By Astron

Ίσως κάποιος απ’ τους παλιούς φιλοσόφους να περίμενε ότι στον εικοστό πρώτο αιώνα οι άνθρωποι θα μπορούσαν πια να ζουν απαλλαγμένοι από προλήψεις και δεισιδαιμονίες, απολαμβάνοντας την καθάρια ομορφιά του κόσμου. Με γνώμονα μόνο το καλό των συνανθρώπων τους και του πλανήτη θα πορεύονταν προς το μέλλον πλουτίζοντας διαρκώς τις γνώσεις και τις αισθήσεις τους.

Τα πράγματα όμως έχουν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. Η μεταφυσική κυριαρχεί ακόμα στην καθημερινότητά μας παρά την ανάπτυξη της επιστήμης. Ζούμε ανάμεσα σε φαντάσματα, επινοήσεις, αρχαίες τελετές, πλαστά ταμπού και ιδεολογίες που χειραγωγούν κάθε ελεύθερη σκέψη. Η επιστήμη συνεχίζει το δρόμο της προς το μέλλον με συναρπαστικές ανακαλύψεις και ξανοίγει μπροστά μας έναν ασύλληπτα μαγευτικό κόσμο. Κι όμως, παράλληλα σνεχίζει το περπάτημά της και η θρησκεία. Προσκολλημένη σε ξεπερασμένες ηθικές, αντιλήψεις και κοσμοθεωρίες.

Αυτή η αντίφαση και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί είναι το βασικό θέμα αυτού του blog. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας, βασισμένος στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα προσπαθήσω να δημιουργήσω σπίθες. Ίσως κάποτε σε συνδυασμό με τις δεκάδες άλλες φωνές στην κοινωνία οι σπίθες αυτές να γίνουν φλόγες και να καταφέρουμε να ζήσουμε αληθινά ελεύθεροι με μόνο ταβάνι τη θέλησή μας και μοναδικούς οδηγούς την ευτυχία των όντων του πλανήτη και την αναζήτηση της γνώσης.

Σχετικά με τον blogger
ΣπίθεςΕίμαι 33 ετών Αστροφυσικός από Αθήνα. Οι δυο μεγάλες μου αγάπες είναι η αστροφυσική και η μουσική. Σημαντικές επιρροές στη ζωή και τη σκέψη μου οι Carl Sagan, Νίκος Καζαντζάκης, Friedrich Nietzsche, Richard Dawkins. Για τους λόγους που περιγράφω παραπάνω αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το blog. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου το blog αυτό έχει γίνει ένας χώρος προσωπικών εξομολογήσεων. Ελπίζω να σας κρατήσω ευχάριστη και δημιουργική συντροφιά. Εάν θελήσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου αφήστε ένα σχόλιο.


28 Σχόλια to “σχετικά με το blog”


  1. 1 Natha
    20 Απριλίου, 2009 στο 9:12 μμ

    Molis s anakalypsa ,hlek. mhxanikos apo salonika tha parakoloutho to blog sou oso pio syxna mporw apo dw kai pera keep it up

  2. 2 Kωστας Κοροβιλας
    21 Απριλίου, 2009 στο 3:48 μμ

    ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ
    Απο την ημερα που ανακοινωσε ο «Ροιδης» το BLOG αυτο το επισκεπτομαι πολλες φορες την ημερα. Ηδη εχω γραψει δυο σχολια και θελω να γραφω συχνα, Ευχομαι να μπορω να προσφερω κατι. Παντα εχω κατι να πω, αλλα εσεις εχετε πλουσιο και πολυ ενδιαφερον υλικο, και χαιρομαι. Μπραβο σας !

  3. 3 60ρης άθεος
    15 Μαΐου, 2009 στο 5:39 μμ

    Είναι εξαιρετικά παρήγορο όταν βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, μορφωμένους, με πολλά ενδιαφέροντα, να ξεφεύγουν από τα δόκανα των θρησκειών, των προλήψεων, της μεταφυσικής κ.λπ. Φρόντισε να διαδώσεις τις ιδέες σου χωρίς φανατισμό, αλλά με την πειθώ της αλήθειας και της επιστήμης.
    Συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σου, φίλε μου.

  4. 15 Μαΐου, 2009 στο 11:05 μμ

    να είσαι καλά φίλε είναι σημαντικό να υπάρχουν φωνές σαν την δικιά σου (και όχι σαν αυτές που άκουγε η Ζαν Ντ’ Άρκ)

  5. 21 Μαΐου, 2009 στο 12:32 μμ

    Φίλτατε επιστήμων ……

    Το αγαθό δαιμόνιο σε χαιρετά, και σου εύχεται καλή συνέχεια.
    Σε έχω Linkάρει στο Blog μου. http://bonus-eventus.blogspot.com/, το δεύτερο Blog μου είναι http://art-io.blogspot.com/
    Σου συνιστώ να αρχίσεις την ανάγνωση από τα άρθρα μου «Πολίτης VS idiot».

