορείς να του δόσεις είναι του : Αστυχειωτου ,του αλλοτρειωμενου , του παραπλανημενου ,του αδιάβαστου,του ημιάγριου ,του φονταμεταλιστή, του επικίνδυνου για τον εαυτόν του και τους άλλους Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.