    Μετά τιμής

    Αγαθοδαίμων

  6. 6 nikp52
    13 Ιουνίου, 2009 στο 9:53 μμ

    ειμε ενας ευδομηνταρης και χαιρωμε να μεγαλωνει η πλευρα της εξελιξις.συνχαριτηρια

  7. 7 nikp52
    13 Ιουνίου, 2009 στο 9:55 μμ

    και παλι μπραβω

  8. 8 Steve
    15 Ιουλίου, 2009 στο 5:42 μμ

    Kala se katalava synadelfe. Eimai 18, fysiko Sallonika kai paw me xillia g astrofysikh. To blog sou ta spaei. Synexise esti.

    P.S.
    Tha htan xara mou na milisoume kapoia stigmh

  9. 15 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 3:18 μμ

    Προσυπογράφω με τον 60άρη ως 55ρης……
    Είναι εξαιρετικά παρήγορο όταν βλέπω νέους ανθρώπους, μορφωμένους, με ενδιαφέρον
    την ΕπανΕλλήνιση, να ξεφεύγουν από τα δόκανα των Ιερατείων ξενόφερτων θρησκειών,
    των προλήψεων, της μεταφυσικής κ.λπ.
    Φρόντισε να διαδώσεις τις ιδέες σου χωρίς φανατισμό, αλλά με την πειθώ της Λογικής,
    δλδ της Α-λήθειας (μή λήθης) και της επιστήμης.

    Σε 20 χρόνια θα χαίρεσαι κι εσύ τους νέους που βαδίζουν στο ίδιο μονπάτι με σένα.
    Συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σου, φίλε μου.

  10. 24 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 6:39 μμ

    Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τα πολύ ενθαρρυντικά και ζεστά σχόλιά σας! Ειλικρινά χαίρομαι που βρίσκετε χρήσιμα τα όσα γράφονται σε αυτό το blog. Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι και μπορείτε να νιώθετε τον χώρο αυτό δικό σας.

    • 11 darb
      28 Δεκεμβρίου, 2009 στο 4:28 μμ

      Μόλις ανακάλυψα το blogg σου, και φυσικά έχω μείνει άφωνος. Χαίρομαι αφάνταστα που βρήκα κάποιον να ασχολείται ακριβώς μ΄αυτά που μελετάω εδώ και 8 χρόνια. Είμαι και εγώ 27 χρονών Χημικός από επαρχία και ερωτευμένος με την αναζήτηση της γνώσης όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από την επιστήμη. Έχω μελετήσει Dawkins, Atkins, Sagan, Μάνο Δανέζη κ.α. Με ενδιαφέρει επίσης πάρα πολύ η κβαντομηχανίκη θεωρία και η σύνδεση της με φιλοσοφικές αναζητήσεις περί αιτιοκρατίας και απροσδιοριστιας θαυμάζω πολύ τους Σ. Τραχανά, Gribbin J., Dan Styer. To τελευταίο διάστημα ασχολούμαι κυρίως με την βιοχημική εξέλιξη της ζωής και την προέλευση της (Βιβλιογραφια των Γεωργάτσος , Αtkins, Kυριακίδης, Cairns-Smith). Σίγουρα θα διαβάσω όλα τα αρθρά σου.

  11. 30 Νοεμβρίου, 2009 στο 11:59 πμ

    Παληκάρι μου, να ξέρεις ότι μας δίνεις άμετρη χαρά και δύναμη με την παρουσία και τη στάση σου. Και προ παντός σ΄εμάς τους μεγάλης ηλικίας, που βλέπουμε εσάς τους νέους να διαθέτετε ανώτερο ήθος και πιο ξεκάθαρο νου. Σκέφτομαι ότι αν διέθετα το μυαλό σου όταν βρισκόμουν στην ηλικία σου, μάλλον τώρα θα αισθανόμουν «ημίθεος». Ας συνεχίσεις πάνω στο μονοπάτι που διάλεξες για να χαιρόμαστε πάντοτε τον πανέμορφο διαφωτιστικό σου λόγο.
    Χαίρε, Σταύρος Βασδέκης

  12. 13 artemis
    7 Απριλίου, 2010 στο 3:06 πμ

    Η ¨καθαρη » και ορθη σκέψη ειναι δισευρετη δυστηχώς.Εχω και εγω τις ιδιες αποψεις με σενα κατι που δεν συμβαινει και με το αμεσο περιβαλλον το οποιο ειμαι αναγκασμενη να συναναστρεφομαι.Απολαμβανω ομως αυτη μοναχικη διαδρομη της συνεχους αναζητησης την οποια κ βρισκω την πλεον ορθοδοξη.Καλη μας συνεχεια..

  13. 14 θυρεατης
    26 Απριλίου, 2010 στο 5:01 πμ

    Μπραβο πραγματικα για εμας τους μεγαλυτερους ειναι πολυ παρηγορο να υπαρχουν οσο γινεται περισσοτεροι νεοι ανθρωποι με αυτες τις αποψεις και να τις εκφραζουν για να ξεφυγουμε σιγα σιγα απο τη νοσηρη πνευματικη κατασταση που χαρακτηριζει την κοινωνια μας μηπως και τα παιδια μας δουν καλυτερες μερες απο το αρρωστημενο καρκινικο χριστιανικο καθεστως που ζησαμε παλιοτερα και επιμενει ακομα και σημερα εν ετει 2010!
    Να εισαι καλα.

  14. 15 Φοιτητής
    17 Αυγούστου, 2010 στο 10:00 μμ

    Μόλις τώρα ανακάλυψα το blog σου φίλε μου…πολύ ενδιαφέρον…δυστυχώς στην σημερινή εποχή λίγοι άνθρωποι ξέρουν τον Sagan,Dawkins κτλ…σου αφήνω 2 link ένα με φυσική οπού ομιλεί ο τρομερός Lawrence Krauss,και το 2 το blog που μόλις έφτιαξα σχετικά με θεωρία εξέλιξης και γενικά θέματα βιολογίας όντας φοιτητής ιατρικής!
    Καλή συνέχεια!

    http://www.elpral.blogspot.com/

  15. 5 Σεπτεμβρίου, 2010 στο 1:36 μμ

    Ελα συναδελφε (και εγώ φυσικός)

    Κάποιος μου έστειλε ένα σύνδεσμο στο άρθρο σου με τις ενυπώσεις από θητεία για αναδημοσίευση. Αν συμφωνείς στείλε ηλ μήνυμα.

    http://www.omhroi.gr

  16. 17 Ειρήνη
    18 Ιανουαρίου, 2012 στο 11:09 μμ

    Μόλις ανακάλυψα το blog σου και είμαι πολύ τυχερή! 🙂

    (Πληροφορικός από Δράμα)

  17. 18 Φωτεινή
    20 Απριλίου, 2012 στο 3:30 μμ

    Εγώ έπεσα «τυχαία» επάνω στην σελίδα σας, ψάχνοντας για το κάτι κανούργιο της πολιτικής και των εκλογών . Θα σας παρακολουθώ τακτικά

  18. 19 Ιωάννα
    5 Σεπτεμβρίου, 2012 στο 2:17 πμ

    ψάχνοντας σχετικά με τον Καρλ Σαγκάν, έπεσα σε εσένα…. χαίρομαι που σε βρήκα…
    θα παρακολουθώ το blog σου

    ευχές

    Ιωάννα

  19. 7 Ιανουαρίου, 2013 στο 7:45 μμ

    Εύγε!Μεταφέρω τις Σπίθες στις όχθες του http://alfeiospotamos.blogspot.gr/ Αλφειού http://alfeiospotamos.pblogs.gr/ μέσα σε Νάρθηκα…http://narthix.pblogs.gr/ Είθε οι Σπίθες να ανάψουν φωτιές και να διώξουν το μαύρο σκοτάδι…

  20. 21 Αλέξανδρος Πολιτάκης
    8 Απριλίου, 2013 στο 5:43 πμ

    Σήμερα ανακάλυψα το μπλογκ σου. Με εκφράζουν οι απόψεις σου. Θέλω να επικοινωνήσω μαζί σου. Παρακαλώ, αν έχεις την καλοσύνη, στειλε μου το mail σου.

  21. 28 Μαρτίου, 2015 στο 4:25 πμ

    Μόλις ανακάλυψα το blog σου, keep up the good work! Συνλαδελφος (σχεδον) κι εγω, ραδιοηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός εκ του φυσικού Αθήνας 🙂 με επισης μεγαλη αγαπη για την επιστημη (της ηλεκτρονικής κυριως) και την μουσική!

  22. 13 Μαΐου, 2016 στο 4:23 μμ

    Καλησπέρα φίλε astron. Ανακάλυψα το blog σου πριν από περίπου ένα χρόνο και πραγματικά έχει κάποιες εντυπωσιακές αναρτήσεις (το κείμενο για την ενοχοποίση της ηδονής του σεξ ας πούμε). Αφήνω αυτό το σχόλιο γιατί πρόσφατα ξεκίνησα δικό μου blog και ψάχνω συμβουλές για την πρόωθηση του. Δεν θα αφήσω κάποιο λινκ εδώ γιατί σέβομαι τη δική σου δουλειά. Παρακαλώ επικοινώνησε μαζί μου


Σχολιάστε




Να απολαμβάνουμε την καθάρια, την αληθινή ομορφιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δικαιούται να ζήσει ειρηνικά κι ελεύθερα χωρίς επινοημένες φοβέρες και υπερφυσικά αποκούμπια. wordpress statistics
Για μια νέα Φιλοσοφία


ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια

Αρχείο

Γράψτε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις.